Ontwerp van een privéwoning: modern interieur

Moderne bouw- en afwerkingsmaterialen, grondstoffen voor de vervaardiging van meubels en decoratieve elementen stellen ons niet alleen in staat om ons huis te ontwerpen voor comfortabel en functioneel gebruik, maar ook om onze gekoesterde ontwerpideeën te belichamen. Een privéhuis is tegenwoordig niet alleen muren en een dak, het is een hele wereld voor de eigenaren, een weerspiegeling van hun opvattingen over esthetiek, bruikbaarheid, functionaliteit en schoonheid. De ervaring die ontwerpers hebben opgedaan gedurende de lange jaren van bestaan ​​van zoiets als «creatie van interieurontwerp», stelt ons in staat om origineel of traditioneel, praktisch of luxueus, avant-garde of minimalistisch te creëren – alle opties voor het decoreren van hun huizen, het zou de wens en de middelen zijn. Maar in de verscheidenheid aan manieren om een ​​modern, stijlvol en tegelijkertijd praktisch ontwerp voor particulier woningbezit te creëren, is het gemakkelijk om in de war te raken. We bieden u een kleine verzameling praktische en effectieve tips om u te helpen bij het inrichten van uw moderne privé-appartement. De aanbevelingen van ontwerpers zijn natuurlijk geen dogma, maar ze kunnen u helpen uw eigen beslissingen te nemen bij het kiezen van een huisontwerpconcept, een kleurenpalet en stijl bepalen, accenten benadrukken en uiteindelijk een interieur van uw dromen creëren.

Woonkamer interieur in een woonhuis

Keukenontwerp in een privéwoning

Werkelijke ideeën voor het maken van een modern ontwerp voor een woonhuis

1.Uitlijning van functionele segmenten. De verbinding binnen één ruimte van meerdere zones verliest zijn populariteit niet. In particuliere huizen is deze ontwerptechniek niet minder wijdverbreid dan in appartementen. Door meerdere functionele segmenten in één ruimte te combineren, behoudt u ruimte en bewegingsvrijheid, zelfs in kleine ruimtes. In de regel hebben dergelijke studio’s veel natuurlijk licht – twee of meer grote ramen, in sommige gevallen glazen deuren (uitgang naar de achtertuin). Gecombineerde ruimtes zijn ook handig vanuit het oogpunt van bediening, reiniging.

Combinatie van functionele gebieden

Studio Kamer

Ontwerp kinderkamer

Licht slaapkamerinterieur met een werkplek

Meestal moeten functionele ruimtes zoals de woonkamer, eetkamer en keuken worden gecombineerd. Door de indeling van deze drie belangrijke levenssegmenten onder één dak ontstaat een praktische omgeving en een mooie, lichte en ruime kamer met hoge esthetische kwaliteiten. Met behulp van moderne huishoudelijke apparaten met een hoog vermogen, maar een laag geluidsniveau, interfereert de organisatie van keukenwerkprocessen niet met ontspannen in het woonkamersegment of eten in de eetkamer..

Keuken-eetkamer-woonkamer

Gecombineerde kamer

Keuken in de woonkamer

Gecombineerde ruimte

Maar het zijn niet alleen de keuken-, eet- en woonkamersegmenten die moeten worden gecombineerd. Zo kan de werkplek zich bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer bevinden. Het komt zelden voor in welk huis een aparte kamer wordt toegewezen voor een kantoor (tenzij het hoofdwerk van een van de leden van het huishouden in het thuiskantoor plaatsvindt). Het komt ook zelden voor dat privé-appartementen de mogelijkheid hebben om een ​​​​aparte ruimte voor een bibliotheek toe te wijzen, in de regel worden boekenkasten en kasten in de woonkamer of slaapkamer geplaatst (afhankelijk van de grootte van het pand en de persoonlijke voorkeuren van de eigenaren).

Werkplek in de slaapkamer

Thuiskantoor decoratie

Werkplek in de woonkamer

Studeer in de slaapkamer

2.Effen wanddecoratie is een actueel idee voor interieurdecoratie. In moderne designprojecten komt het gebruik van patroonbehang voor wanddecoratie steeds minder vaak voor, tenzij deze print een betonnen muur, baksteen of metselwerk imiteert. Monochrome afwerkingsmaterialen zijn de onbetwiste favorieten geworden. En het punt is niet alleen dat voor kleine kamers een dergelijke benadering van wanddecoratie de voorkeur heeft – lichte, neutrale tinten helpen om de ruimte visueel te vergroten. Zelfs in vrij ruime kamers raden ontwerpers aan om een ​​monochrome afwerking te gebruiken. Materiaal met een print, patroon of ornament wordt alleen gebruikt om accentmuren of zelfs hun individuele secties te versieren.

