Kuhinja u stilu Bauhausa: zanimljiva dizajnerska rješenja i korisni savjeti

Stil Bauhaus doživljava preporod popularnosti u svim područjima kreativnosti: arhitekturi, umjetnosti, modi, kao i dizajnu interijera. Tajna njegove popularnosti temelji se na tri stupa:

 • minimalizam oblika;
 • cool styling;
 • funkcionalnost.

Kuhinje inspirirane kultnim modernističkim trendom odlikuju jednostavnost, geometrijski oblici i, prije svega, funkcionalnost. Stil je usko povezan s arhitekturom kubizma i funkcionalizma. Kombinacija materijala različitih tekstura – mat sa sjajnim ili glatkim sa strukturiranim – određuje izgled interijera. Često postoji mješavina materijala kao što su drvo, beton i kamen, koji stvaraju discipliniran prostor koji oduševljava sofisticiranom klasom.

Povijest stila Bauhaus

Bauhaus datira iz tridesetih godina prošlog stoljeća, a ideju o stvaranju kuća i interijera predložio je njemački arhitekt Walter Gropius, koji je u Weimaru osnovao sveučilište tog imena. S vremenom je Bauhaus poprimio oblik stila i načina da svoju neposrednu okolinu opremi unutarnjim prostorom soba, uključujući kuhinje..

Stil Bauhaus, još uvijek vrlo popularan, karakteriziraju sve vrste značajki koje odgovaraju ideji modernog života:

 • oštre linije;
 • veliki prozori;
 • prostrane sobe;
 • smanjeni oblik, boja i materijal.

Međutim, neke su kubne karakteristike Bauhausa neznatno ostarjele od sredine 20. stoljeća, ali su danas u fazi rekonstrukcije. Pogledajte galeriju fotografija za mnoge transformacijske ideje za modernu kuhinju.

Modernističke kuhinje: značajke stila Bauhaus

Dekorativni elementi svedeni su na minimum. Jedini ukrasi su ugrađene ručke i svjetiljke u kromiranim plafonima, ostakljenje i prirodni materijali koji odgovaraju furniru ili drvenoj fasadi kuhinje. Bez dodataka, a umjerenost i postojanost boje snaga su unutrašnjosti..

Moderan dizajn u kombinaciji s funkcionalnošću glavna je karakteristika stila Bauhaus. Nema mjesta za nepotrebne i beskorisne sitnice i pribor. Sve bi trebalo biti jednostavno i jasno, a interijeri lagani. Ovaj stil povezan je s modernizmom i stekao je mnoge pristaše koje preferiraju jednostavnost..

Inovativni pristup dizajnu kuhinje

Moderne kuhinje nisu bez modernih rješenja. Opremljeni su pametnom tehnologijom i priborom. Inovativna rješenja uključuju:

 • ladice sa sustavom tihog zatvaranja;
 • sustavi za organiziranje unutrašnjosti ormara;
 • mehanizmi za otvaranje vrata;
 • sortirnika otpada ili energetski učinkovite rasvjete.

Interijer modernog stana može biti uređen u stilu Bauhausa i nadopunjen industrijskim priborom. U projektu dizajneri kombiniraju staro s novim. Napuštena zgrada dobiva novi život, moderan dizajn pojavljuje se u unutrašnjosti kuhinje.

Moderan stan – industrijska kuhinja

Dobro je ako kuhinja ima velike prozore, zahvaljujući kojima će biti dobro osvijetljena. Osnova cijele sobe su ravni zidovi i sivi pod. Unutra se monolitna kuhinja može ukrasiti na modernim sirovim zidovima. Svijetli interijer može se nadopuniti čeličnim i industrijskim elementima.

Raspored kuhinje često je dizajniran u dva reda. Radna linija je duga ploča stola. Radna ploča u kuhinji igra vrlo važnu ulogu. Ovo je vitrina namještaja koja također organizira cijeli radni prostor. Kvaliteta i izgled ovise o funkcionalnosti. Kućanski aparati se mogu postaviti na zid. Kuhinjska jedinica možda nema viseće ormariće iznad glave, a umjesto toga, često se može vidjeti duga otvorena polica u visini kuhinjske nape. Radna površina izgleda lijepo, a osvijetljena je trakom svjetlosnih svjetiljki postavljenih ispod police. Industrijske lampe koje vise s metala dodaju karakter unutrašnjosti. Zanimljivo i neobično rješenje je prisutnost stolića u kuhinji. Odaberite jedan naglasak u svijetlim bojama.

Ideje za kuhinju Bauhaus

U modernom rasporedu u stilu Bauhausa funkcionalnost se ne može izostaviti pa sav pribor pohranjen u kuhinji ima svoju namjenu i ne može jednostavno biti ukrasna funkcija. Osim toga, dizajn je prilično proračunski. Ljudi koji preferiraju takve prostore cijene minimalizam. Koncept interijera temeljen na jednostavnom obliku namještaja, umirujućim bojama i otvorenom, osvijetljenom prostoru, u kombinaciji s postignućima funkcionalnog dizajna, stvaraju Bauhaus.

Kuhinju Bauhaus odlikuju svijetle boje, kao i maksimalno pojednostavljenje oblika, uglavnom temeljeno na najjednostavnijim geometrijskim oblicima, kao što su:

 • krug;
 • kvadrat;
 • konus.

Željeni fenomen je ponavljanje elemenata i privrženost glavnoj paleti boja. Ovaj dizajn sadrži puno ostakljenja, kroma i čeličnih završnih obrada te jednostavnih prirodnih materijala poput drvenih podova. Temeljen na klasičnim kombinacijama boja, svaki interijer u stilu Bauhausa jednostavan je i svestran. Tehnika u ovom dizajnu ne može sadržavati mnogo dodataka i ukrasa.

Kako pretvoriti studio apartman s kuhinjom u stil Bauhausa?

Blagovaonica, kuhinja i dnevni boravak trebali bi biti relativno otvorenog tlocrta, koji nakon obnove može biti još prostraniji. Dakle, stara pregrada više neće služiti kao slobodan okvir između dnevnog boravka i blagovaonice, a masivna vrata zamijenit će klizna staklena konstrukcija. Također je vrijedno odabrati moderan namještaj koji se skladno uklapa u inovativnu arhitekturu..

U već vrlo modernoj kuhinji nisu potrebne veće promjene. I opet će stakleni prozor od poda do stropa zamijeniti staromodnu verziju ranije. Osim toga, velika privjesna svjetiljka i masivna napa mogu se pretvoriti u lakše modele, što također čini sobu prostranijom i prilagođenijom korisniku..

Bauhaus je idealan za ljude koji cijene minimalizam. Strogost oblika i boja omogućit će vam da sobu učinite funkcionalnom i svestranom. Zanimljive kuhinjske ideje u ovom stilskom dizajnu predstavljene su u opsežnoj galeriji fotografija.