Озеленяване на градината

Градината е остров на природата, създаден от човека според неговата идея на парче земя. Независимо каква площ може да се използва за тези цели, всеки градинар се стреми да го направи така, че именно на този остров да се чувства възможно най -комфортно..

Градинска ограда

Красива градина

Комфортът в градината може да бъде постигнат по различни начини, особено след като това състояние има определени параметри за всеки човек. За някои това е хармонията на градината, за други това е място, създадено за почивка в градината. Някой се стреми да планира пространството, да създаде композиция на хартия и след това да прехвърли всичко това на земята. Някой инсталира беседка в празна градина за отдих и след това облагородява пространството с видовете растения, които харесват. Често се случва хората да комбинират място за почивка и хармонична градина..

Мини градина

Какви растения да изберете за градината?

Растенията за градината трябва да бъдат избрани в зависимост от нивото на слънчева осветеност на пространството, отделено за озеленяване. Именно този фактор влияе на бунта на цветовете по време на цъфтежа на много култури..

Пътека в градината

Многогодишните растения са станали много подходящи растения за декориране на градина. Тези растения не са много капризни за грижи и не изискват ежегодно засаждане в земята. През годината такива растения растат.

Градинска порта

Сред слънчолюбивите трайни насаждения можете да намерите като адонис, астра, сив карамфил, хелениум, хелиопсис, делфиниум, книфофия, камбана, кореопсис, коча коса, красноднев, лилейник, лилии, лупина, слез, монарда, нарцис, ливада, питон , ochure, rezuha, rudbeckia, лешников тетерев, scabiosa, stenactis, бял равнец, лале, флокс, хризантема, ливаден градински чай.

Градина с фонтан

Има и сенчестолюбиви трайни насаждения, като аквилегия, арум, астилба, астранция, аюга, бадан, зеленика, колхикум, бяло цвете, камбани, бузулник, първоначално, валериана, валдещания, босилек, анемона, волжанка, вораконец, гейзер, гейзер здравец, хортензия, дармера, двулистна, дицентра, дороникум, горски, жилав, зеленчук, зигаден, зубянка, невен, камасия, саксифраж, кандик, киренгесхома, черен кохош, копитни, късокосмести, кръстосани, къпач, дървесен червей , бял дроб, чемерика, недозреене, незабравяне, незабравяне, норичник, кокиче, иглика, боровинка, роджерия, рододендрон, саза, синакалия, цинелоза, скополи, течащ, телекия, телима, тиарела, толмия , троица, трикостохиния, физостегия, фуксия, хакветия, хелон, хлорант, епимедий.

Цветя в градината

Цветя и декоративни растения могат да се използват за оформяне на цветни лехи и цъфтящи тревни площи.

Храст в градината

Сред храстите се търсят такива видове като асен, хортензия, чемшир, спирея. От чемшир можете да оформите жив плет, както и всякакви фигури за градината, било то топка, кубче или друга идея..

Видовете папрати, като козел, лоза, дербянка, перфектно понасят засенчените зони на градината.

Ако се планира да има езерце или поток на мястото, тогава култури като воден живовляк, туберкамыш, върба са идеални.

Градинско езерце

Много собственици на градини обичат културите, подобни на лиана, които могат да се използват за озеленяване на фасадата на къщата или рамката на беседката. Такъв ход допринася за създаването на допълнително засенчено място. Най -популярни сред тях са такива видове като червей, кирказон, лунно семе, бръшлян, триптеригий..

Буен храст

И за да зарадват градината не само през топлия сезон, се използват иглолистни храсти и дървета, което ще позволи на градината да бъде зелена през цялата година. Най -популярните видове за подобряване на градините са такива видове като бодлив смърч. «Глаука Глобоза», смърч, смърч «Нидиформис», сив смърч «Konica», Кипарис Лоусън, кипарис нуткан «Вариегата», балсамова ела «Нана», Корейска ела «Silberlock», планински бор «Джудже», тис бери, канадски бучиниш, източна туя «Аурея Нана», туя уестърн «Брабант», туя уестърн «Златен глобус», туя уестърн «Даника», туя уестърн «Малък Великан», туя уестърн «Sunkist».

Красиви цветни лехи

 Беседка в градината

Беседка в градината

Много внимание се отделя на беседката в градината, тъй като това е място за отдих и съзерцание на красотата. Неговата форма, размер и дизайн зависят от това какъв функционален товар ще носи беседката. Ако имате нужда от беседка, в която можете да четете уединено или просто да дишате чист въздух, тогава беседка за 1-2 души е напълно подходяща. Ако беседката се планира да се използва за приемане на гости или за вечерни чаени партита, тогава ще ви е необходима просторна беседка с голям брой места и маса.

Уютна беседка

Когато инсталирате беседка, трябва да се вземе предвид едно правило: човекът, който седи в нея, трябва да се чувства защитен отзад, което означава, че беседката трябва да бъде монтирана до стена или жив плет.

Маса в градината

 Нива в градината

Врата към градината

Често теренът, където се планира издигане на градината, е неравен. Как да се справим с тази задача?

Две нива

Можете да поканите специалисти със специално оборудване, които бързо ще помогнат за изравняване на неравен терен.

Нива-вълни

Или можете да направите тези нередности акцент в градината, като изградите цветни лехи на няколко нива.

Акцентът на градината

 Градина на покрива

Покривна градина

Много градинари, които нямат достатъчно място за реализиране на идеи, овладяват покривите. Това решение помага да се разшири обхватът на творчеството на градинаря. При избора на растения за покривна градина трябва да се даде предпочитание на джуджетата, чиято коренова система също е малка, поради което ще изисква по -малко почва за засаждане.

От какъв материал да направите цветна леха?

Бетонна цветна леха

При избора на материал за направата на цветни лехи е необходимо да се вземат предвид всички нюанси на тяхната работа. За трайни насаждения това «хибернира» не си струва да правите бетонни цветни лехи в земята, тъй като почвата в тях е подложена на по -голямо замръзване, отколкото в цветни лехи от други материали.

Цветна леха за краставици

Най -добрият вариант може да са дървени цветни лехи. Екологично чистият естествен материал ще помогне на растенията да понасят по -лесно зимата..

Дървена цветна леха

Когато създавате цветни лехи от дърво, те трябва да бъдат третирани с антисептик, което ще предотврати увреждане на цветното легло.

Желязна цветна леха

Използването на желязо за създаване на цветни лехи е оправдано от факта, че този материал ви позволява да правите различни форми, което е важно при създаването на авторски ландшафтен дизайн.

Цветна леха-вълна