Moderne ideeën voor het inrichten van de woonkamer

De moderne woonkamer is een ruime en lichte ruimte, ingericht met maximale functionaliteit en comfort. Meestal is de woonkamer tegenwoordig een multifunctionele ruimte en bevat naast recreatieruimtes ook andere levenssegmenten. Het combineren van een woonkamer met een keuken en eetkamer, een kantoor en in sommige gevallen met een slaapkamer zijn populaire ontwerptechnieken die bijdragen aan het creëren van ruimtes vol ruimte en vrijheid met een praktische benadering van een comfortabele omgeving. Voor een moderne eigenaar van een appartement of een woonhuis is het niet langer voldoende om de hoofdruimte van de woning, die de toon zet voor het hele interieur, functioneel en mooi te decoreren, het is belangrijk om de huidige ontwerptrends te volgen, maar creëer tegelijkertijd een interieur dat jarenlang relevant zal zijn. Om in alle opzichten een functioneel, praktisch en harmonieus woonkamerinterieur te creëren, is het belangrijk om rekening te houden met elk klein detail – van de manier waarop parket op de vloer wordt gelegd tot het ontwerp van decoratieve kussens voor de bank. In deze publicatie zullen we proberen de vraag te beantwoorden – wat is een modern woonkamerontwerp, in welke kleuroplossingen is het gemaakt, met welke materialen en hun combinaties is het ingericht? We hopen dat onze indrukwekkende selectie van eigentijdse woonkamerontwerpen van over de hele wereld u zal inspireren om uw eigen unieke ontwerp te creëren..

Interieur van een moderne woonkamer

Moderne klassiekers

De belangrijkste motieven voor het ontwerp van een moderne woonkamer

De moderne stijl van het interieur is praktisch en functioneel, gekleed in een aantrekkelijk exterieur. De kern van moderne stijl is eenvoud en minimalisme, maar niet een harde ontbering van het interieur van elk decor, maar de wens om het pand in te richten met alleen de noodzakelijke items waarmee u zelfs in kleine ruimtes een gevoel van ruimte kunt behouden. Als u een kleine kamer wilt uitrusten met maximaal comfort, deze wilt verzadigen met functionele interieurartikelen en tegelijkertijd het gevoel van vrijheid niet wilt verliezen, dan staat moderne stijl tot uw dienst.

Ontwerp in grijstinten

Interieur van een ruime en lichte woonkamer

Een vleugje luxe in een eigentijdse stijl

Als uw kamer, die later een woonkamer zal worden, grote, hoge ramen zijn die de kamer vullen met zonlicht, dan zullen er geen problemen zijn met de implementatie van het bedachte moderne ontwerp. Maar ruime panden zijn het lot van particuliere huizen of appartementen met een verbeterde indeling. Voor standaardwoningen die in de vorige eeuw zijn gebouwd, kan uitbreiding ten koste van andere panden de enige uitweg zijn. Het combineren van een loggia of een gang met een kamer, het vergroten van deur- en raamopeningen (indien mogelijk) zal de illusie van ruimtelijkheid creëren, zelfs in een kleine kamer.

Laconieke afwerking

Focus op opslagsystemen

Ottomaans als accent

Originele kleurkeuzes

Modern design legt veel nadruk op licht. Een kamer vol zonnestralen is een schone lei voor de belichaming van uw fantasieën op het gebied van het inrichten van uw huis. Het bereiken van de volheid van de kamer met natuurlijk licht is alleen mogelijk met behulp van grote ramen. Met name panoramische ramen zijn nodig als de kamer op de noordkant van het gebouw is gericht. De behoefte aan constant natuurlijk licht dwingt veel ontwerpers (en na hen de eigenaren van appartementen en huizen) om geen gordijnen voor ramen te gebruiken. Raamopeningen, verstoken van textiel, passen organisch in de minimalistische sfeer van moderne stijl. Als uw kamer op het zuiden ligt en het moeilijk is om zonder tule of gordijnen voor de ramen te doen, raden experts aan om een ​​universele sneeuwwitte sluier of stoffen jaloezieën (vouwgordijnen, Japanse gordijnen-schermen) in neutrale, lichte kleuren te kiezen.

