Съвременни плочки за баня

Ако трябва да ремонтирате такава важна стая за цялото семейство като банята, то пред вас са много трудни решения и дилеми. Ще трябва да вземете решение за стила на стаята, да изберете довършителни материали за всички повърхности (защитата на стените, тавана и пода от висока влажност е основната задача), да вземете решение за моделите на водопровод и аксесоари за него. Но в тази публикация ще се съсредоточим върху метода на довършване на повърхностите на банята с керамични, стъклени или каменни плочки..

В нюанси на сивото

В продължение на много години плочките са един от най -популярните довършителни материали за бани, особено сред нашите сънародници. И има много причини за това. Плочките, стъклото, камъкът и неговият изкуствен аналог имат много предимства, които значително надвишават малките недостатъци..

Сиво-бяла гама

В момента гамата от плочки за повърхности за баня е невероятно широка. Без значение от какъв материал е направена плочката, тя има следните предимства пред другите довършителни материали:

  • устойчивост на влага. Може би нито един от тези материали, които се използват широко за облицоване на равнините на помещенията за водни процедури, няма толкова високо ниво на устойчивост на висока влажност;
  • здравина и издръжливост. Керамичните и стъклени плочки ще издържат дълго време, ако монтажът е извършен правилно и по време на работа собствениците на банята не са използвали агресивни методи за почистване и механично натоварване. Каменните плочки могат да служат вярно за повече от едно поколение от вашето семейство, но трябва да сте подготвени за факта, че може да е необходимо смилане (например мрамор се смила на всеки 3-4 години);
  • практичност. Плочките са много лесни за грижа, не се страхуват от въздействието на химически почистващи препарати;
  • плочката практически не избледнява, външният й вид остава в първоначалното си състояние за дълго време, цветът и шарката не избледняват и не се износват;
  • широка гама от размери, форми, текстури и огромна цветова палитра;
  • гъвкавост на приложението. Плочката се вписва лесно във всяка стилистична посока, която може да бъде избрана за банята.

В нюанси на зелено

Сред недостатъците могат да се отбележат няколко:

  • сложност на инсталацията. Ако нямате опит да работите като керемида, тогава вероятно ще трябва да се обърнете към професионалист за компетентен и правилен, естетически приятен монтаж на плочки. Такива услуги не са евтини, но разходите за изразходвани финанси, време и енергия се компенсират от красивия външен вид на вашата баня, издръжливостта и практичността на довършителните работи;
  • ако говорим за керамични плочки и мозайки, тогава тяхната цена варира в рамките на средната цена за облицовка на банята, стъкло и особено камък (дори от изкуствен материал) корнизите ще струват значително повече, услугите по монтажа ще се увеличат в цената пропорционално на разходите на материала;
  • наличието на свързващи шевове (фуги). Колкото по-малък е размерът на плочките, толкова повече фуги ще има, които трябва да бъдат обработени с влагоустойчива фугираща смес. С течение на времето цветът на разтвора се променя, той потъмнява, възможно е появата на мухъл, така че навременната грижа и предотвратяването на образуването на гъбички са изключително необходими. Но този проблем може лесно да бъде решен с помощта на съвременни антисептични средства за бани..

Светло синя палитра

Изборът на материал за облицовъчни плочки

Керамични плочки

Най -популярният вид облицовка (особено у нас) са керамичните плочки или плочки. Притежавайки всички предимства на довършителните плочки, керамиката, наред с други неща, също е много достъпна по отношение на разходите. Изборът на форми, размери и цветове на керамичните плочки е невероятно голям. Можете да бъдете абсолютно сигурни, че гамата от съвременни магазини, продаващи керамични плочки, е в състояние да отговори на нуждите на клиенти с различни размери на портфейла, цвят и стилистични предпочитания..

Къдрави плочки

Големи къдрави плочки

Ярки къдрави плочки

Къдравите плочки в ярки цветове са чудесни за облицовка на акцентна стена, ако останалите повърхности на банята са направени в светли, неутрални цветове, тогава ефектът ще бъде невероятен.

Кото плочки

Котто с цвят тухла се получава от червена глина и най-често не използва остъкляване. Естествените цветове, обикновено в цветовата гама на теракота, внасят нотка на оригиналност и оригиналност в интериора на банята. Особено европейските дизайнери се влюбиха в плочките Cotto заради естествения им цвят и топлина. Ако планирате интериор за баня в ретро стил, тогава е трудно да измислите по-добър тип плочки..

