Отворени рафтове в интериора на кухнята

Използването на отворени рафтове в кухненския интериор се превърна в доста популярна техника за проектиране, използвана както от професионалисти, така и от обикновени собственици на апартаменти и частни къщи. Отворените рафтове могат да се използват като заместител на кухненските шкафове или да станат ефектно допълнение към тях. И те могат да действат не само като системи за съхранение, но и като декоративен елемент на модерен интериор. Достъпността, практичността и простотата на изпълнение позволиха отворените рафтове да се превърнат в почти универсално дизайнерско решение за кухненски интериори с голямо разнообразие от стилове. Лесно е да си представите отворени рафтове в модерна кухня или селски стил. Дори такива трудни стилове като минимализъм и класика от гледна точка на изпълнението могат лесно да прехвърлят интеграцията на това дизайнерско решение. Но първо първо.Отворени рафтове в кухненския дизайн

Предимства и недостатъци на използването на отворени рафтове в кухненския дизайн

Както всяко друго дизайнерско решение, използването на отворени рафтове във вътрешността на кухнята има своите плюсове и минуси. Но в същото време е очевидно, че всички концепции за недостатъци и предимства са субективни – фактът, че за някои собственици на кухни може да стане причина да не използват рафтовете като системи за съхранение, за други това ще се превърне в стимул.

Отворени рафтове в чест на кухненския ансамбъл

Дървени рафтове за кухня

Ползите от използването на отворени рафтове:

  • за разлика от кухненските шкафове, които значително намаляват визуалния обем на стаята, отворените рафтове създават визуално увеличаване на пространството (възможността да се използва в малки кухненски пространства насърчава много собственици на малки апартаменти към това дизайнерско решение);
  • освен факта, че самите рафтове заемат малко място, не е нужно да пестите място за отваряне на вратите, какъвто е случаят с кухненските шкафове;
  • Като се има предвид, че всички предмети за съхранение са пред очите ви, очевидно е, че ще спестите време за намиране и достъп до необходимите кухненски прибори;
  • отворените рафтове са перфектно съчетани с висящи кухненски шкафове и вградени системи за съхранение;
  • красивите ястия или аксесоари са на видно място, сякаш на витрина, украсявайки интериора и зарадвайки собствениците.

Кухня в тъмни цветове

Отворени рафтове в работната зона

Недостатъци на отворените рафтове като елемент от кухненския интериор:

  • самите рафтове и всички предмети, разположени върху тях, достатъчно бързо се покриват с прах, а при липса на добра качулка – и капчици мазнини (решението може да бъде както инсталирането на мощен аспиратор, така и разположението на рафтовете далеч от плота или печката);
  • не винаги е възможно да се подреждат мащабни предмети от кухненски прибори на отворени рафтове – домакински уреди, големи съдове;
  • много домакини биха предпочели да не парадират с чиниите и кухненските си прибори.

Оригинално изпълнение

Вградени системи за съхранение

Отворени рафтове – дизайн, опции и избор на материал

Традиционна версия на кухненски рафтове

Един от най -популярните варианти за оборудване на кухненски пространства с отворени системи за съхранение е използването на обикновени рафтове, които са прикрепени директно към стените, без никакви съпътстващи елементи. Рафтовете могат да бъдат съчетани с цвета на долния слой на кухненските шкафове или да контрастират с тях. Често се използва комбинация от цветови и текстурни решения на материала на рафтовете и кухненските плотове. Независимо от взетите решения, тази опция за дизайн на кухненски рафтове е в състояние хармонично да се впише в почти всеки стилистичен дизайн на кухнята..

Рафтове в кухнята за съхранение и декор

Рафтове, съответстващи на цвета на кухненските фасади

За разлика от кухненските шкафове, отворените рафтове могат да бъдат позиционирани без прекъсване към отвора на прозореца. Ако стаята ви е достатъчно светла и леко припокриване на слънчевата светлина няма да повлияе на нивото на осветеност, тогава защо не инсталирате рафтове дори в зоната на прозореца.