Ramen zonder gordijnen

Origineel plafondontwerp

Woonkamer met open haard

Licht woonkamerontwerp

Het kunstlichtsysteem verdient niet minder aandacht. Zelfs in een kleine woonkamer is één centrale kroonluchter niet genoeg. Afhankelijk van de grootte van de kamer, het aantal functionele segmenten en in de woonkamer is vaak een werkplek, een leeshoek of een paar fauteuils voor privégesprekken, kun je meerdere lokale lichtbronnen gebruiken. Het is duidelijk dat alle verlichtingsapparaten in een soortgelijk ontwerp moeten worden gemaakt, puzzels zijn in een harmonieus beeld van het interieur. Het moderne ontwerp van de woonkamer heeft geen taboe op variaties van verlichtingsarmaturen – van een hangende kroonluchter en lampen ingebouwd in het plafond of de meubelstructuur tot staande lampen en wandkandelaars.

Lichtbronnen als zoneringselement

Accent op wanddecoratie

Contrasterend ontwerp

Contrasterende kleurenschema's

Het inrichten van een moderne woonkamer is even eenvoudig als tijdrovend. Aan de ene kant dicteren de specifieke kenmerken van de minimalistische benadering van het ontwerp van gebouwen de afwijzing van duur stoffen behang, velours-inzetstukken, reliëfmateriaal, dat niet gemakkelijk te onderhouden is. Maar aan de andere kant is styling als een bakstenen muur of betonplaten ook niet goedkoop. Een universele optie voor degenen die geld willen besparen op afwerking, is schilderen in een neutrale kleur (een alternatief kan een duurder ontwerp zijn met vloeibaar behang of sierpleister). Maar deze benadering vereist de voorbereiding van de oppervlakken zelf – een perfect uitgelijnd en glad vlak van de muren..

Ongewone woonkamerdecoratie

Het koninkrijk van symmetrie

Laconieke afwerking in lichte kleuren

Metselwerk in de woonkamer

De woonkamer, gecreëerd in een modern designconcept, is een neutraal interieur met een accent. Tegen de achtergrond van alle tinten grijs of beige (vaak zelfs sneeuwwitte ontwerpen), zijn er een of twee heldere objecten. Het kan een grote bank zijn met kleurrijke monochrome bekleding of een ongewoon paneel aan de muur in grote maten. Een accent kan een tapijt zijn of een grote handgemaakte potplant die de eigenaren van een fascinerende reis hebben meegebracht. Het voordeel van deze benadering bij het vormgeven van het interieur is dat u gemakkelijk de sfeer van de kamer kunt veranderen. Sierkussens vervangen, een ander schilderij aan de hoofdmuur gehangen of een andere kleur gekozen voor kleurrijke gordijnen – een nieuw beeld van de woonkamer is klaar.

Accent op wanddecoratie

Lichte stoffering meubels

Plaatsing van accenten

Nadruk op gestoffeerde meubels

Originele textielkeuze

Het belangrijkste meubelstuk in de moderne woonkamer is de bank. Ruim en transformeerbaar, met afneembare hoezen voor snel en gemakkelijk wassen, het is een handig, praktisch en comfortabel eiland om een ​​ontspanningsruimte te creëren. Vaak wordt een dergelijk meubelstuk alleen aangevuld met een salontafel (in Rusland wordt het vaak een salontafel genoemd). De grote hoekbank is een op zichzelf staande eenheid van het interieur die geen ondersteuning door fauteuils of voetenbankjes nodig heeft. Maar als u een leeshoek in de woonkamer moet organiseren, dan kunt u niet zonder een comfortabele stoel en een staande lamp (lampen op een kleine tafelstandaard).

Ongewone vloeren

Ruime hoekbank

Universele meubelkeuze

Woonkamer in neutrale kleuren

Zachte zithoek

De moderne stijl van ontwerpen van woonruimtes is een soort mix van ideeën, verzameld uit verschillende stilistische richtingen. De volgende interieurconcepten hebben de vorming van moderne stijl beïnvloed:

  • minimalisme;
  • eco-stijl;
  • eclecticisme of fusie;
  • pop-art;
  • scandinavisch land;
  • retro stijl;
  • modern.

