Opremujemo kuhinju površine 9 četvornih metara. m. s maksimalnom praktičnošću

Za neke je kuhinja površine 9 četvornih metara produžetak sobe nakon standardne prostorije za kuhanje od 6,5 četvornih metara, za druge je to prostorna kazna s kojom nije jasno što učiniti. No, u svakom slučaju potrebno je sav raspoloživi kuhinjski prostor opremiti maksimalnom praktičnošću, racionalizmom, ne zaboravljajući pravila ergonomije i atraktivan izgled. Ako vješto planirate raspored kuhinjske jedinice, odaberete najprikladniju shemu boja i ne budete previše pametni sa stilskim rješenjem, možete dobiti izvrsnu prostoriju za kuhanje opremljenu najnovijom tehnologijom, stvarajući ugodnu i ugodnu atmosferu za cijelu obitelj ..

Mini otok

Kako bi u vašu malu kuhinju stale sve potrebne radne površine, kućanski aparati i sustavi za pohranu, a dobiveni rezultat oduševit će vas i vaše kućanstvo svojim atraktivnim imidžom dugi niz godina, morate slijediti jasan plan. Ovisno o tome koliko će članova obitelji koristiti kuhinju i koliko će se to intenzivno događati, postoji li mogućnost uređenja blagovaonice u drugoj prostoriji ili je potrebno postaviti u kuhinjski prostor, vaš plan popravka ili rekonstrukcije formirat će se postojeći kvadratni metri. Počnimo redom:

Raspored skromne kuhinje

Odabir izgleda kuhinjskog namještaja

Ovisno o tome koliko kućanskih aparata trebate ugraditi u kuhinjski set, trebate li u kuhinju postaviti blagovaonicu ili prostor za doručak i koliko trebaju biti prostrani sustavi za odlaganje, izgled namještaja u vašoj kuhinji ovisit će. Također, na položaj kuhinjske jedinice utječe oblik prostorije – uska i duga kuhinja, pravokutna ili kvadratna, prolazna soba ili smještena u potkrovlju – svi aspekti su važni..

Raspored kuhinje

Raspored u obliku slova U

Kutni raspored s poluotokom

Možemo sa sigurnošću reći da je za sobu od 9 četvornih metara kutni raspored s poluotokom najbolja opcija za zasićenje prostora potrebnom količinom ugrađenih aparata, radnih površina, sustava za odlaganje i organiziranje mjesta za doručak (i za neke kuće i blagovaonicu). S ovim rasporedom najlakše je slijediti pravilo radnog trokuta čiji su zamišljeni vrhovi hladnjak, štednjak (ili ploča za kuhanje) i sudoper. Između glavnih funkcionalnih područja ima dovoljno prostora za pridržavanje sigurnosnih mjera, ali istodobno udaljenost nije prevelika da bi se domaćica umorila nakon pripreme večere za cijelu obitelj.

U bijeloj boji

Raspored u obliku slova L

Raspored s poluotokom

Ako je štednjak ili ploča za kuhanje ugrađena u ormar uz zid, tada će prostor iznad nje zauzeti napa. Integriranjem ploče za kuhanje na poluotok, dobivate priliku povećati broj sustava za pohranu, a napa će morati biti pričvršćena na strop iznad kućanskog aparata.

Poluotok s pločom

Kompaktna kuhinja

Raspored u obliku slova L s blagovaonicom

Druga mogućnost korištenja kutnog rasporeda kuhinjskog seta, ali ovaj put s malom blagovaonicom. Očito, u mali kuhinjski prostor neće stati punopravni blagovaonski stol za 4-6 osoba s mekim stolicama za podizanje. Uostalom, moramo uzeti u obzir ne samo siguran promet kuhinje, već i mogućnost otvaranja vrata kuhinjskih ormara i kućanskih aparata, izvlačenja ladica. Postoji izlaz u postavljanju blagovaonice skromne veličine. To može biti sklopiva konzola ili stol koji počiva samo na jednom nosaču i pričvršćen je na zid, što štedi puno slobodnog prostora..

Mali stol za blagovanje

S blagovaonicom

U uskoj i dugoj kuhinjskoj prostoriji, prikazanoj na donjoj fotografiji, stol za blagovanje, montiran na zid, može udobno smjestiti četiri osobe. U isto vrijeme, kutni raspored kuhinjskog seta može primiti sve potrebne aparate, radne površine i sustave za pohranu.

S blagovaonicom

Raspored u obliku slova U

U nekim slučajevima raspored u obliku slova U može biti jedina moguća opcija za postavljanje velikog broja sustava za pohranu i ugrađenih uređaja u malu kuhinjsku sobu. Na primjer, osim standardnog seta aparata (štednjak, hladnjak i mikrovalna pećnica), morate ugraditi perilicu rublja, perilicu posuđa, pećnicu ili čak hladnjak za vino. I puno sustava za skladištenje potrebno je za smještaj ne samo kuhinjskog pribora, već i predmeta iz drugih sektora doma. Naravno, u takvoj prostoriji nema govora o mogućnosti ugradnje blagovaonice ili otoka..

