Lépcső a második emeletre – modern, biztonságos és vonzó kialakítás

Ha magánháza vagy többszintes lakása több emeletet tartalmaz, akkor a lépcsőépítés kérdése a felújítás legelején merül fel. A lépcső kialakításának és anyagának kiválasztásakor fontos, hogy ne csak a stílus preferenciáit vezesse, hanem ne felejtse el a biztonságot és az ergonómiát. Emeljünk ki néhány kritériumot, amelyek alapján kiválasztják a lépcső kialakítását és gyártási anyagait:

 • a lépcső elhelyezkedése különösen fontos – a fő lépcső a csarnok közepén, a nappaliban vagy másodlagos a lakás hátsó udvarában;
 • a jövőbeli szerkezet helyisége a helyiséghez viszonyítva, méretei és a lépcsők közvetlen építésére kijelölt négyzetméterek száma;
 • a szerkezet biztonságának szintje attól függ, hogy kisgyermekek és idősek állandóan a házban élnek – egyes modern lépcsőmodellek nem biztonságosak;
 • a falak vastagsága, amelyekhez a szerkezeti elemeket rögzíteni fogják;
 • azoknak a helyiségeknek a belseje, amelyekben a szerkezet található.

Luxus lépcső kialakítás

Lépcsőház vidéki stílusban

A lépcsőház egy magán tejüzemben vagy lakásban nemcsak egy szerkezet, amely segít a felső szint elérésében, hanem a belső tér fontos eleme is, amely befolyásolja annak megjelenését, a bútorok és a dekoráció elrendezését. Ezért komolyan kell megközelíteni a létramodell kiválasztását, mérlegelve az egyes modellek és előállításuk anyagának előnyeit és hátrányait..

Fém és fa - anyagok lépcsőkhöz

Lépcsőház egy modern otthonban

Lépcső lehetőségek magánházakhoz

Minden lépcső feltételesen felosztható menetelőre és spirálisra (spirális). Leggyakrabban vonuló szerkezeteket használnak a modern lakásokban, amelyek viszont a következő alfajokra oszlanak:

 • a kosoura szerkezetei – gerendákból állnak, amelyeket egyenként rögzítenek az alaphoz (fából, fémből és betonból);
 • létrák íjpántokon – a lépcsők a gerenda belsejéhez vannak rögzítve. A szerkezetek bonyolultak és különféle anyagokból készülhetnek;
 • csavarokon lévő szerkezetek – minden szerkezeti elem csavaros (van fém és fa).

Szürke tónusú lépcső

Eredeti design

Vessünk egy közelebbi pillantást a lépcsőjárási lehetőségek mindegyikére.

Lépcsők a kosoura -n

A magánházak lépcsőinek építésének egyik leggyakoribb lehetősége a kosoura építése. Az ilyen modellek előnyei a következők:

 • magas szintű biztonság;
 • lakonikus megjelenés, amely könnyen illeszkedik szinte bármilyen belső stílushoz;
 • sokféle méret és dekoráció;
 • felszállókkal vagy anélkül is elkészíthető.

Létra körben

Sima vonalak

Az ilyen szerkezetek lépéseinek rögzítési módja az alaphoz rögzített gerendák számától függ – kettő vagy egy. A Kosoura viszont lehet egyenes, törött vagy csavaros.

Hagyományos design

Ez a típusú lépcső a kivitelezés különböző változataiban lehetséges, a hagyományos modell alapján valóban egyedi tervezést készíthet a szerkezetről.

Amerikai stílusú lépcső

Az üveg vagy műanyag átlátszó korlát használata képernyők formájában lehetővé teszi, hogy világosabb lépcsőképet hozzon létre a modern belső terekhez. Az egyetlen hátrány az, hogy a korlát hiányzik az ötletből, amelyhez hozzászoktunk, a kötőelemekre való képtelenség. De ilyen rövid meneteknél ez a hátrány jelentéktelen, hacsak nincsenek mozgási problémákkal küzdő idős emberek a házban..

