Влиянието на стила, текстурата и цвета върху интериора

Основата за декориране на всяка стая е стилът и правилният избор на цвета на стените, който се избира индивидуално за определена стая. Има редица стилове, които сами определят цветовата палитра на приемливи тонове. Например стилът «висока технология» предполага комбинации от чисти цветове, комбинирани с различни нюанси на сивото, за «Прованс» характерни са естествените и пастелните нюанси. Също така цветовете се подразделят на «топло» и «студ». Счита се за топло, вариращо от лимон до оранжево, както и червено с всичките му нюанси. Студените цветове включват нюанси на синьо, както и тюркоаз, морска вълна и лилаво с неговите нюанси. Има само три неутрални цвята – бяло, черно и сиво.

Видове налични интериорни стилове

Предишен Следващ

Класически

Той предполага две определящи значения: първото е историческа интерпретация на класическия стил, а второто съчетава няколко посоки като барок, рококо, империя, класицизъм и т.н. Най -новата версия на класическия стил «свикна» сред интериорните дизайнери, защото въпреки различията в архитектурните форми, въпреки това посоките имат много общо в декорацията, а именно, те са обединени от пропорционалност, относителна простота и естественост. Интериорът, направен в стила на класиката, има достоен и уважаван вид.

Класически стил в апартамента

Романски

Доста строг и строг стил, без излишни украшения. Характеризира се с такива характеристики като много дебели стени, кръгли или полукръгли прозорци, а също така означава дървени мебели с прости геометрични форми. По стените – наличието на гоблени и килими.

Романски стил в апартамент

Готически

Той предполага цветове на наситени цветове с позлата, в допълнение, блясъка на витражи, изобилие от всякакви декоративни елементи, т.е. стилът отразява средновековието с цялото им величие и грация.

Готически стил в апартамента

Гръцки

Различава се в своята простота и хармония. В него напълно липсват елементи на лукс, които се заменят с изобилие от мрамор, колони и вази. Цветовата палитра предполага преобладаване на жълти, сини и изумрудени нюанси..

Древногръцки стил в интериора

Римски

Той може да бъде наречен наследник на древногръцкия стил. Той има по -тържествен и великолепен характер, отличава се с наличието на арки, куполни сводове, както и различни стилизирани фигури на лъвове и орли.

Древноримски стил в интериора

Ренесанс

Нарича се още «възрожденски стил». Това е комбинация от най -добрите елементи на древногръцкия и готическия стил. Това предполага наличието на издълбани масивни мебели, колони и арки на фона на дървени стени, както и всички видове стенописи и картини.

Ренесанс в апартамент

Барок

Преобладаването на извити форми, както и арки. Този стил съчетава изискан декор с мазилки с преплетени шарки – всичко това създава впечатление за лукс и богатство..

Барок в интериора

Рококо

Стилът се характеризира с преобладаването на много декоративни елементи под формата на различни къдрици. Създава впечатление за изтънченост, грация и богатство.

Рококо в апартамента

Ампир стил

Основната разлика е наличието на прямота и яснота на формите, в същото време не лишени от идентичност и лукс на картини, както и драперии от плат по стените. Това е стилът на епохата на Наполеон.

Ампир стил в апартамента

Еклектика

Предполага смесване на различни стилове. Произходът му в дизайна се води още през 19 век. С течение на времето тя доказа правото си на съществуване, освен това спечели много фенове и привърженици. Основната отличителна черта на еклектиката е използването на специални техники в интериорния дизайн, които позволяват да се комбинират различни стилове и да се синтезират в един. Този стил е фокусиран върху тези, които предпочитат комбинация от различни стилове и епохи в интериора, или просто за хора, които живеят заедно, но имат различни предпочитания по отношение на стила на интериора.

Етностил

Предполага силно изразени етнически посоки: китайски, японски, мексикански, египетски, индонезийски, селски и др..

Етнически стил в апартамента

Египетски

Много загадъчен и оригинален, способен да придаде на интериора необикновен чар и оригиналност. Включва наличието на етнически нотки под формата на фигурки или клинопис. По отношение на цветовата гама – основно жълти, зелени, сини и черни нюанси.

Египетски стил в апартамента

Шведски

Той също е скандинавски – това е универсален стил, който се характеризира с такива качества като лекота, изтънченост и комфорт. Придава на интериора усещане за свежест поради преобладаването на светли тонове.

Шведски стил в апартамента

Английски селски стил

Това предполага широкото използване на флорални мотиви с използването на бои от естествени нюанси. Основната разлика е връзката с природата.

Английски кънтри стил в апартамент

Индонезийски стил

Той съчетава ориенталски лукс и европейски прагматизъм, като е ярък пример за еклектика. Включва наличието на арки, както и геометрични шарки върху тъмно дърво и стилизирани изображения на животни върху тъкани. По отношение на цвета – ясно преобладаване на наситените червени.