Клинкерни плочки

Клинкерните плочки се използват главно за облицоване на басейни, външни душове. Екструдирането, благодарение на което е направен клинкерът, дава възможност за получаване на продукти със сложни геометрични форми. Затова производителите често предлагат цели комплекти за облицовка на сложни повърхности на ъгли, ниши и отвори за кранове и други атрибути за водни процедури..

Вертикално подреждане

Поставяйки плочките вертикално, постигате визуално увеличение на височината на вашето помещение за обработка на вода. При хоризонтално подреждане зоната на банята визуално се увеличава.

Плочки

Тъмни плочки

Мозайка

Притежавайки всички положителни качества на керамичните плочки, мозайките могат, наред с други неща, да служат като довършителни материали за сложни повърхности. Например, мозайките могат да се използват за декориране на вана или мивка, за декориране на ниша или арка или за подстригване на огледало или плот..

Със златен блясък

Метална мозайка

Лека мозайка

Порцеланови каменни изделия

Плочките, които имат всички предимства на керамиката, са подсилени по отношение на износоустойчивост и издръжливост. Порцелановите каменни изделия са в състояние да издържат на големи натоварвания, падащи тежки предмети и механични натоварвания. Обикновено се предлага като подови плочки с грапава повърхност за предотвратяване на подхлъзване, но има и модели за облицовка на стени..

Под камъка

Имитация на ламинат

Контрастна тапицерия

При производството на порцеланови каменни изделия се използват суровини, които по своя състав са близки до тези, използвани за производството на порцелан, но външно такива продукти повече приличат на камък. Порцелановите каменни изделия имат най -ниското водопоглъщане сред своите керамични аналози. Той е включен в най -високата група по отношение на устойчивост на абразия и агресивна среда.

Бетон

Без глазура

Класическият неглазиран порцеланов камък има гранулирана структура по цялата дълбочина на плочката, подобно на естествен камък, но за разлика от последния, той е лишен от нежелани включвания и пори. Резултатът е структура, която не е склонна към напукване. Поради по -високата си плътност и еднородност от тази на естествения камък, порцелановите каменни изделия го превъзхождат по някои технологични характеристики, по -специално по отношение на устойчивостта на температурни крайности.

В светло бежово

Остъкленият порцеланов камък също има доста високи технически характеристики, но благодарение на глазурата, която може да се използва за получаване на различни цветове на повърхността, тя има голям спектър от цветова палитра и възможност за печат..

Сива скала

Тъмна баня

Неутрална палитра

Тъмен порцеланов камък

Напоследък плочките станаха популярни «под ламината», големи матрици с шарка, имитираща определен дървесен вид, в естествен или избелен вариант.

Тъмни цветове

Оригинален дизайн

Голям размер на плочките

Стъклена чаша

Банята, облицована със стъклени плочки, има атрактивен и уникален външен вид, благороден и елегантен. Но бъдете подготвени за стъклените тапицерии, които да добавят малко прохлада към обстановката в банята. По правило такова покритие се прави под формата на витражи, но има и опции с фотопечат. В крайна сметка производителите са в състояние да изпълнят всяка ваша прищявка срещу подходящо възнаграждение..

Текстурирано стъкло

Стъклените плочки могат да бъдат гладки или текстурирани. Материалът с текстура е малко по -труден за грижа, но визуалният ефект надвишава малките неудобства.

Стъклени плочки

Светло синьо стъкло

Всички нюанси на синьото

Облицовка със стъклени плочки

Камък

Мрамор или гранит, по -рядко базалт може да служи като материал за производството на облицовъчни плочки. Поради много високата цена на естествените материали (особено на мрамора), производителите на модерни плочки за баня предлагат широка гама от изкуствена имитация на естествени материали. Външно е доста трудно да се направи разлика между естествен и изкуствен продукт, но разликите ще бъдат в технологичните свойства..

Мраморни плочки

Изкуствен камък

Светъл мрамор

Изкуственият камък има едно значително предимство пред естествения камък (в допълнение към цената) – той е много по -лек и по -лесен за инсталиране..