Кухненски рафтове и прозорци

С помощта на специални крепежни елементи е възможно не само да се укрепи структурата на рафтовете, което означава да се увеличи максималното натоварване на ланка, но и да се украсят. Закопчалките могат да бъдат изработени от същия материал като самите рафтове или да се различават не само по състав, но и по стил на изпълнение. Например, металните държачи с коване ще изглеждат оригинални с дървени рафтове, носейки не само оригиналност в интериора на кухнята, но и специален чар..

Оригинални крепежни елементи

Боядисано дърво

Метал и дърво

Отворените рафтове могат да се използват като акцент. Ако кухненският интериор е направен в светли цветове (и всички ние разбираме, че малките стаи са декорирани предимно в светли цветове), тогава рафтовете от тъмно дърво ще изглеждат ефектно, привличайки вниманието на всички.

Рафтове като акцент

Отворени рафтове за малка кухня

Рафтовете от неръждаема стомана са много практични и удобни. Такива дизайни ще изглеждат страхотно в кухни, декорирани в модерен стил, хай-тек, синтез и дори минимализъм. В комбинация с блясъка на домакински уреди и плотове от подобен материал, отворените рафтове от неръждаема стомана изглеждат хармонично и актуално..

Отворени метални рафтове

Неръждаема стомана за изпълнение на рафтове

Отворете рафтове близо до прозореца

Неръждаема стомана върху плотове и рафтове

По същия начин, както в долната част на кухненските шкафове, разположени над работните повърхности, в висящите рафтове може да се вгради осветление. Така не само ще осигурите на работната зона на кухнята достатъчно ниво на осветеност, но и ще можете да украсите интериора..

Малки рафтове с осветление

Осветление като декор

Оригинален дизайн

Отворени рафтове с фиксиране към тавана на стаята

Не винаги е възможно да закрепите отворени рафтове към стените на кухнята. В този случай можете да използвате специални конструкции, монтирани към тавана. Рафтовете са буквално окачени от тавана – в допълнение към оригиналния външен вид, конструкциите имат достатъчно висока якост и могат да изпитат големи натоварвания. Недостатъкът на такова закрепване е само, че е необходимо да се пробие повърхността на тавана (не може да се използва в помещения с опънати тавани).

Окачени конструкции

Монтиран на таван

Често в съвременните дизайнерски проекти на кухненски пространства можете да намерите комбинирано закрепване на рафтове към повърхности – не само към тавана, но и към стените. Разбира се, няма нужда да се говори за ефирността на изображението на такива конструкции, но надеждността на инсталацията и способността да издържат на големи натоварвания са приоритет за много собственици..

Контрастни комбинации

Висящи рафтове на конци

Вградени рафтове

Много кухненски зони (особено в по -старите апартаменти) са помещения с неправилна форма с ниши, первази и вдлъбнатини. Но всяко несъвършенство на архитектурата може да се използва в полза на домашния интериор. Вградените рафтове на места с принудителни ниши са отлична възможност не само да използвате максимално наличното пространство, но и да внесете разнообразие и креативност в дизайна на кухнята.

Вградени рафтове и др

Рафтове около хладилника

Стъклени рафтове в кухненско помещение са скъпи, но изглеждат луксозно. Прозрачните стъклени конструкции изглеждат в безтегловност, носейки не само лекота, но и свежест във вътрешността на стаята. Стъклени рафтове могат лесно да се комбинират както с мебели от дърво (или подобни), така и с лек блясък на домакински уреди. В допълнение към основната си функция като системи за съхранение, стъклените рафтове винаги действат като декоративен елемент..

Вградени стъклени рафтове

Рафтове за чинии в ниши

Рафтове във фасадата на кухненския остров

Ако имате достатъчно голям кухненски остров, отворени рафтове могат да бъдат разположени от едната му страна, в зависимост от формата. Фасадата с рафтове може да бъде обърната както в работната зона на кухненското пространство, така и към сегмента на трапезарията или хола, ако стаята е комбинирана. Това подреждане на отворени рафтове със съдове, готварски книги и други кухненски предмети е удобно, особено за ниски хора, които трудно достигат до горните системи за съхранение.