Bijele glatke fasade

Raspored po slovu

Skromno područje

S ergonomskog gledišta, razmak između dva paralelna reda kuhinjskog seta trebao bi biti najmanje 120 cm. U uskim i dugim prostorijama može biti teško pridržavati se ovih mjera opreza. Da biste izašli iz situacije, možete primijeniti asimetrični raspored – jedan od redova sustava za pohranu može se napraviti s manjom dubinom.

Asimetrične slušalice

Raspored u obliku slova U

Mali kuhinjski prostor

Linearni raspored ili postavljanje kuhinjskog ansambla u jedan red

Postavljanjem svih sustava za pohranu, radnih površina i kućanskih aparata uz jedan zid, u kuhinji ima dovoljno slobodnog prostora (čak i malog) za ugradnju punopravnog blagovaonice. Ova opcija izgleda prikladna je za kuhinje s minimalnim setom kućanskih aparata i sustavima za pohranu..

Linearni raspored

U jednom redu

Svijetlo drvo

Čak i u malom kutku prostora čija površina ne prelazi 5 četvornih metara, možete opremiti potpuno funkcionalnu radnu podlogu za kuhanje. Ali čak i u takvim skromnim uvjetima morate se sjetiti elementarne sigurnosti – udaljenost između sudopera i plinske peći ili ploče za kuhanje ne smije biti manja od 30 cm.

Mali kuhinjski kutak

Čajna kuhinja

Paralelni raspored za prolazne prostorije

Ako je vaša kuhinja dug, uzak prostor s balkonskim vratima ili dvorištem, tada paralelni raspored može biti izvrstan način za postavljanje sustava za odlaganje i radnih površina, kao i za ugradnju aparata. Isto vrijedi i za kuhinjske prostore s više panoramskih prozora..

Paralelni raspored

U dva reda

Prolazna soba s dvoja vrata, koja je bila predodređena da bude samo hodnik, treba poseban pristup da se pretvori u kuhinjski prostor. Najvjerojatnije ćete morati napustiti standardne veličine kuhinjskih ormara i za donje i za gornje slojeve, smanjivši njihovu dubinu i učinivši isto sa radnom površinom. Neće biti teško pronaći odgovarajuće kućanske aparate i sudoper – trenutno je raspon veličina za sve proizvođače prilično širok..

Prolazna kuhinja

Kuhinja-hodnik

Mala kuhinja u potkrovlju

Mala kuhinja smještena u potkrovlju posebna je tema. Osim moguće asimetrije same prostorije, prisutnost snažnog nagiba stropa sprječava, u cijelosti ili djelomično, vješanje gornjeg sloja kuhinjskih ormara. U nekim je slučajevima moguće djelomično nadoknaditi nedostatak sustava za skladištenje s otvorenim policama ili povećati broj ormara u donjem sloju pričvršćivanjem poluotoka, a u nekim slučajevima i otoka.

Kuhinja u potkrovlju

Kuhinja u potkrovlju

Boje za ukrašavanje i namještaj

Prvo što vam pada na pamet pri razmatranju mogućnosti boja za doradu male kuhinje su sve nijanse bijele. To ne čudi, jer će bijeli zidovi i strop vizualno proširiti prostor, stvoriti svježu i laganu atmosferu. Osim toga, sa snježno bijelom završnom obradom nećete morati razmišljati o kombinatoriki s paletom boja kuhinjskog seta i dizajnom pregače. Lagana završna obrada sakriti će značajke dizajna vaših prostora i arhitektonske nedostatke s kojima se ne biste htjeli razmetati. Ali ne zaboravite na nekoliko svijetlih naglasaka kako se vaša lagana završna obrada i oštri bijeli ormarići ne bi spojili na jedno mjesto..

Svijetla kuhinja

U bijeloj boji

Strogo i sažeto

Alternativa bijeloj boji može biti jedna od neutralnih, pastelnih nijansi. Svijetlo bež sjaj kuhinjskog seta i mramorne površine kuhinjskog poluotoka mogu dodati plemenitost i sofisticiranost čak i vrlo malom kuhinjskom prostoru..

Svjetlosna lestvica

Bijela boja za ukrašavanje kuhinjskog namještaja može se sa sigurnošću smatrati najpopularnijom, osobito za male prostore. Ako je vaš završetak lagan, a kuhinja svježe bijela, važno je pravilno postaviti naglaske kako biste izbjegli osjećaj sterilnosti u bolničkoj operacijskoj sali. Kuhinjsku pozadinu možete ukrasiti svijetlim keramičkim pločicama ili pomoću plastičnih, staklenih, mozaičnih ili zidnih ploča bogate boje ili šarolikog uzorka..

