Кухненски филтър за вода: кой да изберем?

Изборът на съвременни филтри за пречистване на питейна вода е доста разнообразен и привлекателен. Можете да закупите някой от филтрите в почти всеки магазин за хардуер. В зависимост от вида на филтъра, цената на продукта също ще варира: колкото по -сложен и технологично напреднал, толкова по -скъпа е цената и толкова по -добър е крайният продукт под формата на пречистена питейна вода. Няма да има трудности с инсталирането на система за пречистване на вода: най -простата филтърна кана просто трябва да се напълни с вода, а устройството е по -сложно, например филтър за мивка ще изисква участието на опитен мъж ръце.

Филтри за пречистване на чешмяна вода в кухнята

Филтрите се предлагат в различни видове. Ако избирате според вида на касетата, тогава има следните филтри: въглеродни, механични, омекотяващи, отстраняващи желязо. Ако се фокусирате върху техническите характеристики, това е филтър под формата на кана, филтър за кухненска мивка, дюза за кран, свободно стоящ филтър, предфилтър, нанофилтър. Има два етапа на филтриране на водата – предварителен и последващ. Съответно всеки етап има свои собствени устройства, филтриращи устройства..

Смесител с филтър за питейна вода

Доста удобно, но скъпо удоволствие под формата на високотехнологичен миксер с почистващ филтър, включва подаването на добре пречистена вода през отделен отвор в мивката във вашата кухня. Това може да бъде отделен отвор, два паралелни отвора на един кран или интелигентен аератор, оборудван с цветен индикатор, който показва своевременно, че филтърът е изтекъл и трябва да бъде сменен за по-нататъшно висококачествено пречистване на питейната вода.

Вградени филтри за вода

Основните видове вградени филтри за пречистване на питейна вода днес са повече от достатъчни: устройства с механична филтрация (те включват системи за деманганиране, избистряне, размразяване, омекотяване, дезинфекция и озониране), сорбционни филтри с активен въглен с различни модификации, аерация и осветителни системи, филтри за кухненска мивка.

Филтър за питейна вода под кухненската мивка

При избора на такъв филтър трябва да се вземат предвид особеностите на качествения състав на пречистената вода. В съответствие с тези данни е необходимо да се избере метод за пречистване и да се установи възможността и необходимостта от омекотяване на водата. Отличен и висококачествен, но не евтин, филтърът с мембрана, която има антивирусна и антибактериална функция, ще изпълни задачите по пречистване. Ако имате нужда от бюджетна опция, тогава филтърът за мивка с йонно или въглеродно почистване е перфектен. Предимствата на филтрите за измиване са очевидни: удобство и лекота на инсталиране на филтърни елементи, лекота и достъпност в процеса на смяна на патрони, възможно е да се поставят обемисти устройства, които увеличават броя на етапите и ефективността на пречистването на питейна вода, добро работна скорост, поставяне под мивката няма да развали дизайна и външния вид на кухнята.

Стационарни водни филтри

Филтрите за пречистване на питейна вода за стационарна работа са от следните видове: кани, обратна осмоза, електромагнитни, ултразвукови, патронни, главни. В каните филтърът е многослоен, сменяем. Този тип филтри са лесни и удобни за използване. Основното условие за ефективна употреба е навременната подмяна на филтъра. Поетапно и високоефективно почистване с помощта на система за обратна осмоза ви позволява да получите висококачествен резултат под формата на пречистена и омекотена вода. Електромагнитният филтър действа върху химичните процеси на образуване на сол и е удобен, лесен за инсталиране и компактен. Ултразвуковото и дезинфекциращо пречистване на водата става все по -популярно..

Вграден филтър за питейна вода за кухнята

При избора на проточен филтър е важно да се обърне внимание на характерните особености на този тип устройства за пречистване на питейна вода. Това е, на първо място, броят на етапите на почистване. Може да има от два до шест етапа и, естествено, повече етапи – по -добро качество на водата. След това трябва да обърнете внимание на показателя за ефективност, тоест с каква скорост и качество водата преминава през всички етапи на пречистване. Това ще ви позволи да използвате вода без прекъсване, без да чакате края на процеса на пречистване, при условие че филтърът е оборудван с резервоар за съхранение на пречистена вода. Необходимо е да се вземе предвид ресурсът на филтъра, колко вода ще бъде достатъчно за пречистване. Естествено, колкото повече, толкова по -добре, по -рядко трябва да го сменяте. Контролът върху работата на поточния филтър може да се осъществява автоматично чрез електроника или механично с ваша помощ.

Системи за пречистване на питейна вода по обратна осмоза

В основата на това технологично устройство е мембраната. Налягането на водата в крана преминава само през водните молекули през най -тънката мрежа на мембраната и задържа всички чужди примеси. Пречистената вода преминава по -нататък и примесите навлизат в канализационните тръби за отстраняване. Има няколко етапа на пречистване, през които водата преминава през системата за обратна осмоза: предварително пречистване в специални контейнери, след това директно пречистване с участието на мембрана, и последният етап – минерализация и отстраняване на ненужните миризми. Системата за обратна осмоза е подходяща както за домашна, така и за промишлена употреба. Интересен факт: водата, преминала през горната система, е деминерализирана и е идеално подходяща за технически характеристики за използване в централизирани отоплителни системи.

Изборът на филтър за пречистване на вода трябва да се вземе сериозно и отговорно, защото вашето здраве пряко зависи от качеството на питейната вода, която използвате. Най -добре е да потърсите професионална помощ от специалисти в тази област. Ако имате достатъчно технически умения, допълнете знанията си с помощта на интернет или специална литература.