Викториански стил в интериора

Съвременният свят е изпълнен с много интериорни стилове и понякога е трудно за човек да реши кой стил му харесва най -много. В един стил той е привлечен от класическата цветова палитра, в друг – от екзотични елементи, в третия – от обекти «отминали дни». И в такава ситуация интериорът във викториански стил ще му помогне да съчетае всичките си капризи. Има обаче един «но»: човек, който иска да направи интериора на апартамента си във викториански стил, трябва да има достатъчно средства, т.к викториански апартамент е скъпо предложение. Какъв е този оригинален викториански стил??

Историята на появата на викториански стил в интериора

Втората половина на 19 век се счита за начало на формирането на викторианския стил. Име «Викториански» стилът е даден в чест на периода на управлението на английската кралица Виктория, която царува през този период. Появата му се обяснява с факта, че именно през този период британската буржоазия, благодарение на бързото развитие на промишлеността в страната, започва да се обогатява с ускорени темпове. Богатството роди естествена нужда от луксозни апартаменти и скъпи интериори. Възможността за пътуване, която се появи през този период, даде възможност на британците да се запознаят с различни култури, бит, начин на живот и изкуство на други народи. Харесваха им чуждите стилове на интериора на къщите, британците с удоволствие прилагаха в себе си, което беше знак за добрата форма на собственика, неговата солидност и просперитет. В резултат на това възникна викторианският стил на интериора..

Викториански интериор

Викториански интериор и функции

Викториански правила за интериорен дизайн

За да декорира правилно апартамент във викториански стил, неговият собственик трябва да има поне представа за елементите на тези интериорни стилове, които би искал да види в този апартамент. Използвайки елементи от екзотични стилове, не ги карайте да надделяват, в противен случай това вече ще бъде апартамент, който не е викториански.

Как да украсите викториански стени

Викторианският стил по отношение на декорацията на стени се различава от другите интериорни стилове. Той предвижда декорация на стени само с тъкани или тапети. Освен това те трябва да имат определен модел: ивици, реалистично изобразени цветя, птици, животни. Обемните орнаменти под формата на барелеф се използват много по-рядко..

Декорация на стена от плат

Използвани дървени панели от ценни видове, украсени с всякакви орнаменти. Не трябва да има повече от една трета от височината на стената. Често се използва такъв елемент от готическия стил като разноцветни витражи под формата на арки. Витражът е най -забележителният и лесно разпознаваем елемент от готическия викториански стил.

Викториански готически елементи

Класическият стил уважава семейните наследства и ценности. Това се проявява в картини, портрети. Портрети, картини с картини са окачени на специални летви.

Викторианска класика

Цветовата палитра на стените не е богата. По принцип се предпочитат тъмните червено-кафяви тонове и светлокафявите цветове. Светлосивите стени се използват частично и рядко.

Стилна цветова палитра

Често в интериора на една стая можете да намерите няколко стила едновременно. Така че големите огледала са добре дошли в стил рококо. Предпочитат се огледала в цял ръст, но това е рядкост. Готическият стил може да бъде представен под формата на витраж, камина с издълбана рамка

Викторианска готика

Викторианска настилка

Викторианският стил не предлага голямо разнообразие в подовите настилки. Най -често се предпочитат паркетни подове от естествени дървесни видове. В момента се използва линолеум с паркет. Цветът на пода трябва да съответства на цвета на стените, мебелите.

Съблекалня

Художествените керамични плочки могат да се използват и като подови настилки.

Керамичен под

Напоследък обаче ламинираните настилки станаха популярни. В този случай подът може да бъде покрит с вложки с различен модел и цвят, естествено, в комбинация с околния цветен фон..

Хармония на цвета

Безспорен интерес за почитателите на викторианския стил ще има подовата настилка от килим. Червеният цвят на килима върви добре с класическия цвят на този стил – светлокафяв.

Червен цвят в интериора

Характеристики на интериорна декорация на стаи във викториански стил

На първите етапи от своето развитие викторианският стил представляваше доста обемист интериор с маса странни шарки и орнаменти. Мебелите също имаха доста масивен външен вид и много резбовани декорации. Но с течение на времето този стил започна да се различава в чувство за пропорция, въпреки че все още могат да се намерят ехо от предишните мотиви.

Викторианска всекидневна

Камината е задължителен атрибут на интериора. Присъствието му е задължително в хола. Елементи в стил рококо се вписват идеално. Те са представени под формата на мебели от махагон. Краката на мебелите задължително са извити, самите мебели са с издълбани декорации.

Камината е задължителен атрибут на стил

Мебелите са изработени от естествено дърво от ценни видове: орех, махагон, оцветен дъб. Често мебелите имат издълбани декорации, понякога инкрустирани със скъпоценни камъни и метали.

Мебели от орех

Викторианският стил е немислим без библиотека, докато съдържанието му не трябва да оставя безразличен никой, който не е безразличен към литературата..

Библиотеката е гордостта на англичанина

Тъй като интериорът във викториански стил включва елементи от няколко стила, съществува известна зависимост на тези стилове от предназначението на стаята. Елементи на готическия стил могат да бъдат намерени във фигурни мазилки, огромни прозорци, високи тавани и задължителен атрибут за готика – камина. Наличието на килим с причудливи шарки говори за присъствието на индийския стил..

Килимът е знак за индийски стил

Викторианският стил е перфектно съчетан с елементите рококо, които се характеризират с пастелни цветове, мебели с извити, издълбани гърбове. Тук можете да намерите и готика под формата на масивен метален полилей, метални дръжки за шкафове.

Рококо елементи в интериора на кухнята

Пастелни цветове, наличие на цветя и растения в стаята, масивни свещници над масата издават елементи от индийския стил.

Цветова палитра в кухнята

Дизайнът на викторианския стил също се основава на комбинация от стени, тавани в пастелни цветове (кремаво, бледо жълто, светло зелено и т.н.) с топли тонове на паркет, мебели, характерни за класическия стил.

Елементи в класически стил

Интериорът на кухнята във викториански стил предопределя преди всичко наличието на масивна маса в центъра на стаята. Кухненското осветление се осигурява от масивен полилей и няколко допълнителни лампи. И разбира се, стените и мебелите трябва да са меки, спокойни тонове. Минимален текстил на прозорците.

Викториански кухненски интериор

Тъй като британската всекидневна беше предназначена главно само за срещи с членове на семейството за скромна вечеря (британците не харесват присъствието на непознати в апартамента си), тази стая изглеждаше съответно. Масата е кръгла. Около него има столове или меки дивани. И, разбира се, масивен свещник в центъра на масата. Един английски апартамент е немислим без свещници. Наистина, без него е невъзможно да се създаде уют и топлина на атмосферата в стаята, да се усети дъха на миналите векове.

Викторианска всекидневна

Викторианският стил е примерен стил за любителите на домашния уют, за тези, които обичат да се събират вечер до камината в хола според семейната традиция. Ако сте един от тях, ако сте достатъчно богат човек, то този стил със сигурност е за вас..