Svijetla pregača

Šarena pregača

Ako je vaš kuhinjski namještaj bijel, tada možete koristiti svijetle tonove zidne dekoracije (ili jedan zid kao naglasak) za naglasak. Na primjer, boja prvog zelenila neće postati samo ukras za malu kuhinju, već će donijeti proljetno raspoloženje, pozitivan stav i podići stupanj kuhinjskog prostora na novu razinu..

Bijelo i zeleno

Još jedan primjer korištenja boje mladog zelenila za ukrašavanje male kuhinje. Samo što je ovaj put ukras sobe snježnobijel, a kuhinjski set predstavljen je u šarenom dizajnu..

Bijela i zelena kuhinja

Prirodne nijanse uvijek izgledaju sjajno, čak i u malim prostorima. Ako završnu obradu kuhinje skromne veličine učinite snježno bijelom, tada možete na primjer naručiti ansambl namještaja u čokoladnim tonovima. Gotovo sve nijanse i teksture drva u ovom slučaju bit će prikladne..

Čokoladni ton

Bijela i drvenasta

Kontrast

Bež nijanse na drvenim površinama ili njihove uspješne imitacije izgledaju sjajno u malom kuhinjskom prostoru s rasporedom u obliku slova L i poluotokom. Integracija sudopera u površinu poluotoka omogućuje ne samo zaštitu članova kućanstva, već i usklađivanje s ergonomskim zahtjevima za mjesto radnog trokuta.

Svijetlo bež

Skromna kuhinja ne smeta stvaranju kontrastnog interijera. Kombinacija bijele s tamnim tonovima poput crne, plave ili sive izvrsna je prilika za dodavanje dinamike i tona kuhinjskom ozračju..

Bijeli i plavi dizajn

Bijeli i sivi tonovi

Nekoliko jednostavnih načina za uštedu prostora i pomicanje granica male kuhinje

Osim korištenja svijetle palete, staklenih i zrcalnih površina, postoje mnoge tehnike dizajna koje vam mogu pomoći da transformirate svoj kuhinjski prostor – neće se povećati, ali može postati ljepši, prostraniji i funkcionalniji. Na primjer, upotreba rasvjete ne samo u donjem dijelu visećih kuhinjskih ormara radi osvjetljavanja radnih površina, već i napa, donji sloj sustava za pohranu i otok, stvorit će privid namještaja koji visi u prostoru, dajući prostoriji vizualnu lakoću i jednostavnost. Kuhinja izgleda svježe, moderno, zanimljivo i atraktivno. U tom ćete slučaju morati malo prilagoditi proračun – LED trake i njihova instalacija bit će jeftini.

Pozadinsko osvjetljenje

U sobama s površinom manjom od 9 četvornih metara možete koristiti uske otvorene police kao sustave za pohranu. Uski i dugi prostori ne dopuštaju punopravni paralelni raspored kuhinjskog seta, ali to nije razlog da se odustane od korištenja čak i male količine četvornih metara u korist kuhinje. Samo na prvi pogled takve police mogu držati vrlo malo – cijela zbirka staklenki sa začinima, umacima i uljima bit će prikladno postavljena nadohvat ruke na dohvat ruke.

Otvorene police

Osim otvorenih polica za uske i duge kuhinjske površine, možete koristiti i plitke sustave za odlaganje, doslovno nekoliko centimetara. Ako donji sloj izvodite u dosadnoj verziji i tamnoj boji, a gornji sloj u svijetlom tonu i sa staklenim umetcima, tada ćete vizualno proširiti prostoriju, «podići» stropovima. Da ne spominjem činjenicu da dobivate, iako plitki, ali sustav za skladištenje posuđa i pribora za jelo

Plitki skladišni sustavi

Postavljanje gornjih kuhinjskih ormara u dva reda omogućit će vam značajno povećanje broja sustava za pohranu. Ako se vaša kuhinja ne može pohvaliti velikom površinom, ali ima dovoljno visok strop, tada možete pribjeći postavljanju gornjeg sloja ormara od samog stropa, a ispod njega postaviti još jedan niz sustava za odlaganje manje dubine (približno dva puta). U tom slučaju u gornje ormare postavljate kuhinjske atribute koje rijetko koristite, a u srednji sektor sustava za pohranu stavljate predmete koje treba čuvati, što se naziva «pri ruci».

Sloj u dva reda

Ako mala djeca i starije osobe ne žive u vašem stanu ili kućanstvu, možete organizirati mjesto za obroke čak iu vrlo maloj kuhinji. Proširite površinu prozorske daske na zid slobodan od kuhinjske jedinice i nabavite uski stalak za smještaj dvije ili tri osobe. Udobne stolice s mekim sjedalima neće zauzeti mnogo prostora i omogućit će vam da s relativnom udobnošću sjedite iza pulta.

Svijetli dizajn pregača

Izbjegavanjem ispupčenih okova namještaja možete uštedjeti malu količinu korisnog prostora. Ako vam se ne sviđaju magnetska vrata, možete koristiti prolazne rupe kao ručke. Originalnost i minimalni troškovi su vam zajamčeni.

Rupe umjesto ručki