Отворени рафтове в кухненския остров

Рафтове за чинии на острова

Ъглови рафтове в модерна кухня

Ъглите за повечето кухненски пространства се запълват трудно. Ъгловите сегменти рядко се използват рационално. Следователно инсталирането на ъглови отворени рафтове ще направи възможно използването на полезното пространство на кухнята възможно най -ефективно, въпреки че това ще повлияе на цената на производствените конструкции.

Ъглови бели рафтове

Решения за малка кухня

Отворени рафтове – част от кухненския шкаф

За разлика от обикновените отворени рафтове, стелажът е по същество същите кухненски шкафове, но без фасади. По отношение на производствените разходи ще трябва да похарчите повече, отколкото при инсталиране на конвенционални рафтове, но значително по-малко, отколкото при монтаж на шкафове с фасади, защото именно вратите (с висококачествени фитинги, затварящи елементи и други аксесоари) са най-скъпите части от слушалките. В зависимост от размера на кухненското пространство и избрания стил на дизайн, стелажите с отворени рафтове могат да бъдат поставени вместо горното ниво на шкафовете или като самостоятелна мебел, разположена до стената или като вътрешна преграда.

Снежнобяла поставка за чинии

Отворени рафтове между кухненските шкафове

Кухненска стойка като преграда

Като добавите само един отворен рафт в долната част на кухненските шкафове от най -горния ред, вие не само ще създадете удобно място за съхранение на най -подходящите кухненски предмети, но и ще преобразите образа на цялата стая. На такива рафтове е удобно да поставите най -популярните артикули – подправки, чаши за чай и чинийки, различни устройства, които използвате всеки ден. В резултат на това няма да е необходимо да отваряте вратите на шкафа всеки път, за да вземете чаша и да пиете вода или да направите чай за цялото семейство..

Малки рафтове под кухненски шкафове

Пространство за инсталиране на отворени рафтове като системи за съхранение и декоративен елемент от интериора на кухнята

Ако се вземе решение в кухненското пространство частично или напълно да се замени горното ниво на кухненските шкафове с отворени рафтове, тогава най -често те се намират от двете страни на аспиратора. Това подреждане помага, от една страна, да предотврати навлизането на капчици гореща мазнина в повърхността на рафтовете, а от друга, да държи необходимите кухненски предмети в близост до работните зони – ястия, подправки, аксесоари. В допълнение към факта, че отворените рафтове от двете страни на аспиратора, разположени над печката (плота), са невероятно практичен и удобен ход на дизайна, такова подреждане внася симетрия и подреденост в интериора..

Рафтове от двете страни на качулката

Симетрия и подреждане

Дървесен чертеж на бял фон

Друг популярен вариант за разполагане на отворени рафтове в горната част на кухненския комплект е инсталирането от двете страни на прозореца, в който се намира мивката. В този случай противоположната стена на кухненското пространство може да бъде оборудвана с обичайния комплект кухненски шкафове – както в долната, така и в горната част..

Комбинирани рафтове

Селски кухненски рафтове

Рафтове от двете страни на мивката

Различни кухненски рафтове

Не толкова често срещан, но не по -малко практичен начин за подреждане на отворени рафтове е окачването на конструкция върху кухненски остров или полуостров. Като се има предвид, че плот, мивка или други домакински уреди често са интегрирани в плота на острова, възможността да имате под ръка ястия и други кухненски прибори става приоритет за домакинята (собственика). Но в този случай говорим главно за рафтове с закрепване към тавана на стаята..

Висящи рафтове над острова

Селски рафтове

Комплекс от рафтове над кухненския остров

Плитки отворени рафтове могат да бъдат подредени в няколко реда близо до вратите. По правило това пространство не се използва за инсталиране на системи за съхранение – те просто не се вписват там. Но за малки рафтове е необходимо много малко място. Разбира се, няма да можете да съхранявате големи кухненски предмети на такива повърхности, но ястията, бурканите с подправки, готварските книги и други кухненски аксесоари ще се поберат с лекота..

Плитки рафтове при вратите

Компактни рафтове за малки предмети

Ефективно използване на пространството