Lichte afwerking

Lichte muren voor de woonkamer

Witte keuken

Sneeuwwitte oppervlakken

Licht slaapkamerontwerp

Neutrale wanddecoratie

Deze trend is alleen «bij de hand» voor degenen die nog niet zeker zijn van hun capaciteiten en capaciteiten op het gebied van het inrichten van hun eigen huis. De lichte, neutrale toon van de afwerking is de perfecte toon voor elk meubilair en decor. Je hoeft je hoofd niet te breken over kleurencombinaties, combinaties van tinten. Zelfs bekleding in pastelkleuren ziet er indrukwekkend uit tegen een witte achtergrond, om nog maar te zwijgen van donkere of felle kleuren..

Contrast in een lichte slaapkamer

Lichte toon en achtergrond

Wit voor in de keuken

Sneeuwwitte slaapkamer voor twee

Een ontwerptruc gebruiken «accentmuur» heeft zijn populariteit niet verloren, het heeft slechts enkele wijzigingen ondergaan. Als je eerder in de ontwerpprojecten van woonkamers, slaapkamers en zelfs kinderkamers, eetkamers het gebruik van twee soorten behang uit één collectie zou kunnen vinden, die elkaar ideaal aanvullen, dan in moderne ontwerpopties voor deze kamers, verschillende imitaties komen steeds vaker voor. Een accentmuur is een oppervlak van baksteen of metselwerk, afgewerkt met hout of keramische tegels, mozaïeken. U kunt een imitatie maken met sierpleister, structuurbehang of vloeibaar behang, wandpanelen, laminaat.

Gestructureerde afwerking

Accentmuur

Metselwerk voor accent

Accentoppervlak

Origineel hoofdeinde

Originele accentmuur

Afwerkingsmaterialen in een modern interieur moeten dus de volgende eigenschappen hebben:

  • milieuvriendelijk, veilig voor mens en milieu zijn;
  • laat indien mogelijk de lucht passeren;
  • eenvoudig te installeren zijn zodat de afwerking onafhankelijk kan worden gedaan;
  • wees pretentieloos in onderhoud – oppervlakken in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en een niveau van mogelijke vervuiling moeten bestand zijn tegen reiniging met huishoudelijke chemicaliën en hun esthetische eigenschappen niet verliezen;
  • moeten makkelijk met elkaar te combineren zijn.

Laconiek ontwerp

Woonkamer in grijsblauwe tinten

Woonkamer met hoekbank

Lichtontwerp voor een ruime woonkamer

3.Lichte, originele meubels vormen het accent van het interieur. Gezien het feit dat de belangrijkste trend in interieurdecoratie neutraliteit is, het gebruik van effen, lichtgekleurde materialen, wordt de rol van accentelementen verschoven naar meubelstukken. Deze trend wordt het duidelijkst gebruikt in het interieur van slaapkamers – het bed in dergelijke kamers is meestal het enige designobject met accenten. Niet alleen het ontwerp van de bedstructuur zelf, maar ook het textielontwerp wordt een prioriteit..

Nadruk op het ontwerp van het bed

Bed in focus

Accentelementen

Op een zanderige achtergrond

Lichtblauwe tint voor muren

Nadruk op het bed

In woonkamers, eetkamers, kantoren en bibliotheken van particuliere huizen spelen gestoffeerde meubels de rol van accentelementen. Tegelijkertijd kan een heldere, bonte of contrasterende donkere kleur van de bekleding van gestoffeerde meubels in meer dan één meubel aanwezig zijn. In de woonkamer kunnen bijvoorbeeld twee tegenover elkaar liggende banken worden gemaakt in verschillende, maar evenzeer accentkleuren..

