Оборудваме малка кухня удобно, органично и модерно

За това какво е «ремонт в много малка кухня» много от нашите сънародници знаят от първа ръка. Удивителното наследство, оставено ни от съветския период, т.нар «Хрушчов», са пространства с много скромни размери, които често се свързват с неправилни форми, асиметрии и други архитектурни особености. Собствениците на апартаменти, построени през миналия век, не винаги имат възможност да направят преустройство, за да разширят такава важна и многофункционална част от дома като кухнята. Но на няколко квадратни метра е необходимо да поставите доста голям набор от домакински уреди, системи за съхранение и да не забравяте за работните повърхности и мястото за хранене. Нашите сънародници са натрупали значителен опит в подреждането на малки стаи, изрязването на всеки квадратен сантиметър използваема площ и дори в чуждестранни дизайнерски проекти често се срещат кухненски зони със скромни размери. Нека се опитаме да обобщим всички тези знания и да извлечем алгоритъм от действия за подреждане на малка кухня.

Дизайн на малка кухня

Ярка кухня в пастелни цветове

Планирането е ключът към успешния ремонт

Преди да потънете в бездната на трудния избор на кухненски фасади и търсенето на производител на мебели, е необходимо да извършите подготвителни работи. Съставете подробна схема на вашата малка стая с местоположението не само на прозорци и врати, но и на комуникационни системи, различни архитектурни особености – издатини, ниши, кутии за боклук (ако има такива), вентилационни системи. Не забравяйте предварително да разберете дали е възможно да прехвърлите инженерни системи във вашата къща, често градските жилищни сгради имат определени видове забрани за промяна на местоположението на газопроводи, например.

Малък кухненски интериор

U-образна кухня

След това трябва да очертаете оформлението на кухненския комплект, местоположението на домакинските уреди, работните повърхности и системите за съхранение. Оформлението на мебелния ансамбъл и домакинските уреди ще зависи от следните фактори:

  • размера и формата на помещението, разположението на прозорците, вратите и техния брой;
  • намиране на кухнята във връзка с други стаи в апартамент или къща (проходна стая или в непосредствена близост до трапезария, например);
  • разположение на водопроводи, канализация, газопроводи и вентилационни системи;
  • необходимостта от локализиране на трапезарията в кухненското пространство (или малък сегмент за кратки хранения);
  • броя на хората, които ще се хранят в кухнята по едно и също време (също ще има значение дали сред домакинството има възрастни хора и малки деца, за които например храненето в бара е неприемливо);
  • комплект домакински уреди (за някои са достатъчни плот и хладилник, докато други се нуждаят от фурна, микровълнова печка, съдомиялна машина и много малки домакински уреди).

Вграден шкаф

Снежнобяла малка кухня

Избор на оформление на кухненския ансамбъл

Може да изглежда само на пръв поглед. Че скромните параметри на помещението налагат определени табута върху използването на определени видове планиране на кухненския комплект. Ако не е необходимо да локализирате трапезарията в рамките на кухненското пространство, тогава почти всякакъв вид подреждане на системи за съхранение, уреди и работни повърхности може да бъде успешен проект. Ако трапезарията се намира в малка кухня, тогава изборът на компактни и ергономични оформления е значително стеснен.

Малка кухня в нюанси на сивото

В деликатна цветова палитра

U-образно оформление за малка кухня

Оформлението на кухненския комплект във формата на буквата P ви позволява да поставите максимално възможния брой системи за съхранение, домакински уреди и работни повърхности на малка площ. В този случай т.нар «работен триъгълник», състоящ се от мивка, печка (или котлони) и хладилник. Но е важно да се разбере, че в малка кухня с такова оформление няма да има място за инсталиране дори на много малка трапезария. И ще бъде по -удобно да се извършват работни процеси само за един човек.

Скромна кухня дизайн

U-образно оформление

U-образен кухненски комплект

Бяла кухня с U-образно оформление

Симетрично обзавеждане

Изглед отгоре на малка кухня

Ъглов комплект в стая с малка площ

Оформлението на кухненския ансамбъл по L-образен начин ви позволява да поставите необходимия брой системи за съхранение и домакински уреди на относително малка площ. В същото време, като правило, остава място за инсталиране на свободно стоящ модул – кухненски остров или трапезария. Правилото «работен триъгълник» също е възможно да се извърши доста лесно, като поставите печката и мивката отстрани на слушалките, които са перпендикулярни една на друга, и поставете хладилника отделно.

Кухня с остров и маса за хранене

Ъглово оформление с остров

Ъглово оформление с полуостров

Г-образно оформление с остров

L-образно оформление на слушалките

Топла кухненска палитра

Паралелно оформление за скромна кухня

Разположението на кухненския комплект в два реда не е подходящо за всяка стая. Очевидно поставянето на системи за съхранение, уреди и работни повърхности успоредно една на друга в малка кухня няма да остави място за маса за хранене или кухненски остров. Но в някои случаи такова подреждане на мебели и уреди е най -рационалният начин за оборудване на функционалното пространство на кухнята. да и «работен триъгълник» с такова оформление е лесно да се интегрира.

