Páraelszívó: a termékek főbb jellemzői és típusai

Minden háziasszony, tapasztalt vagy kezdő szakács nagyon jól tudja, hogy egy ilyen eszköz a konyhában, mint a motorháztető, nemcsak divatos tulajdonság szerepet játszik. Ez a háztartási készülék valamilyen módon a kulináris művészet sikerének kulcsa. A páraelszívó tökéletesen megtisztítja a levegőt a szagoktól, a füsttől és a párolgástól, és megakadályozza a zsír felhalmozódását a konyhai szekrény munkafelületén és a mennyezeten. Más szóval, kényelmes konyhai tartózkodást biztosít, ami közvetlenül kapcsolódik az elkészített ételek minőségéhez. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen eszköz megfeleljen minden követelménynek és mindennek «száz» teljesítette funkcióit, képesnek kell lennie a megfelelő termék kiválasztására, mivel a páraelszívók modern modelljei formájukban, működési elveikben és funkcionális képességeikben különböznek egymástól. Az alábbiakban elmondjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő páraelszívó modellt..

Páraelszívó – a készülék működése

Mint már említettük, a konyhai páraelszívók minden modelljét a konyhában lévő elszívott levegő befogására és eltávolítására használják. Ebben a tekintetben az ilyen háztartási készülékek működésének három fő elve van..

Átfolyó motorháztető

Az ilyen típusú konstrukció fő jellemzője a szennyezett levegő beszívása, majd a konyhán kívüli eltávolítása. Ebben az esetben a nem megfelelő levegőt közvetlenül a szellőztetésen keresztül távolítják el. Az ilyen háztartási készülékkel kapcsolatos pozitív vélemények listája magában foglalja a tartósságot és a megbízhatóságot. Ami az átfolyó páraelszívó hátrányait illeti, itt meg kell jegyezni, hogy szükség van a helyiség további szellőzésére..

Keringtető páraelszívó

A recirkulációs modell működési elve a szennyezett levegő tisztítása egy speciális szénszűrő rendszer segítségével. Tisztítás után a levegő visszatér a konyhába. Az ilyen eszközök ára lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi ajánlat, és nem nehéz telepíteni. Az ilyen termékek egyetlen hátránya, hogy rendszeresen cserélni kell a szűrőket, amelyek szennyezettségi szintje a beszívott levegő teljesítményétől függ..

Kombinált páraelszívó

Egy ilyen tervű háztartási készülék mindkét működési elvet ötvözi. Ezért a korábbi lehetőségekre vonatkozó információk alapján meg lehet ítélni egy ilyen modell előnyeit és hátrányait. Ami a kombinált páraelszívó jellemzőit illeti, ebben az esetben figyelembe kell vennie a helyét a javítási munkák tervezésének szakaszában. Amint a gyakorlat azt mutatja, amikor egy ilyen modellt egy már díszített belső térbe telepítenek, ritkán lehetséges a sérülések elkerülése..

Függesztett páraelszívó

Az ilyen konyhai egységeket a legegyszerűbb és legkompaktabb típusnak tekintik, ezért nagyon népszerűek. A felfüggesztett szerkezet feltételezi a szennyezett levegőt és gőzt beszívó motor jelenlétét, ventilátorral és cserélhető patronokkal, amelyeket szükség esetén újakra cserélnek, vagy újrafelhasználható alkatrészeket tisztítanak. Ebben az esetben a központi szellőztető rendszerhez való csatlakozás nem biztosított. Az ilyen motorháztetőkben mindig van háttérvilágítás és sebességszabályozó. A felfüggesztett modelleket általában a falra szerelik. Sok tulajdonos inkább felfüggesztett szerkezetet telepít közvetlenül a főzőlap fölötti mennyezetre.

Beépített páraelszívó

Ezt a javaslatot figyelni kell a konyhai garnitúra ajtaja mögé rejtett technológia szerelmeseinek. A beépített páraelszívó teljesen el van rejtve egy függő szekrényben, és nem tűnik ki az általános belső térből, mint külön részlet. A konyhabútorok sok modern modellje rendelkezik ilyen szekrény jelenlétéről. Ha a fülhallgató más konfigurációjú, akkor a főzőlap feletti burkolatot saját maga kell beépítenie. Ebben az esetben nem használhatja a függő szekrényt a konyhai eszközök további tárolására. Sok beépített modell keringési rendszerrel és állítható teljesítményszinttel van felszerelve. Az ilyen eszközök teljesen beépített vagy teleszkópos panellel rendelkezhetnek. Utóbbi rendelkezik azzal a funkcióval, hogy szükség esetén kicsúszhat a főzőlap fölé..

Kéménypára

Az ilyen típusú csuklyát gyakran nevezik «kupolás» és hasonló kialakítású, meglehetősen figyelemfelkeltő egység, amely a konyhabútor-készlettől elkülönítve létezik. A kupola burkolat nincs beépítve sehova, a falra van szerelve, és teljesen elfoglalja a főzőlap feletti teljes teret. Egy ilyen rendszer nem tudja ellátni funkcióit anélkül, hogy egy központi szellőzőcsatornához lenne csatlakoztatva, és sokféle kialakítás jellemzi, amely lehetővé teszi az ideális modell kiválasztását bármilyen stílusú konyhai belső térhez.

Ferde kapucni

A konyhai páraelszívó ilyen konfigurációjú modelljének felszerelési módszere némi hasonlóságot mutat az előző verzióval, és abszolút «független» olyan szerkezet, amelyet nem faliszekrényekbe építenek be, hanem közvetlenül a tűzhely feletti falhoz rögzítik. A ferde páraelszívó fő jellemzője, hogy képes megváltoztatni a dőlésszöget a főzőlap elhelyezkedéséhez képest a konyhakészlet munkalapján. Ezenkívül az ilyen eszközök modern kialakításúak és könnyen illeszkednek számos belső megoldáshoz..

Páraelszívó – a gyártás anyaga

Mivel a motorháztető megválasztása a termék stílusán is alapul, ebben a kérdésben fontos szerepet játszik az olyan részlet, mint az anyag, amelyből a készülék teste készül..

Fém tok

A fém páraelszívó teste erős és tartós. A légtisztító egység fémtokjai klasszikus és modern stílusban készülnek, különböző színekben festhetők és üvegbetétekkel kombinálhatók.

Üvegtest

Az ilyen szerkezetekhez általában nagyon sűrű, ütésálló és hőálló üveget használnak. Az üvegháztető vizuálisan nem zsúfolja fel a teret, kiegészíthető fém alkatrészekkel és könnyen tisztítható.

Műanyag ház

Az ilyen ajánlatot a költségvetési lehetőségek egyikének nevezhetjük, amely jelentősen elmarad a korábbi modellektől, nemcsak árban, hanem funkcionalitásban is. Idővel a karcolások és sérülések láthatóvá válnak a műanyag tokokon, és a szín elveszítheti telítettségét. Ezért az ilyen szerkezeteket gondosan kell karbantartani..

A konyhai páraelszívó kiválasztása nemcsak a divat tisztelgése és a vágy, hogy megfeleljen egy adott típusú belső térnek. Az ilyen kialakítások kényelmes időtöltést biztosítanak a szobában, és befolyásolják a teljesítményt. Ezenkívül a rendszeres légtisztítás megmenti a háziasszonyokat az állandó tisztítástól, és hosszú ideig megőrzi a javítás integritását..