Accentmeubels

Meubels met lichte bekleding

Levendige details van de inrichting

Gestoffeerde meubels als accent

4.Opslagsystemen – rationeel gebruik van de ruimte. In moderne designprojecten zie je steeds vaker opbergsystemen van het plafond tot aan de vloer. Deze aanpak stelt u in staat optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. In keukens zien we de bovenste laag kasten, opgehangen aan het plafond zelf (het heeft vaak twee niveaus, verschillend in diepte). Natuurlijk is het bovenste niveau niet geschikt voor dagelijks gebruik; het is gewoon onhandig voor een persoon met een gemiddelde lengte om huishoudelijke artikelen uit de bovenste planken te halen. Maar vanuit het oogpunt van het opbergen van gebruiksvoorwerpen die zelden worden gebruikt, helpt deze aanpak om opbergsystemen in andere kamers uit te laden en de keuken zelf op orde te houden..

Keukenfronten

Modern keukenontwerp

Opbergsystemen voor de keuken

Sneeuwwitte keukengevels

Als we het hebben over opslagsystemen in woonkamers, dan zijn ze conventioneel verdeeld in twee typen: ingebouwde rekken met open planken en lage modules met gevels. Voor boeken, documenten en foto’s worden binnen het raamwerk open planken gebruikt, voor al het andere dat de eigenaren voor de ogen van de gasten willen verbergen, worden compacte dressoirs met laden gebruikt, lage modules met scharnierende of schuifdeuren.

Yakaya en comfortabel paar

Het koninkrijk van symmetrie

Een lichte plek om te lezen

Ruim woonkamerontwerp

5.Verlichtingsapparaten – diffuse of gelokaliseerde verlichting. Ongeacht de grootte van de kamer van een modern woonhuis, het lukt zelden met slechts één bron van kunstmatige verlichting. Het verlichtingssysteem is immers niet alleen het vermogen om een ​​of ander deel van de kamer te verlichten, maar ook het vermogen om een ​​bepaalde sfeer te creëren, een ruimte in te delen of bijzonder belangrijke segmenten te markeren. Welnu, wanneer meerdere functionele zones in één ruimte (studioruimte) worden gecombineerd, moet in elke ruimte een verlichtingssysteem aanwezig zijn.

Woonkamer in de erker

Woonkamer met grote ramen

Woonkamerdecoratie in een woonhuis

Laconiek woonkamer interieur

Eén centrale kroonluchter is nooit genoeg in een slaapkamer. Zelfs als u niet de gewoonte heeft om voor het slapengaan te lezen, is verlichting van lokale bronnen (wandlampen, tafel- of vloerlampen) in de slaapkamer gewoon noodzakelijk – om een ​​bepaalde sfeer van voorbereiding op het slapengaan te creëren. Zelfs in een kleine woonkamer zijn plafondlampen niet genoeg. Een vloerlamp of tafellamp is nodig in een zachte zithoek, leeshoek of bij een koffie(salon)tafel.

Accentmuur in de slaapkamer

Verlichtingssysteem voor de slaapkamer

Eclecticisme in slaapkamerontwerp

6.Textieldecoratie – laconiek ontwerp. Als we het hebben over het draperen van raamopeningen, raden ontwerpers aan om de eenvoudigste textieloplossingen in vorm en uitvoering te gebruiken. Traditionele gordijnen – rechte doeken die van het plafond naar de vloer vallen in uniforme verticale plooien, kunnen zowel solo als in een bedrijf optreden met een doorschijnende sluier (meestal effen en glad).

Textiel decoratie

Gordijnen ramen in de slaapkamer

Accentdoek

Een andere feitelijke manier van textieldecoratie van ramen in moderne interieurs van gebouwen met een breed scala aan functionele doeleinden is het gebruik van stoffen rolgordijnen (Romeinse, textiele jaloezieën, Japanse gordijnen-schermen). Het ontwerp van verticale doeken in de breedte die net de raamopening bedekken en zich in gelijkmatig verdeelde horizontale plooien kunnen verzamelen, past perfect bij de laconieke sfeer van moderne kamers.

12

40

22

Als we het hebben over een andere optie voor het gebruik van textiel voor het inrichten van een kamer, dan is het meest opvallende en accent het gebruik van een bank en andere decoratieve kussens. Dit is de gemakkelijkste, snelste en meest goedkope manier om het karakter van het interieur te veranderen – om de kleur te veranderen in de uitvoering van textieldecor op het bed in de slaapkamer of banken en fauteuils in de woonkamer. Het vervangen van kussenhoezen is veel gemakkelijker dan het vervangen van wanddecoratie of stoffering, daarom houden ontwerpers en hun klanten zo van deze ontwerptechniek..