Индонезийски стил в апартамента

Тоскански стил

Характеризира се с мраморни подове, каменни арки, дървени мебели и просторни стаи. Цветовата палитра предполага използването на златни, теракотени, както и тухлени и охра цветове, но някои елементи позволяват син или зелен тон.

Тоскански стил в апартамент

Марокански

Той включва широко разпространен тип еклектика и своеобразен етнически стил, представляващ комбинация от европейски и традиционни африкански елементи на декора. Този стил не е лишен от влиянието на гръцката, както и на римската култура..

Марокански стил в интериора

Страна

Това е модерен етнически стил. Отличителна черта е максималната близост до природата, простотата и изключителния комфорт. Стилът успя да спечели много фенове от различни страни..

Държава в апартамента

Модерни

Модерен стил, отличаващ се с асиметрия и нестандартни течащи форми, т.е. смелост на идеите. Интериорът използва флорални мотиви. Най -често за стени се използват цветове като розово, синьо и зелено и доста деликатни нюанси.

Сливане

Основната разлика на този стил е контрастът, на който се основава всичко. Със своята неочаквана комбинация от интериорни елементи, тя създава усещане за експеримент. Изобщо не приема никакви правила.

Фюжън в апартамента

Авангард

Различава се в използването на най -новите довършителни материали, както и в наличието на големи форми. Цветовата палитра предполага контраст при използване на плътни цветове.

Авангард в апартамента

Таванско помещение

Не съдържа никакви прегради, включва стаи с високи тавани с каменни стени. Използваният материал е дърво и хром.

Таванско помещение в апартамента

Минимализъм

Името на стила говори само за себе си – минимум декор. Включва претрупани форми и съвременни материали като стомана, алуминий и матирано стъкло.

Ретро

Основните елементи на този стил са визуални образи, както и тенденции от различни поколения. Има много ярък, интересен и смел характер.

Ретро в апартамента

Избирайки този или онзи стил, можете да подчертаете своята индивидуалност, защото той е този, който в интериорния дизайн има уникален и присъщ цвят само за него. Стилът задава тона и диктува пропорциите на комбинации от различни интериорни елементи. Нека се запознаем с неговите видове:

Видове декорация на стени

Декорацията на стени включва няколко вида:

Предишен Следващ

Цветова комбинация

Може би представлява най -простата и най -разпространена техника в областта на поставянето на акценти в стаята, както и по отношение на нейното зониране. Комбинирайки цветове по определен начин, можете да постигнете ефекта на визуално разширяване на пространството. Това се постига чрез боядисване на една стена или дори отделна част от нея в контрастен цвят. В този случай стена с различен цвят ще се превърне в отличен фон за съществуващи интериорни предмети, като по този начин ще ги открои и ще насочи вниманието към тях. С други думи, ако имате нужда от акцент, тогава играта на контрасти е най -подходящият начин за декориране..

Комбинацията от цветове в интериора

Комбинация от тапети

Подобен метод, с тази разлика, че в този случай тапетите с различни шарки са комбинирани, но еднакви по текстура. В днешно време има дори готови опции за тапети, обмислени за комбиниране. Избраният модел трябва да бъде ориентиран към стила на интериора на стаята. Ако желаете, можете също да направите акцент, като поставите на тапети не цялата стая, а частично.

Комбинацията от тапети в интериора

Тапет

Мрачен начин за декориране, осигуряващ широко поле на дейност. Публикувайки снимки на природни пейзажи или растения по стените, можете да създадете усещането «прозорец» в живия естествен свят, като че ли отваря пространство. Печатът на снимки има почти неограничени възможности, което ви позволява да възпроизведете всичко във вашия интериор. Освен всичко друго, можете да направите индивидуална поръчка върху фототапета..

Фототапет в интериора

боядисване на стена

Предлага много различни опции и творчески фантазии. Абсолютно всяка стая подлежи на боядисване, освен това, ако желаете, можете дори да го направите сами, като използвате всяка рисунка или шаблон, който харесвате. Това се прави по добре познат и прост начин: първо, върху стената се нанася решетка с обикновен молив, след което чертежът вече се прехвърля. Основното, което трябва да се спазва, е, че колкото по -сложен е образецът, толкова по -фина е мрежата за най -точно прехвърляне на шаблона. За боядисване се използват всякакви трайни бои: акрил, гваш, перманентни маркери, пигменти и др. Най -ефективно е използването на фосфорни бои, които придават приятна мека подсветка през нощта..

Стенопис в интериора

Стенописи

Може би най -древният начин за декориране, използван от векове. Отново може да се използва една стена или само една част от нея. За разлика от предишната техника, този метод на декорация може да се направи само от професионалист и майстор на своя занаят, т.к. са необходими познания за технологията на нанасяне на стенописи, както и вкусът на професионален художник.