Üveg oldalakkal

Szerkezetek íjhúron

Az íjpántok lépcsői kifinomult megjelenésűek, amelyek a legharmonikusabban fognak kinézni a belső tér klasszikus stílusában és e stílusirányzat származékaiban. Az ilyen szerkezetek lépcsői belülről a tartógerendához vannak rögzítve. A kialakítás összetettsége és a kiváló megjelenés nem akadályozza meg a szerkezeteket abban, hogy hihetetlenül magas szintű kényelmet, biztonságot és kényelmes mozgást biztosítsanak..

Klasszikus verzió

Lépések az íjpántokon

Az ilyen szerkezetek készülhetnek fémből és fából, más anyagokkal kombinálva..

Fa változat

Masszív szerkezet

Épületek a csavarokon

Általában a csavarokon lévő létrák fémből készülnek (ez a szerkezet elemeinek rögzítésének sajátosságai miatt következik be), de a gyártási anyagok kombinált összetételével is rendelkezhetnek. Annak a ténynek köszönhetően, hogy minden elem csapokkal és csavarokkal van összekötve, a szerkezetek meglehetősen egyszerű és lakonikus megjelenésűek, de hihetetlenül erősek és tartósak. A szerkezetek elbírják a nagy súlyokat. A helyzet az, hogy a tartógerendát fémrúddal rögzítik a mennyezetre, a falra vagy a padlóra..

Sötét színben

Ennek a kialakításnak a fő előnye, hogy szétszerelhető javítás vagy rekonstrukció céljából. Az ilyen lépcsők lépései lehetnek nyitottak vagy zártak, különböző formájúak és méretűek.

Létra a csavarokon

Annak a ténynek köszönhetően, hogy az ilyen lépcsőknek nincs alapja, az alattuk lévő teret a háztartások javára lehet használni, pihenőhely, olvasósarok és kis könyvtárral..

Könyvtár a lépcső alatt

Fa és fém a lépcsők kivitelezéséhez

Csigalépcső – exkluzív belső tér

A csigalépcsők különösen népszerűek a magánházakban, ahol egy kis hasznos helyiséget szánnak egy szerkezet elrendezésére. A csigalépcsők lépcsőkből, korlátokból és állványból (alapból) állnak. Meglepő, de a csigalépcsők nemcsak kerekek, hanem nyolcszögletűek is lehetnek. Azokban a házakban, ahol kisgyermekek vagy mozgásproblémákkal küzdő idős emberek vannak, lehet, hogy nem érdemes ilyen eredeti modelleket használni, de más esetekben a csigalépcsők bármilyen belső teret díszíthetnek, nem beszélve a kérdés gyakorlati oldaláról.

Csigalépcső

Spirál kialakítás

Leggyakrabban az ilyen szerkezetek fémkerettel rendelkeznek, de vannak olyan lehetőségek is, amelyek teljes egészében fából készültek. A kombinált szerkezetek nagyon lenyűgözőnek tűnnek, erősségükben és tartósságukban nem rosszabbak a fémszerkezeteknél.

Kompakt létra

Szokatlan kialakítás

Futurisztikus dizájn

Anyagok lépcsők készítéséhez

Jelenleg különféle anyagokat használnak a lépcsők gyártásához, kiemeljük közülük a legnépszerűbbeket:

 • fém;
 • faipari;
 • Konkrét;
 • üveg;
 • kő;
 • anyagkombinációk.

Anyagok kombinációja

Létra a polcok hátterében

A legnépszerűbbek, mint sok évvel ezelőtt, a fém és a fából készült lépcsők, környezetbarátságuk, szilárdságuk, tartósságuk és a szerkezetek viszonylag alacsony költsége miatt. De a lépcsőház helyiségének belső stílusától függően ezen anyagok különféle kombinációit használják üveggel, természetes vagy műkővel, sőt műanyaggal..