Art Nouveau elementen in de woonkamer

Laconiek interieur

Ongebruikelijke vloer- en plafondafwerkingen

Originele combinatoriek

De invloed van eco-stijl op de vorming van moderne stijl kwam tot uiting in de aantrekkingskracht van natuurlijke materialen en het creëren van een sfeer die dicht bij de natuur staat. Het klinkt misschien raar, maar grote kamerplanten zijn weer helemaal in. Als u voorheen niet wist waar u een groot bad met een groene palmboom moest plaatsen, dan is de kamer van een moderne woonkamer het beste geschikt voor deze doeleinden. Het gebruik van hout als afwerkingsmateriaal (meestal lokaal voor muren of totaal als vloerbedekking), grondstoffen voor de vervaardiging van extra meubels, zoals opbergsystemen, salontafels of onderzetters, stelt u in staat een sfeer te creëren vol natuurlijke warmte.

Ongebruikelijke oplossing voor plafonddecoratie

Natuurlijke motieven in een moderne woonkamer

Nadruk op levende planten

Eco-motieven in het interieur van de woonkamer

De retrostijl heeft een andere belichaming gekregen in het kader van het concept moderne stijl. Het antieke meubel past organisch in de minimalistische inrichting van de woonkamer. De bank of salontafel van een gerestaureerde grootmoeder ziet er verrassend organisch uit tegen de achtergrond van eenvoudige betonnen muren of afwerkingen in betonstijl.

Elementen uit verschillende stijlen in één ruimte

Woonkamerdecoratie in een moderne stijl

Symmetrie in modern design

Marien thema in een moderne interpretatie

De invloed van het minimalisme op de vorming van de moderne stijl kan nauwelijks worden overschat. En toch is een woonkamer ingericht met moderne ideeën in interieurontwerp dat niet «naakt» minimalisme, vertegenwoordigd door slechts een paar meubels tegen de achtergrond van lichte muren zonder schilderijen en ingelijste foto’s, deze zijn niet verstoken van decoratieve bankkussens in een monochroom ontwerp. Het principe om alleen de noodzakelijke en functionele elementen van het interieur te gebruiken, blijft behouden, maar in tegenstelling tot minimalisme laat moderne stijl ruimte voor comfort, gezelligheid en warmte, die vaak worden binnengebracht door dingen die niet het meest noodzakelijke zijn vanuit het oogpunt van bruikbaarheid..

Minimalistische motieven

Minimalisme voor de woonkamer

Laconiek en praktisch interieur

Scandinavische stijl is een inspiratiebron voor moderne interieurs. De stijl van Noord-Europa is eenvoudig en laconiek, functioneel, maar tegelijkertijd comfortabel en gezellig. Liefde voor lichte kamers, een gevoel van ruimte en een comfortabele omgeving, waarin iedereen zich meteen op zijn gemak voelt, komt het meest tot uiting in moderne stijl. Zwaartekracht op materialen van natuurlijke oorsprong, lichtpuntjes van levende planten tegen een lichte achtergrond, eenvoudig maar praktisch meubilair – al deze motieven zijn toepasbaar in de inrichting van een moderne woonkamer..

Scandinavische motieven in de woonkamer

Woonkamer in lichte kleuren

Woonkamer in pastelkleuren

Hout en steen in modern design

Invloed van Scandinavische stijl

Het eclecticisme van de moderne stijl komt tot uiting in het vermogen om interieurartikelen te combineren die aanzienlijk van elkaar verschillen in ontwerp, kleur, constructieve of getextureerde oplossingen. Tegen een achtergrond van neutrale afwerkingen, «kunnen opschieten» geen gemakkelijke meubelstukken uit verschillende collecties, maar zelfs tijdperken. Bij het combineren van elementen die aanzienlijk verschillen in ontwerp, is het belangrijk om de regel te volgen «minder is beter». Overdreven eclecticisme zal alle inspanningen om een ​​modern (praktisch en functioneel) interieur te creëren teniet doen.

