Контраст в интериора: тъмен под и светли стени

Цветовата комбинация е един от основните фактори, които влияят върху това как се чувстват хората. Това е особено важно за тези помещения, където се прекарва по -голямата част от времето. Подходът към дизайна на хола трябва да бъде особено строг. Решенията, които се вземат по отношение на цветовия дизайн, трябва да се обмислят дори в началните етапи на ремонтни и строителни работи..

Тъмен под и светлозелени стени Тъмен под в спалнята

Комбинацията от нюанси на подови настилки със стени може да се превърне в основополагаща за цялостното настроение, което създава определена стая. Контрастът на тъмно и светло създава оптична промяна в пространството. За да използвате тази функция правилно, трябва да вземете предвид някои специфични качества на цветовите комбинации..

Стая с камина и тъмни подове Голяма стая с тъмни подове

Спецификата на използването на тъмен под за вътрешна употреба

Тъмните настилки са най -често срещаните както в хола, така и в други помещения. За да създадете контраст, тъмният под трябва да бъде първата стъпка. Това е най -подходящият фон за по -нататъшното декориране на стаята..

Смята се, че този метод ще стесни пространството, но това може да бъде елиминирано чрез използване на светли нюанси в останалата част от декора. В допълнение, тъмните подови настилки са свързани със земята под краката и следователно изглеждат най -естествените..

Камина с тъмен под Бели дивани на тъмен под Трапезария с тъмен под

Ако за подовата настилка е избрано кафяво, тогава ще забележите сложния му състав. При различни условия на осветление всеки нюанс на кафяво се появява по различен начин. Ето защо той е в перфектна хармония с много други тонове от различни цветови схеми. Това е универсален избор. Подходящ е за всеки стил, тъй като въз основа на тъмнокафяв под можете да създадете както класически антураж, така и да декорирате стая в минималистичен стил. Мебелите в селски стил в провинциален стил ще изглеждат особено впечатляващи на фона на тъмнокафяв под.

Тъмносивият под също придоби огромна популярност сред дизайнерите. Това подово покритие изглежда изискано и изтънчено, като същевременно създава атмосфера на комфорт и мир. Огромна палитра от цветове в хармония с тъмно сиво прави такъв под универсален за стаи с всякакви цели..

Бял килим на тъмен под Бяла баня

Сенките от тъмно червено и тъмно оранжево са подходящи и за подови настилки. Цветовете на череша или мербау ще добавят топлина и комфорт в стаята. В същото време нюансите на жълто, кафяво и зелено ще изглеждат добре в такава стая..

Черните подове изглеждат много стилни. Подобна елегантност и изтънченост са характерни само за този цвят. В малки пространства черните подове могат да създадат тъмна атмосфера и да намалят пространството. Ако желанието за полагане на подовата настилка е много голямо, тогава всички останали детайли на тази стая трябва да са светли. Тогава ще бъде възможно да се избегне негативното проявление на черното..

Бяла стая и тъмен под

В допълнение към обикновените подови настилки, можете да използвате и комбинация от елементи в тъмни нюанси. Инкрустиран паркет, плочки или мозайка ще създадат уникален модел, като същевременно запазят тъмния цвят на пода.

Тъмните подове имат един недостатък – по него ясно се вижда прах. Ако в стая със светъл под такава малка мръсотия няма да се вижда, тогава собствениците на тъмно подово покритие ще трябва да извършват мокро почистване много по -често..

тъмен под на две нива Светла стая с тъмни подове

Характеристики на използването на светли стени

Светлите стени са универсално решение за всяка стая. Има много неоспорими предимства от използването на светли нюанси:

Тъмен кухненски под Тъмен под в спалнята

Основното, разбира се, е способността на светлите нюанси да създават илюзията за простор. Малките стаи могат да бъдат коригирани според нуждите със светли стени и бели тавани.

Стените могат да бъдат направени бели с боя, тапети, мазилки, плочки и по други начини. Този фактор ще ви позволи да изберете довършителен материал въз основа на вашите желания и финансови възможности. Освен това стените могат да имат всякаква текстура, като същевременно остават леки. Много материали ви позволяват да проектирате повърхността много ефективно, без да прибягвате до допълнителни декоративни елементи.

Бели дивани на тъмен под

Недостатъкът на светлите стени е замърсяването им. Този проблем може да бъде решен чрез избор на материали, които не се страхуват от почистване. Много тапети и бои могат дори да издържат на химически препарати. Следователно в помещения с висок риск от замърсяване трябва да се използват точно такива материали..

Свойства на контрастираща комбинация от под и стени в интериора

Комбинацията от тъмни подове и светли стени е класическа и може да се използва за всякакви цели. Основният ефект от подобен квартал е подчертано разширяване на стаята. Ако стаята има лек таван, тогава лесно ще се постигне необходимото усещане за простор. В комбинация с тъмен таван този ефект е трудно постижим..

Комбинации с тъмен под в спалнята Бял лъскав бар брояч Уютна трапезария

Допълнително разширяване на пространството може да се постигне чрез използване на тъмен ламинат със специфичен модел. Тя трябва да бъде направена от елементи с букви под формата на букви «V». Поставете шаблона по дългите стени. Друга тайна за визуално увеличаване на подовата площ с тъмно покритие е декорирането й с первази от същия нюанс..

Тандемът от тъмни подови настилки и бели стени може да се счита за най -универсален. Тук въображението на дизайнера няма граници. Практичността на тъмния под се компенсира от осветлението от белите повърхности.

Трапезария с тъмни мебели и под

Въпреки класическата комбинация от тъмно и светло, дизайнът на стаята може да съдържа екстравагантни елементи. Етническите мотиви са много актуални напоследък. Те могат да разредят монотонността на офис обзавеждането. Мебелите с изтъркан шик също ще се впишат идеално в спалня с тъмен под и бели стени. Трудно е да се намери елемент, който да не се побира в такава стая..

Бели колони и тъмен под

Особено удобно е да използвате тази цветова комбинация, ако окончателното решение относно бъдещия образ на стаята все още не е взето. В процеса на регистрация са възможни всякакви промени и това няма да повлияе по никакъв начин на крайния резултат..