Fa és kő - vidéki stílus

Világított lépések

A fa, amely erős, tartós, kopásálló és környezetbarát anyagként bizonyult sok éven át, továbbra is az egyik legnépszerűbb lehetőség a lépcsők gyártásához szükséges alapanyagok építésére. Az ilyen lépcsők háromféle lehet:

 • Erdő

Létra védőernyővel

Falra szerelhető lépcsők

Néha vannak olyan struktúrák, amelyek két lehetőséget kombinálnak a fokozatok egy szerkezeten belüli rögzítéséhez. Egyes helyiségekben ezt a tér tervezési jellemzői megkövetelik, másokban ez csak egy tervezési módszer, amellyel eredetiséget hozhat a belső térbe..

Kombinált kialakítás

A kovácsoltvas díszítéssel díszített, fából készült korlátos, fából készült lépcsők hagyományosnak, lenyűgözőnek és biztonságosnak tűnnek. Az ilyen szerkezetek szervesen illeszkednek sok belső stílushoz..

Hagyományos stílus

Luxus kialakítás magánlakáshoz

Kovácsoltvas korlát

A fém és a fa kombinációja számos variációt kínál a szilárd és megbízható lépcső kialakításához, amely szervesen illeszkedik a modern belső stílushoz, a padláshoz vagy a vidéki stílushoz.

Loft stílusú lépcső

A kőlépcső tartós és erős, de lenyűgöző alapot igényel a fő szerkezet nagy súlya miatt. Leggyakrabban a természetes követ csak lépcsők és felszállók gyártására használják, de még ebben az esetben is lenyűgöző lesz a szerkezet súlya. Kevesebb követelmény vonatkozik a mesterséges analógokra, de az ilyen anyagok szilárdsága és tartóssága jelentősen elmarad a természetes alapanyagokétól. De a megjelenést nehéz megkülönböztetni a természetes anyagtól, és a mesterséges kő sokkal olcsóbb, mint a természetes..

Kőlépcsők

Kőlépcső

A kovácsoltvas korlátos kőlépcsők fényűzően néznek ki. Meglepő, de a lépcső klasszikus képe nemcsak a hagyományos belső stílusokban lesz releváns, a modern stílus kedvezően fogadja el az ilyen szerkezetek integrálását.

Klasszikus lépcső modern belső térben

A lépcső, amelynek lépcsői durva kőből készültek, lenyűgözőnek, tartósnak és biztonságosnak tűnik. Az ilyen szerkezet rusztikusságát az eredeti, rugalmas ágakból készült korlátok adják hozzá, amelyek első pillantásra semmilyen feldolgozáson nem estek át.

Rusztikus dizájn

A beton lépcsők az egyik legolcsóbb lehetőség. Elég erősek, biztonságosak, de sajnos nem olyan tartósak, mint fémből, kőből vagy fából készült társaik..

Beton lépcsők

Az üvegből készült lépcsők hihetetlenül könnyűek, sőt szellősek. Az ilyen szerkezetekhez speciálisan edzett üveget használnak, amelynek szilárdsági jellemzői megnőnek. A keret krómozott felületeivel kombinálva az üveglépcső hatékonyan kiegészíti a belső, a high-tech, a pop art vagy a padlás modern stílusát.

Üveg és króm a lépcsőház építéséhez

Eredeti kialakítású lépcsők

Néhány lépcsőmodell a tervező fantáziáját reprezentálja. Az ilyen szerkezetek képesek magasra tenni a belső terek egyediségének mércéjét, de a szokatlan konstruktív ötletek megvalósítása érdekében fontos, hogy ne felejtsük el a szerkezet biztonságát és könnyű használatát..

Kreatív tervezés

Még a leghagyományosabb lépcsőt is egyedivé teheti, ha eredeti módon díszíti a korlátokat vagy a lépcső alatti teret. Például a kerámialapokat fényes dísztárgyakkal használó felszállókkal szemben nemcsak egyediséget hozhat a szoba belsejébe, hanem pozitív hangulatot, ünnepi megjelenést is..