Eclectische motieven

Woonkamer in donkere kleuren

Eclectisch interieur

Ideeën voor het inrichten van een woonkamer in combinatie met een keuken en eetkamer

De belangrijkste taak van het inrichten van een gecombineerde woonkamer is het creëren van een harmonieuze omgeving tussen zones met verschillende functionaliteit. Algemene inrichting van het pand, het gebruik van een combinatie van materialen en «echoën» meubeldesign in verschillende functionele segmenten stelt u in staat om een ​​verbinding te behouden tussen alle elementen van het interieur. Tegelijkertijd is voorwaardelijke zonering nodig om het ontwerp van de kamer te stroomlijnen, waarin de segmenten rust-, werk- en eetruimtes worden gecombineerd.

Woonkamer-keuken-eetkamer

Het originele ontwerp van de gecombineerde woonkamer

De meest voor de hand liggende manier van zonering is met meubels, die actief worden gebruikt in moderne studiokamers. In de woonkamersector is het belangrijkste zoneringselement van het meubilair de bank. Het kan een ruime hoekbank zijn of twee meubelen van hetzelfde ontwerp maar verschillende kleuren voor ontspanning. Naast de bank worden meestal een paar fauteuils en een salontafel gebruikt, maar het is ook mogelijk om een ​​middelgrote poef als een soort eiland te gebruiken.

Zonering in een studiokamer

Meubelzonering

Gecombineerde kamer in chocoladetinten

Om de harmonie tussen meubelstukken in zulke verschillende functionele sectoren, zoals de woonkamer en de keuken-eetkamer, te behouden, zijn er twee manieren om te gaan. De eerste manier omvat het gebruik van de analogie van prestatiematerialen. Een eettafel in het eetgedeelte en een salontafel bij de bank in de woonkamer kunnen bijvoorbeeld van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en glazen bladen hebben. De tweede manier is om de kleurharmonie te behouden. Zo is de stoffering van gestoffeerde meubelen in de recreatiesector van de woonkamer en de zittingen (ruggen) voor stoelen die onderdeel uitmaken van de eetgroep in dezelfde kleur uitgevoerd..

Harmonisch design in de keuken-eetkamer-woonkamer

Zonering met afwerkingen

Ruime multifunctionele ruimte

Als we het hebben over de zoneringsmethoden die haalbaar zijn door afwerking, dan kan het functionele segment worden onderscheiden met behulp van het verschil in de niveaus van het plafond en de vloeren. Verlaagde plafondconstructies, gemaakt op verschillende niveaus, kunnen de grenzen van functionele gebieden duidelijk aangeven, terwijl de ruimtelijkheid van de kamer behouden blijft zonder het verkeer te hinderen. Een soortgelijk effect kan worden bereikt door een laag podium te creëren voor de keuken en het eetgedeelte, of omgekeerd, waardoor het recreatiesegment in de woonkamer wordt verhoogd ten opzichte van de rest van de segmenten..

Verdeling van zones in een gecombineerde ruimte

Ontwerpelementen combineren

Boog tussen woonkamer en eetkamer

Een andere effectieve en noodzakelijke variatie van de zonering van de gecombineerde ruimte is het verlichtingssysteem. Zelfs in een gewone woonkamer is één centrale kroonluchter niet voldoende als bron van kunstmatige verlichting. En in een kamer die de functies van een keuken, eetkamer, woonkamer en soms een kantoor combineert, is het eenvoudigweg nodig om lokale lichtbronnen te plaatsen of verlichtingszones te voorzien. In de woonkamersector kunt u een kroonluchter ophangen of het plafond uitrusten met ingebouwde lampen (afhankelijk van het gekozen plafonddecoratieontwerp) en een vloer- of tafellamp installeren om een ​​leeshoek te organiseren.

Verlichtingssysteem distributie

Alle tinten bruin op een witte achtergrond

Originele tegenlichtverdeling