Стенописи в интериора

Рисуване върху платно

Особено се препоръчва за големи помещения с високи тавани. Перфектен за стилове като класически и барок. Този метод на декориране включва монтаж на рамки по периметъра на стената, последван от опъване на платното. Самата картина е направена директно в стаята и нищо друго, защото представлява голяма картина, която може лесно да се повреди по време на инсталацията.

Рисуване върху платно в интериора

Стойността на текстурата в интериорния декор

Не трябва да забравяме за такъв важен елемент като текстурата, който ви позволява да постигнете изключителни резултати в изкуството на интериорната декорация. Има огромно разнообразие от готови опции за нанасяне на текстури, например можете да показвате ивици на стената. Можете също така самостоятелно да използвате мазилка и валяк с дюзи, за да постигнете огромен успех при постигане на декоративни ефекти. Освен това композиция, направена в един цвят, изглежда необичайно изгодно, но с редуване на текстура и гладка стена, като по този начин създава игра на светлина и сянка. Този ефект се постига чрез използване на обикновена строителна лента. Дори ако това е просто редуване на текстурирани и гладки ивици, визуалното възприятие на стаята ще бъде напълно различно..

Малко за психологията на цветята

Фактът, че цветът влияе върху настроението и емоционалното състояние на човек, вече не е тайна. Психолозите са разработили в това отношение специална цветна терапия, чиито свойства се препоръчва да се вземат предвид при избора на цветова схема за интериорна декорация, тъй като стаята трябва да е удобна. Нека разберем по -подробно какво означава този или онзи цвят:

Жълт цвят в интериора Зелен цвят в интериора Кафяв цвят в интериора Червен цвят в интериора Оранжев цвят в интериора Розов цвят в интериора Син цвят в интериора Лилав цвят в интериора Черен цвят в интериора Син цвят в интериора

  • Червено – е в състояние да активира мозъчната дейност, да повиши кръвното налягане и общия тонус на тялото. Той също така повишава нивото на адреналин и затова категорично не се препоръчва за хора, които са неспокойни и тревожни, докато за всички останали създава усещане за топлина.
  • Розово – има успокояващи свойства, създаващи атмосфера на спокойствие и дори нежност. Идеален за женствен интериор, особено за млади жени, защото този цвят се свързва предимно с младостта, наивността и невинността.
  • Кафяв – Създава чувство на доверие и комфорт, насърчавайки релаксация и мир. Свързан със солидни и зрели хора.
  • Жълтото (както и оранжевото) – е в състояние да активира мозъчната дейност, вниманието, двигателните умения, а също така стимулира развитието на въображението. Особено се препоръчва за хора, предразположени към депресия и стрес, като има тонизиращ ефект върху тях. Цветът е свързан със здравето, енергията и активността, но не трябва да бъде пренаситен. В противен случай ще бъде досадно..
  • Синьо – насърчава дълбоката мисъл, развива мисловните процеси, както и паметта. В допълнение, той е в състояние да облекчи превъзбудата и агресията. Свързан със сериозни и замислени хора.
  • Синьо – има успокояващи, както и аналгетични свойства. Освен това насърчава развитието на творчеството..
  • Зеленото – представлява цвета на здравето, доверието, мира и приятелството. Успокояващо, облекчава главоболието и стабилизира кръвното налягане.
  • Лилаво – способно е да активира дихателната и сърдечно -съдовата система на човешкото тяло и дори да увеличи неговата издръжливост. Обикновено се свързва с мечтатели и мечтатели, но трябва да избягвате този цвят в големи количества, особено дълбоките му нюанси, за да избегнете провокирана депресия.

Още един малък трик за креативни хора

Има и друг много лесен и най -важното бърз метод за декориране на стая. Това са винилови стикери, които се нанасят върху стените. Методът на нанасяне е много прост: просто трябва да направите маркировките с обикновен молив, като по този начин маркирате точките на стената в точките на залепване, след което притиснете стикерите към тях, които имат лепилна основа от вътрешната страна. Асортиментът от всякакви опции за стикери е просто огромен, до набори от елементи, които ви позволяват да създавате цели парцели по стените.

Въз основа на горното можем да обобщим

Въпреки огромното разнообразие от всякакви детайли и нюанси, които трябва да се вземат предвид при декорирането на интериора, можете да погледнете ситуацията от различен ъгъл – този процес е необичайно вълнуващ, до известна степен прилича на вълнуваща игра, в която без преминаване едно ниво, няма да стигнете до друго … Така е тук – чудейки се какво точно да изберете, първо трябва да се запознаете с всички съществуващи опции и методи за декориране на стая. Това ще ви помогне да разберете всичко в детайли и в крайна сметка да реализирате някоя от вашите идеи..