Паралелно оформление

Двуредово оформление

Бяла кухня

Слушалки един до друг

Оформление на един ред

Едноредовото оформление може да бъде единствената опция за местоположението на кухненския модул (или части от него) в кухни с малка площ. В кухненска стая с много скромни размери или в стандартна стая, в която е необходимо да се инсталира трапезария, инсталирането на домакински уреди и системи за съхранение в един ред ще изглежда изгодно и ще спести ценни квадратни метри свободно пространство за маневри..

Дизайн на много малко кухненско пространство

Едноредово оформление

Вземане на решение за цветовата палитра на малка кухня

Светлите нюанси разширяват пространството

Не е тайна, че светлите нюанси са подходящи за декориране на малки стаи като никой друг. Белият цвят на финала ще помогне да се скрият несъвършенствата на архитектурата или неправилната форма на стаята, а светлият кухненски комплект визуално ще увеличи площта на стаята. В същото време мебелният ансамбъл, разположен от пода до тавана, няма да изглежда тромав, светъл тон ще даде ефирност на монолитна структура. Ще бъде възможно да внесете цвят в такова снежнобяло пространство, като завършите пода в топли, дървесни тонове или яркия дизайн на кухненска престилка.

Бяла кухня с оригинален остров

Белоснежни фасади

В бяло

Снежнобяла идилия в кухнята

Не се лишавайте от цвят

Малката кухня не е причина да се откажете от използването на ярки цветове и контрастни комбинации. Просто трябва да знаете кога да спрете да използвате цветни нюанси и тъмни цветове. Ако планирате да инсталирате ярки слушалки (или части от тях), тогава декорацията на малка стая трябва да е лека (за предпочитане бяла). И обратно – когато използвате ярка декорация на стени, подчертавайки акцентна повърхност с помощта на цветни щампи, по -добре е да използвате обикновени светлинни опции за фасадите на кухненските шкафове.

Кухня с тъмни маслини

Ярки тонове

Готина палитра

Пастелен нюанс на зелено

Най -лесният начин да добавите цветово разнообразие към дизайна на кухнята е да покриете кухненската престилка с ярки плочки или мозайки. Има много възможности за декориране на престилка в ярък вариант – от стъклени стенни панели до пластмасови витражи..

Ярка кухненска престилка

Ярки цветове

Тъмните фасади в малка кухня са избор на смелчаци и оригинали. Разбира се, тъмните нюанси изглеждат луксозно с модерните модели домакински уреди, но е важно да се разбере, че такива повърхности на фасадите на кухненските шкафове ще трябва да се грижат с мъка – дори капки чиста вода се виждат на черните врати.

Кухня в тъмни цветове

Тъмни фронтове на шкафа

Контрастна кухня с черни шкафове

Класическата комбинация от черно, бяло и червено в декорацията и обзавеждането на всяка стая помага да се създаде интересен, оригинален и дори малко драматичен интериор. И кой каза, че малка кухня не е достойна за висока степен и контраст в дизайна? Но не прекалявайте с червеното, ако сред домакинствата ви има хора на диета – червеното увеличава апетита ви.

Бяло-черно-червена кухня

Скромна стилистика на кухненския интериор

Очевидно малкият размер на кухненското пространство оставя отпечатък върху избора на стил, в който стаята ще бъде декорирана. Класическа кухня с резби и богат декор ще изглежда нелепо. Стилът Shabby chic например може просто да затрупа малка стая. А минималистичният стил просто не приема малки пространства. Простите и кратки решения са най -добрият избор. Например модерен стил, стремящ се към максимална практичност, сдържан в декорацията, може да бъде един от най -успешните избори..

Гладки фронтове на кухненски шкафове

Модерен стил на дизайн

Снежнобяли гладки фасади

Най -лесно е да украсите кухня с дори малки размери в ретро стил, като използвате съвременни интерпретации на моделите на битови уреди от миналото. По правило такива домакински уреди се правят не само в оригиналния дизайн, но и се различават в цветни цветове. Вашата кухня ще бъде не само светла, но и оригинална, дори и с най -тривиалния избор от цветова палитра за декориране и обзавеждане на стая.

Ретро стил

Ретро модели на домакински уреди

Избор на фасади за кухненски шкафове

Първите решения, които се предлагат при планирането на кухненски комплект за малка стая, са гладки фасади със скрити фитинги. Такива решения ще помогнат да се спестят ценни сантиметри от кухненската площ и ще изглеждат модерни и стилни. Но това не означава, че скромната кухня ви ограничава при избора на онези фасади, които ще радват окото в продължение на много години. В края на краищата почти цялото настроение на интериора зависи от външния образ на кухненския комплект..

Гладки фронтове за малка кухня

За тези, които намират белоснежните гладки фасади донякъде тривиална опция, може да се предложи достойна алтернатива – врати с малки корнизи на долния слой и стъклени вложки на горния слой. Можете да подправите мебелния ансамбъл, като използвате контрастни фитинги..