Lichte kussens

Nadruk op bankkussens

Heldere Kussenhoezen

Accent decor

Originele stofkeuze

Werkelijk kleurenpalet

Zoals hierboven vermeld, is monochrome wanddecoratie de onbetwiste favoriet geworden op het gebied van woondesign. En het zal voor niemand nieuws zijn dat lichte tinten in een monochrome versie de meest gebruikelijke manier zijn om een ​​universele achtergrond voor een kamer te creëren. Een lichte toon helpt om onvolkomenheden in architectuur en oppervlaktebehandeling glad te strijken, zal zich niet concentreren op de gebreken in de installatie van raam- of deuropeningen, zal helpen om het volume van de kamer visueel te vergroten en zal een uitstekende achtergrond zijn voor accentmeubels of decoratief elementen.

Sneeuwwitte wanddecoratie

Lichtontwerp van een kinderkamer

Lichte effen kleurafwerking

Nadruk op het ontwerp van het bed

Lichtbeeld van de woonkamer

Het gebruik van wit voor wanddecoratie wordt ook bepaald door de invloed van de Scandinavische stijl op de vorming van een moderne stijl. Sneeuwwitte muren in combinatie met warme houten vloeren zijn een van de belangrijkste motieven voor het inrichten van Scandinavische woningen. Maximale ruimte en licht is een prioriteit in een ruimte van elke grootte. De witte kleur, die de zonnestralen praktisch niet absorbeert, past namelijk het beste bij de taken en basisprincipes van de Scandinavische stijl..

Leeshoek in de woonkamer

Licht interieur

Scandinavische motieven

Moderne stijl en Scandinavisch

Grijs raakt niet uit de mode. De relevantie ervan kan gedurende verschillende seizoenen worden waargenomen. Universeel, neutraal, maar tegelijkertijd nobel en solide – grijze kleur wordt perfect gecombineerd met verschillende interieurkleuroplossingen. Afhankelijk van de gekozen tint creëer je een rustige, dynamische en zelfs dramatische sfeer in de ruimte. Het volstaat om een ​​​​paar tonen te kiezen in het gezelschap van grijze kleur (meestal wit en zwart, of sneeuwwitte oppervlakken en hout) en één helder accent te maken – het originele interieur is klaar.

In grijstinten

Slaapkamer in grijstinten

Werkelijke grijstint

Grijze afwerking

Keukenfronten in grijs

Zwart-witcombinaties in het ontwerp van moderne kamers zijn niet de laatste in de lijst met actuele ideeën. Aan de ene kant is zo’n ontwerp gemakkelijk te organiseren, zelfs als er geen ontwerpvaardigheden zijn, maar aan de andere kant kun je een echt origineel, dynamisch en stijlvol beeld van de kamer krijgen. Afhankelijk van de grootte en het doel van de kamer, die in een contrasterende versie zal worden ingericht, worden lichte en donkere tinten gebruikt in verschillende mate van intensiteit. Natuurlijk wordt voor kamers met een klein gebied een lichte toon de belangrijkste, een donkere kleur wordt alleen gebruikt om de geometrie te benadrukken en bijzonder belangrijke interieuritems te markeren. In ruime en lichte kamers kan een donkere tint worden gebruikt als belangrijkste voor de uitvoering van grote meubels of voor het afwerken van een van de oppervlakken.

Zwart-wit ontwerp

Contrasten in de keuken

Afwisselend donkere en lichte oppervlakken

Contrast badkamerontwerp

Japanse motieven

Contrasten in de kinderkamer

Contrasterende biezen

Donkere bovenkant, lichte onderkant

Naast de relevantie van het gebruik van wit en contrasterende combinaties, is er een kleurenpalet dat altijd zal worden gebruikt. Warme bruintinten – van lichtbeige, pastel tot diepe, donkere tinten «donkere chocolade» creëer altijd een gezellige, comfortabele omgeving voor iedereen, waarin je gewoon wilt ontspannen, rusten, kracht wilt krijgen na een zware dag voor nieuwe prestaties. Daarom is het beige kleurenschema te vinden in een grote verscheidenheid aan kamers – van de badkamer tot de woonkamer, van de gang tot de keuken..

Lichtbeige palet

Warme kleuren

Badkamer in pastelkleuren

Contrast woonkamer ontwerp

Lichtbeige tinten

Slaapkamer in lichte kleuren

Badkamer en beige