Kerámia felszállók díszítésére

Lépcsőburkolat

A felszállók fényes befejezése

Egy ívelt alappal rendelkező lépcső, amely nem spirális, de sima formájú, több mint lenyűgözőnek tűnik. A futófelületek az ívelt alap középpontjához vannak rögzítve. Természetesen egy ilyen lépcső kialakítással nehéz lesz korlát nélkül élni. Egy ilyen szerkezet nem foglal sok helyet, és nem igényel hatalmas bázist – támogatást.

Szokatlan lépcső

A menet egy fordulattal rendelkező lépcsőt leggyakrabban többszintes lakásokban használják, hogy hozzáférést biztosítsanak a felső szinthez, néha hasonló szerkezeteket találnak a magánházakban. Ha nincsenek kisgyermekek és idős emberek otthonában, akkor korlátok nélkül korlátozhatja magát egy dizájnra..

Egycsavaros létra

A vidéki stílusban berendezett szobákban gyakran találhatunk rusztikus elemeket a lépcsők építésében. A rusztikusság általában befolyásolja a korlát elemeit, néha a tartókat.

Szokatlan korlátok

Rusztikus elemek

Létra a csomagtartók között

Rusztikus ország

Lépcsővilágítás – a biztonság és a dekoráció eleme

A lépcsők vagy a lépcsők közelében lévő helyek megvilágítása nemcsak otthona biztonságának elemévé válhat, hanem eredetiséget kölcsönözhet a belső térnek, és lehetőséget adhat arra, hogy különböző lehetőségeket teremtsen a hangulathoz, attól függően, hogy egy adott típusú berendezést használnak -e. világítás.

Lépcsővilágítás - biztonsági funkció

Lépcsőház egyedi megvilágítással

A lépcsők háttérvilágítása lenyűgözőnek tűnik, és lehetővé teszi, hogy éjszaka biztonságosan mozogjon a ház emeletei között..

Világítás, mint dekoráció

Tér a lépcső alatt – praktikus és esztétikus használat

Soha nincs túl sok tárolórendszer. Ez a tézis minden lakástulajdonos számára ismerős. Ezért a lépcső alatti tér legnépszerűbb felhasználása a különböző típusú szekrények, polcok és akár egész polcok elrendezése..

Tároló rendszerek a lépcső alatt

Ha könyvespolcot állít a lépcső alá, és mellé helyez egy kényelmes fotelt és egy állólámpát, akkor lehetőséget biztosít a háztartásoknak, hogy magányosan könyvet olvassanak és pihenjenek anélkül, hogy kihasználnák a szobák hasznos területét, ami gyakran egyszerűen nem elegendő ilyen funkcionális területek..

Könyvespolc a lépcső alatt

Néha a lépcső alatt ki lehet jelölni egy munkahelyet, vagy akár egy teljes értékű irodát íróasztallal, fotellel, valamint könyvek és irodaszerek tárolására szolgáló rendszerekkel.

Szekrény a lépcső alatti térben

Néhány lakástulajdonos úgy dönt, hogy boros szekrényt hoz létre a lépcső alatt. A funkcionális háttér mellett az ilyen tárolórendszerek lenyűgözőnek és modernnek tűnnek, és a belső tér fénypontjává válnak.

Borszekrény a lépcső alatt

Néha megtalálható a lépcsők alatti hely kihasználása lépcsők tárolására, amelyeket mindkét oldalon falak határolnak. De a fiókok ilyen konstrukciója esetén fontos megjegyezni, hogy nem érdemes nagy mennyiségű konténert megrakni, ez részben a lépcsőn való felhajtás biztonságától függ..

Fiókok a lépcsők alatt

Néhány házban (a helyiségek építészeti jellemzőitől függően) kiderül, hogy nemcsak a lépcső alatti teret, hanem a felvonulások közötti partraszállás területét is racionálisan használják. Az ablak melletti puha ülés segít megszervezni az olvasási vagy beszélgetési területet.

A pihenés helye a menetek között