Стенни панели за модерна интериорна декорация

Гамата от съвременни магазини за обзавеждане на дома е огромна. Още преди около 20 години нашите сънародници избраха метода за довършване на повърхностите в дома си между боядисване, варосане и тапети. В момента има много възможности за декориране на стени и тавани в стаи с голямо разнообразие от цели. Не последното място в популярността заема такъв довършителен материал като стенните панели. В тази публикация бихме искали да подчертаем възможностите за повърхностно довършване с помощта на стенни панели, видове и методи на монтаж, комбинация с други довършителни материали.

Облицовка на стени с панели

Характеристики на стенните панели

Стенните панели имат много предимства:

 • богата гама от цветове и текстури;
 • способността да се създава имитация на различни естествени материали (дърво, камък, тухли);
 • лекота на инсталиране;
 • способността да се скрият повърхностните несъвършенства;
 • голям избор от ценови решения и възможност да намерите своя собствена опция за вашия бюджет;
 • възможността за използване на довършителния материал в помещения с висока влажност, температурни крайности и високо ниво на замърсяване на повърхността;
 • издръжливостта на покритието, създадено при правилна употреба и грижи;
 • възможност за комбиниране с други довършителни материали за създаване на оригинален интериорен дизайн;
 • избор на размер и геометрия на продуктите за най -оптимален избор на довършителни материали с най -малко количество отпадъци (спестяване на пари и време).

Украса за хол

Интериор на помощни помещения

Интериор на хола

Светло изображение на шкафа

Класификация на стенни панели

Стенните панели се различават по цвят, текстура, размер, начин на закрепване и форма. Образът на създадения интериор до голяма степен зависи от това какъв тип стенни панели ще изберете за декорация. Така че по отношение на формата всички стенни панели могат да бъдат разделени на три класа:

 • багажник;
 • облицовани с плочки;
 • листни.

Нека разгледаме по -отблизо всеки от видовете стенни панели.

Интериор на кухня-трапезария

Спалня в сиви тонове

Снежно бели стенни панели

Ярък завършек

Стелажни панели

Стелажите или панелите за набиране са тесни (не повече от 30 см) ламели с дължина около 2,5 – 3,5 м и дебелина не повече от сантиметър, които могат да бъдат прикрепени към стените както хоризонтално, така и вертикално. Панелните решетки са идеалният вид декорация за малки пространства или стаи със сложна геометрия (например тавански помещения с много ъгли, скосявания и ниши).

Ламперия

Дървени летви

Снежнобяло покритие за спалнята

Естествени нюанси

За да се обшият стените с решетъчни панели, ще е необходимо първо да се създаде метална или дървена рамка от така наречената решетка. Облицовъчните панели са свързани към рамката с помощта на специални крепежни елементи – телбод (използва се строителен телбод) или самонарезни винтове (тренировка е полезна). Можете да извършите този вид довършителни работи сами, като имате известни умения в работата с инструменти.

В морски стил

Вертикално подреждане на панелите

Комбинация от материали

Интериор на детска стая

Стелажните панели могат да бъдат направени от следните материали:

 • MDF;
 • ПДЧ, ПДЧ;
 • Pvc.

По правило наборните панели се продават с аксесоари, фитинги, необходими за декориране на фуги, ъгли и други структурни елементи на помещението, за да се създаде цялостен образ..

Декорация за баня

Монтаж на рибена кост от ламелни панели

Стенна декорация зад таблата

Светъл интериор на спалнята

Плочки с плочки

Този тип панел е направен под формата на квадратен или леко удължен правоъгълник. Страната на квадрат в такива продукти може да има размер от 30 до 100 см. Този тип стенни панели се монтират с помощта на лепило или специални крепежни елементи – скоби. Основното предимство на този тип панели е лекотата на монтаж и възможността за създаване на покритие на практика без шевове – продуктите се закрепват чрез свързване на канали и вложки.

Акцентна повърхност

Оригинално покритие

Плочки с плочки

Плочите са един от най -популярните видове този вид довършителни материали. Купувачите са привлечени не само от богатия цветен асортимент и възможността за закупуване на продукти, както от естествени, така и от изкуствени материали, но и от избора на оптимален размер на панела, при който ще бъде възможно да се намали консумацията на суровини и количеството отпадъци до минимум..

Създайте акцентна стена

Акцентна стена с камина

Дърво навсякъде

Листови панели

Името на панелите говори само за себе си – това е най -големият вид довършителни материали по размер, който представлява платно от естествени или изкуствени суровини. Листовите панели спомагат за създаването на безпроблемно покритие върху малки повърхности или покриват възможно най -много стени и с най -малко труд.

Стенни и таванни панели

Оригинална трапезария

Листовите панели са многослойни платна на базата на MDF, ZhVP или PVC с отпечатан модел (имитация на дърво, камък или друга повърхност) и текстура. Листовите панели се използват най -често за създаване на акцентна повърхност, но могат да се появят и в комбинация с други довършителни материали за всички стени на помещението..