Довършителни работи с камък

Каменни плочки за баня

Избор на размера на плочките за баня

След като сте решили вида на плочките, които ще използвате за покриване на повърхностите, ще трябва да изберете размера на матриците. Всичко ще зависи от площта, формата и сложността на геометрията на повърхностите на помещението, в което ще се извършва декорацията. Ако избраният материал се вписва добре в размерите и дизайнерските характеристики на банята, тогава ще има много по -малко отпадъци и следователно финансови разходи. В допълнение, правилният размер на плочките ви позволява да намалите броя на фугите и малките вложки..

Големи плочки

Плочки с голям размер

Големи матрици

Напоследък използването на големи плочки става все по -популярно, което не е изненадващо, защото колкото по -голям е размерът на матриците, толкова по -малко шевове и по -бързият монтаж се извършва. Много често дизайнерите и собствениците на жилища започват да използват порцеланови каменни изделия, които преди това са служили само като подови настилки, за облицовка на стени или техните части..

Плочки с различни размери

Мозайка

Но големите размери на плочките не са подходящи за всяка баня. Ако повърхностите на вашата стая за лечение имат извивки, колони, арки или ниши, тогава малките плочки или мозайки са по -подходящи за облицовка..

Комбинирана облицовка

За оригиналност на интериора на банята и значителни икономии на бюджет можете да използвате различни видове плочки, като ги комбинирате не само в съответствие с цветовата палитра, но и с размера на зарчетата за довършителни материали, по -подходящи за всяка повърхност.

Комбинираме довършителни работи

Вариации с различни плочки

Плочки

Плочки

Вземане на решение за цветовата палитра на банята

Един от най -трудните избори, поради невероятно широката гама от довършителни материали в съвременните магазини, е подборът на цветове. В този случай всичко зависи от вашите лични предпочитания и размера на стаята ви за пречистване на вода. Не е тайна, че светлите цветове допринасят за визуалното разширяване на пространството (а за много бани в стандартните апартаменти този въпрос е повече от актуален). Ако плочката, която сте избрали, е малка, отново дизайнерите препоръчват да останете в лек мащаб. Но няма канони и забрани.

Снежно бели плочки

Бяла баня

Бели плочки

Много от нашите сънародници се страхуват да декорират банята в бели и дори снежно бели цветове, страхувайки се от увеличаване на времето, което ще трябва да бъде отделено за почистване и почистване на повърхности. На практика се оказва, че основната пречка за блясъка и чистотата на облицовката на плочките е лек цъфтеж, който остава от капчици вода. А на светли, бели плочки той е почти невидим, което не може да се каже за тъмните нюанси на довършителния материал..

Тъмно оцветяване

Ярки плочки

Ярка цветова схема

Акцентна стена

За любителите на ярки цветове производителите на керамични плочки и мозайки предлагат богат избор от богати, пъстри цветове. Но когато се решавате на отчаяна стъпка към облицовката на банята в любимия си червен цвят, например, спрете и си представете, че ще трябва да се къпете в тази червена стая в продължение на много години (в края на краищата такива ремонти се извършват, тъй като те да речем, от векове). Може би ще се ограничите само до една ярка стена, направена като акцент. Или можете да използвате любимия си ярък нюанс като модел на кантове, подчертавайки определени значими сегменти от банята. Можете да подчертаете кант на огледалото с цветна облицовка, да подчертаете формата на ваната или мивката или да поставите декоративен панел на стената.

Ярък орнамент

Пачуърк стил

Пъстра рисунка

Към керамичните плочки с шарка или орнамент също трябва да се подхожда внимателно. Облицоването на всички стени на банята с плочки с пъстър печат може да доведе не само до визуално намаляване на площта на банята, но и до психологически неудобен престой в нея. Отново се препоръчва да се използва ярък, пъстър модел като акценти, дозиран и локално.

Азиатски стил

Изработването на панел с ориенталски модел като акцентна стена не само ще внесе цветово разнообразие в интериора на банята, но и ще го направи по -персонализиран и уникален.

Средиземноморски стил

Докосване на средиземноморски стил към вашата баня ще ви помогне да добавите кант към плочки с ярко сини орнаменти, стенопис на стената или рисунка на пода, подредени с плочки със сложни шарки..

Черно -бял интериор

Комбинаторика

Вертикални ивици