Опънат таван в коридора – дизайнерски характеристики и красиви дизайнерски идеи

Както знаете, коридорът е «визитка» всяка къща или апартамент. Следователно, на въпроса за подреждането на интериора на тази стая трябва да се обърне не по-малко внимание от другите в стаите и, разбира се, в процеса трябва да се използват само висококачествени материали. В същото време не трябва да забравяме за интегриран подход към такова събитие. В края на краищата тук всички детайли трябва хармонично да се допълват взаимно, започвайки от облицовката на стените, пода и завършвайки с тавана. И правилните решения ще позволят не само визуално да коригират формата на стаята, да разширят пространството, но и да създадат най -удобната и уютна стая. Днес ще говорим за едно от най -популярните дизайнерски решения за декорация на коридора – опънат таван. Защото именно този метод на довършване ви позволява да създадете перфектната повърхност без много неудобства и усилия. За това какви видове PVC платна са представени на съвременния потребител и как точно можете да оборудвате дизайна на коридора с тяхна помощ по -подробно по -долу.

Опънат таван в коридора – предимства и недостатъци

Само преди няколко години опънатият таван беше нещо недостъпно за повече потребители. Съвременните технологии обаче непрекъснато се развиват и в днешно време такава декорация на тавана се счита за доста популярна и достъпна дори за обикновените граждани. И това изобщо не е изненадващо, защото в характеристиките на такова изобретение има доста плюсове, отколкото минуси..

Сред предимствата на използването на опънати тавани в декорацията на помещения, водещите позиции се заемат от издръжливостта на PVC платна и разнообразие от дизайни на продукти, което улеснява допълването на един или друг стил и не мисли за по -рядко актуализиране на тавана отколкото веднъж на няколко десетилетия. Също толкова важен фактор може да се нарече пълното отсъствие на каквато и да е предварителна работа по подготовката на работната повърхност за монтажа на конструкцията, което значително спестява време и пари на клиента..

Поради своята еластичност, опънатите тавани защитават добре имота в случай на изтичане на вода от горните етажи. Ще бъде достатъчно просто да се обадите на магьосник, който ще изключи част от платното и ще помогне за източване на натрупаната вътре в конструкцията вода. Това покритие е лесно да се поддържа в перфектно състояние. И най-важното, опънатите тавани са неразделна конструкция, която максимално скрива различни неравности..

Що се отнася до недостатъците на опънатите тавани, тук може да се отбележи «нежност» подобна конструкция. ПВЦ платното се разтяга перфектно, но е твърде чувствително към различни видове механични повреди. Трябва също така да знаете, че поточното фолио е монтирано при определен термичен режим, поради което твърде високи или, обратно, ниски температури са противопоказани за него..

В допълнение, инсталирането на такъв завършек изисква определени умения, способности и специално оборудване, така че само надеждни майстори трябва да бъдат поверени на тази работа. И накрая, можем да добавим, че такъв дизайн включва леко понижаване на нивото на тавана.

Видове опънати тавани за коридора

Подобно на много други възможности за интериорна декорация, опънатите тавани имат много видове и се различават един от друг по текстура, структурна сложност и дизайн. По текстура всички платна от таван от PVC могат да бъдат условно разделени на матови, лъскави и сатенени изделия. Гланцът има способността да отразява цялото съдържание на коридора, като огледало, и ще бъде идеалното решение, ако трябва да увеличите визуално пространството..

Матовите опънати тавани, въпреки че имат известна прилика с боядисаната повърхност, се отличават със своята издръжливост и гъвкавост. Такива платна перфектно запазват първоначалния си вид при декориране на тавана в помещения с нестандартни размери и напълно изключват възможността за пречупване на светлината в ситуации със сложна архитектура.

Сатенено пвц платно е идеален вариант в случаите, когато гланцът изглежда твърде закачлив, а матовото платно, напротив, е твърде просто и сбито. Нежната му структура с блестящ ефект, прилича на коприна и в зависимост от яркостта и вида на осветлението радва собствениците с невероятно красива игра на светлина и оригинален таен модел..

Опънатите тавани с ефекта на фотопечат са достатъчно качествена и правдоподобна имитация на всяка картина, било то оригинален флорален орнамент, различни шарки или повторение на скица по всяка тема. Такава идея ви позволява да превърнете в реалност най -необикновените решения и да създадете уникален дизайн, който отговаря на всички искания и вкусови предпочитания на собствениците на коридора..

Ако разгледаме опънати тавани по варианти на дизайна, тогава в този случай всички продукти могат да бъдат разделени на едностепенни, двустепенни и многостепенни. Разтегателните тавани на едно ниво се считат за най-често срещаните и бюджетни облицовки, които са просто идеални за подреждане на малки коридори.

Конструкциите на две нива се използват главно за визуално повишаване на нивото на тавана.

Многостепенните конструкции са подходящи за проектирането на големи помещения..

Що се отнася до дизайна на опънати тавани, в този случай можете да дадете предпочитание на обикновена матова или лъскава повърхност, да създадете своеобразно звездно небе на тавана, да имитирате всякаква повърхност с помощта на PVC платно или да реализирате собствените си фантазии.

Как да изберем цвета на опънатия таван в коридора

Примери за цветово изпълнение на опънати тавани приятно ще изненадат дори и най -претенциозния клиент, защото тук можете да пресъздадете не само богат монохроматичен цвят или да имитирате много текстури, но и да използвате контрастни комбинации и плавни градиентни преходи. Белият опънат таван е еднакво добър в матов и лъскав дизайн, идеален за всеки стил и прекрасно съчетан с други нюанси.

Черният таван, въпреки дълбочината и контраста, изглежда доста тържествено и интересно в комбинация с бели и всякакви светли стени.

На подсъзнателно ниво кафявите нюанси се свързват с природата и изпълват стаята с топлина.

Синьото прилича на въздух, вода и винаги има успокояващ ефект.

Цялата цветова палитра от розово и люляк изглежда романтично и малко мечтателно..

Червеният опънат таван е смело решение, което перфектно допълва авангардния стил.

Сивите нюанси ще изпълнят дизайна с нотки на сдържаност и строгост.

Жълтото фолио ще направи стаята по -светла и в същото време уютна.

Опции за опънато осветление на тавана

Оформлението на повечето коридори, като правило, не предполага наличието на отвори за прозорци. Ето защо, когато правите модерен дизайн в тази стая, определено трябва да се погрижите за достатъчно удобна и ярка светлина. Класическата версия на осветление под формата на полилей с масивни декорации ще бъде идеалното решение за коридор в класически стил.

Осветителните елементи, направени под формата на решетъчни конструкции, са идеални за таванско помещение, гръндж или минималистичен коридор. Точковото разположение на осветителните тела ще осигури равномерно осветяване по целия периметър. Важно е да се използва декоративният тип осветление за допълване на многостепенни опънати платна, което ще направи възможно да се подчертае една или друга функционална зона..

Окачената конструкция с пвц платно може да се нарече универсално решение за довършване на тавана в коридора. В края на краищата, както можете да видите, разнообразието от този вид покритие може да задоволи нуждите на най -взискателния клиент. В допълнение, това е чудесен начин да се спасите от редовен ремонт и корекция на таванната повърхност след няколко години след основен ремонт на коридора..