Листови панели в кухнята

Панели с текстурирани листове

Акцентна текстурирана стена

Разделяне на стенни панели по материал на производство

Съвременните стенни панели са изработени от различни видове материали – от естествено дърво до пластмаса. За да намалят цената на продуктите, производителите най -често използват комбинация от различни материали. Но в широката продажба можете да намерите и панели, изработени изключително от естествени суровини – дърво или стъкло, например. Разбира се, за високата екологичност на продукта, ще трябва да платите над средната пазарна стойност на стенните довършителни панели. Но естествеността на материалите определя не само отличната естетика на финала. Но и здравето, благополучието на всички присъстващи в стаята.

Ярки комбинации

Комбинация от довършителни материали

Светла баня

Нетривиален подход

Стенни панели от естествено дърво

Ако се стремите да създавате не само естетически, но и безопасни по отношение на хората и околната среда, тогава има смисъл да обмислите възможността да използвате дървени стенни панели. Естествената топлина, която естественото дърво внася във вътрешността на стаята, ще бъде ключът към създаването на комфортна, безопасна, но в същото време функционална среда. Най -често стенните панели са направени от следните видове дърво:

 • липа;
 • дъб;
 • клен;
 • кедър;
 • бамбук.

Необичайна опция за довършителни работи

Панели от дърво

Лаконичен дизайн на хол

Оригиналната работна зона на кухнята

По правило стенните панели, изработени от естествено дърво, са направени под формата на плочки или ламели; не е лесно да се намери тип лист от този довършителен материал. Единственото изключение може да се нарече мозаечни панели, базирани на фиброкартон, върху които са залепени парчета дърво от различни видове (разликата в цветовите и текстурни решения ви позволява да създавате наистина оригинални композиции).

Светло дърво

Дърво по всички повърхности

Необичайна стена

В допълнение към неоспоримите предимства под формата на високо ниво на естетика и екологичност, дървените стенни панели имат своите недостатъци. Като се има предвид способността на дървото да абсорбира влагата и да насърчава разпространението на гъбички, плоскостите от естествени материали не могат да се използват в помещения с висока влажност (баня, пране, кухненска зона в кухнята). Ако панелите са покрити със защитни лакове или дори боядисани, тогава нивото на устойчивост на влага със сигурност ще се увеличи, но естественият модел на дървото ще се промени и екологичността на интериорната декорация ще намалее значително..

Топла атмосфера

Интериор на шкафа

Творческо решение

Стенни панели от ПДЧ

Казано по -просто, панелите от ПДЧ са направени от отпадъци от дървообработване. Оттук и наличността и ниската цена. Въпреки факта, че ПДЧ значително отстъпва на естественото дърво, демократичната цена прави този материал най -привлекателен за повечето от нашите сънародници. Въпреки факта, че лепила, които са доста вредни за хората и околната среда, се използват при производството на ПДЧ, този материал е много широко използван както в строителството, така и в декорацията на жилищни помещения..

Пространство близо до стълбите

Всекидневна в тъмни цветове

Панелите от ПДЧ обикновено не се използват без покритие – външният им вид оставя много да се желае. Използването на пластмасово покритие с различни цветове и текстури ви позволява да създавате интересни опции за довършителни материали, имитация на камък и дърво.

Спалня в пастелни цветове

Стена с тъмен акцент

Стенните панели от ПДЧ се предлагат само във вариант с плочки. Промяната на листа би била невъзможна поради голямото тегло на продуктите и сложността на сглобяването на готовия лист. Стенните панели от ПДЧ не се използват за довършване на помещения с висока влажност и температурни крайности.

Просто и практично

Универсални цветови решения

Класически мотиви

Довършване с плоскости от ПДЧ

Панелите от дървесни влакна се получават чрез пресоване на дървесни влакна под високо налягане. Панелите от дървесни влакна са абсолютният лидер в своя сегмент довършителни материали у нас. Наред с достъпната цена, продуктите имат отлични технологични качества. Благодарение на съвременните технологии и използването на естествени суровини е възможно да се постигне широка гама от цветови вариации, изображения на естествения модел на дървото. Материалът от фиброкартон е органична смесица от естествена топлина и динамика на съвременните технологии.

Оригинален интериор

Ярка декорация на хола

Светло изображение на стаята

Стенните панели от ПДЧ могат да се монтират както върху решетката, така и директно върху стената (само предварително пуснати, почистени и изсушени). Продуктите са свързани помежду си с помощта на канали или чрез ключалка. Това е още едно явно предимство на плоскостите от плочи от плочи или плочки – повреден продукт може да бъде заменен, без да се отървете от целия завършек..

В спалнята за двама

В стаята за новороденото

Недостатъците на материала за производство на стенни панели включват ниска устойчивост на влага. Този довършителен материал не може да се използва за покриване на помещения като баня, тоалетна (в коридора също не трябва да създавате покритие в зона с повишен риск от влага и замърсяване – на входа на жилището).

Арт Нуво

Венге покритие

Леки стенни панели

Най -често ПДЧ действа само като основа за създаване на панели. Отгоре продуктът може да бъде подрязан с плат, кожа, обработен с дърво, стъкло или керамични мозайки. Но най -често срещаният вариант е да се използва ламиниране със създаване на оригинални цветове, различни имитации.