Бели фронтове с черни фитинги

Кухненски фасади «под дървото» с пъстър модел от естествено дърво винаги внася топлина във вътрешността на стаята. Тези врати на шкафовете ще съвпадат перфектно с блясъка на неръждаемата стомана върху домакинските уреди и блясъка на каменните плотове..

Фасади

Зърно от естествено дърво

Дървени мебели за кухнята

Дървени фасади със стъклени вложки

Група за хранене в малка стая

Ако, наред с други неща, е необходимо да поставите трапезария в малка кухня и не искате да използвате бар плотове и разширение на кухненските островни плотове, тогава дайте предпочитание на кръгли и овални маси за хранене. Така че дори можете да поставите няколко членове на домакинството на малка маса. В допълнение, липсата на остри ъгли в зоната за хранене е важен аспект на безопасност за помещения с ограничен трафик..

Трапезна група с кръгла маса

Кръгла маса със стъклен плот

Трапезна маса със заоблени ъгли

Ако не повече от трима членове на домакинството ще се хранят едновременно във вашата кухня, въпросът за организиране на място за хранене може да бъде решен чрез разширяване на плота на кухненския остров или полуостров. Дори малка самостоятелна единица може да се използва като работна повърхност, системи за съхранение и плотове за хранене.

Трапезария зад кухненския остров

Удължаване на плота за трапезария

Обяд в бара

Ето един пример за местоположението на трапезарията по типа оформления в кафене. Такава зона заема малко място, но в същото време е доста просторен сегмент за хранене. Празното пространство под седалките може да се използва като система за съхранение.

Обяд сегмент като в кафене

Кухня на тавана – особености на подредбата

Асиметрична стая с голям скос на тавана и необичайно подреждане на прозорци не е причина за отчаяние и изоставяне на местоположението на кухнята в таванското пространство. Ето няколко примера за проектиране на стаи със сложна архитектура, в които беше възможно не само да се създаде удобна и практична спирка, но и да се поддържа атрактивен и модерен външен вид на интериора..

Малка кухня на тавана

Кухня със сложна архитектура

Малка асиметрична кухня

Няколко дизайнерски трика за спестяване на място

Ако в кухнята ви няма много място, но таваните са достатъчно високи, можете да използвате това предимство в полза на бизнеса – инсталирайте не само горния ред шкафове, но и мецанин под самия таван. В такива системи за съхранение ще бъде възможно да сгъвате прибори, които не използвате всеки ден, но се препоръчва присъствието му в кухненското пространство..

Шкафове от пода до тавана

Контрастен кухненски дизайнИзползвайки лъскави, стъклени и огледални повърхности, ние, разбира се, няма да можем да променим размера на стаята, но можем визуално да разширим нейните граници. Гланцови фасади на кухненски шкафове, стъклени вложки във вратите, облицовка на кухненския гръб с лъскави плочки – всички тези малки трикове ще помогнат за визуално увеличаване на малка кухненска площ.

Снежнобял гланц

Блясък, подсветка и др

Модерна кухня в малко пространство

Използването на отворени рафтове вместо най -горното ниво на кухненски шкафове често е единственият начин да запазите чувството за свобода в малко пространство. Понякога е възможно да се комбинират системи за съхранение в горната част на кухнята. Изборът зависи от местоположението на прозореца, височината на таваните и броя на домакинските уреди, които не могат да бъдат интегрирани в долния слой на кухненския комплект.

Отворени рафтове вместо горни шкафове

Стелажи на отворени рафтове

Отворените рафтове могат дори да се използват в пространството на отвора на прозореца. Не лишавайте кухнята от естествена светлина. Стъклените рафтове с чинии изглеждат окачени във въздуха, но в същото време такава система за съхранение е доста просторна.

Стъклени рафтове на прозореца

Алтернатива на използването на отворени рафтове за съхранение на ястия, подправки и други кухненски аксесоари е цяла поставка от пода до тавана с клетки с различни размери. Разбира се, грижите за система за съхранение от този тип ще изискват много усилия, но в малки помещения трябва да жертвате нещо..

Огромна поставка за кухненски прибори

Ако няма достатъчно място не само за кухненски шкафове, рафтове и пълноценни рафтове вместо горния ред на кухненския модул, това не е причина изобщо да не използвате празна стена. Металните хоризонтални държачи са в състояние да издържат на доста голямо тегло. Можете да закачите върху тях не само рафтове за прибори и мини подправки, но и тигани, капаци, чаши и други прибори..

Оригинално решение за съхранение

В малки пространства е важно да използвате рационално всеки сантиметър от кухненската площ. Системи за съхранение под самия таван, плитки шкафове и отворени рафтове, вградени стелажи-използват се и трикове като изтеглящи се плотове.

Прибиращ се плот за маса

Преносим кухненски остров, който служи като работна повърхност (зона за рязане) и сегмент за хранене, може значително да улесни работните процеси в кухнята и да реши проблема с организирането на зона за хранене. Масата на колелата се премества отстрани или се поставя до стената, ако не е необходима в момента и се плъзга в центъра на кухнята по време на семейна вечеря.

Преносима островна маса