Панели с кожена тапицерия

Оригинални текстилни панели

Меки панели

Довършителни работи на текстил

Стенни облицовки с MDF панели

Ако сравним MDF панелите с материал от ПДЧ, те не са толкова плътни, което означава, че имат по -малко тегло и са подходящи за монтаж върху всякакви повърхности. Отличителна черта на MDF стенните панели са отличните звукоизолационни и топлоизолационни свойства. Панелите от MDF са доста гъвкави-по време на производствения процес те могат да бъдат направени влагоустойчиви, огнеупорни, устойчиви на появата и разпространението на гъбички. Очевидно такива технологични подобрения водят и до увеличаване на цената на довършителните материали..

Естествени мотиви

Облицовка на стени с панели

Декорация на прегради

Довършване на повърхността около камината

PVC стенни панели

PVC панелите са популярен вид декорация за стаи с голямо разнообразие от цели. Високата влагоустойчивост, устойчивост на механични натоварвания, лекота на инсталиране, относителна евтина цена и достатъчно сок от обслужването на такъв завършек го правят привлекателен за повечето от нашите сънародници..

Ярък дизайн

Изкуствена зелена стена

Леко покритие

PVC панели могат да се произвеждат и в трите модификации – ламарина, стелаж и пиньон. Продуктите на базата на ПДЧ или МДФ, покрити с PVC фолио, могат да имитират естествен материал – дърво, зидария или тухлена зидария. Значителните недостатъци на PVC материала включват неговия изкуствен произход, което означава ниска екологичност на покритието..

Тъмни стенни панели

Просторен интериор за баня

Кухня в стил Прованс

Декорация на стени с гипсови винилови панели

Представете си листове от гипсокартон (познат материал за облицовка на стени и тавани, създаване на ниши и други структурни елементи), но покриващи със слой винил. За разлика от гипсокартона, гипсовите винилови панели вече са готови за окончателно довършване – те имат шарка или плътен цвят на повърхността си (цветовата гама е невероятно широка).

Контрастни комбинации

Леки повърхности

Не толкова отдавна гипсовите винилови панели бяха използвани главно за декориране на офис и обществени помещения. В момента този материал, който е най -издръжлив от гипсокартона, се използва и за облицовка на стени в жилищни помещения..

Необичайна декорация на трапезария

Релефни панели или 3D декорация на стени

Релефните стенни панели могат да бъдат отнесени към отделна категория оригинални решения за създаване на надежден завършек. Като правило основата за такива продукти е ПДЧ или МДФ, релефният слой най -често е създаден от гипс и покрит с PVC филм отгоре. Понякога дървената или металната армировка се използва за направата на 3D слой, но цената на такива панели ще бъде значително по -висока от тези, направени от гипс.

Релефно покритие

Текстурирани панели

Релефна стена

Дизайн на лека спалня

Най -често релефните панели за декорация на стени са представени под формата на листове, по -рядко под формата на големи плочки. Във всеки случай завършването с панели с подчертана текстура ви позволява да създавате оригинални образи на стаи, да внесете креативност в интериора..

Снежнобял релеф

Шоколадови нюанси

Текстурирано довършване в спалнята

Светъл интериор на спалнята

Текстилни или кожени панели в модерен интериор

Меките панели се използват най -често за декориране на спални, детски стаи, а понякога и за създаване на акцентна стена в хола. Отличната звукоизолация, екологичността и оригиналният външен вид са това, което завладява нашите сънародници да използват текстил или кожа за украса на всички или акцентни стени в помещенията на дома им..

Меко покритие

Творчески избор на покрития

Текстилни повърхности

Безопасно и меко покритие

Ако решите да закупите стенни панели с кожено покритие, тогава обърнете внимание на изкуствените аналози – те са много по -евтини от естествения материал и външно имат сходни естетически свойства. Меките панели от изкуствена кожа са лесни за почистване и невероятно практични – издържат на влага, не избледняват на слънце, могат да се почистват с влажна гъба и да се избърсват за перфектна чистота.

Кожени панели за стени

Практичен и естетичен избор

Необичаен дизайн на хола

Велурени повърхности

Меки панели за довършване на спалнята

И в заключение

Експертите не препоръчват закупуването на довършителни материали под формата на панели онлайн, освен ако няма друг изход. Преди да купите, трябва да се запознаете с качеството на продуктите, да проверите етикета, да се уверите, че материалът е безопасен и нетоксичен, като разгледате сертификатите за съответствие:

 • проверете следните индикатори на етикета на панела – запалимост, запалимост, образуване на дим и токсичност (колкото по -висок е класът, толкова по -лошо – от 1 до 4);
 • закупуване на панели от една и съща партида – нюансите могат да се различават (номера на партидата на етикета на опаковката);
 • проверете целостта на самите продукти и бравите или пъзелите (много рядко магазините отиват да заменят продуктите с барка след приключване на покупката).

Лека декорация на стени

Украса на кухненска престилка

Дизайн на стелажи