Koje grijanje odabrati za svoj dom?

Koje grijanje odabrati za svoj dom? Ovo je pitanje često izvor dugih razmišljanja. Trebamo li favorizirati ekološko grijanje? Možemo li instalirati toplinsku pumpu (PAC)? Koji je najjeftiniji grijač? Iza izbora grijanja zapravo postoje 2 imperativa: pravilno zagrijati kuću i odabrati grijanje niske potrošnje. Sada je na raspolaganju nekoliko rješenja za grijanje za pravilno zagrijavanje doma bez plaćanja visoke cijene. Međutim, ne mogu se sve vrste grijanja ugraditi u kuću. Bilo da je to zbog konfiguracije kuće ili važećih pravila urbanističkog planiranja, određeni ekološki grijači – poput toplinske pumpe ili solarnog grijanja – mogu se instalirati samo pod određenim uvjetima. Električni inercijski radijatori jer se za njih mogu lako instalirati u bilo koju vrstu smještaja.

Kako biste imali precizniju predodžbu o različitim rješenjima koja su vam na raspolaganju, evo usporedbe vrsta grijanja koje možete ugraditi u kuću, kao i njihovih glavnih karakteristika …

Koju energiju odabrati za grijanje kuće ?

Razvojem ekoloških grijača, izbor energije koja se koristi za zagrijavanje kuće znatno se proširio..

Među grijačima koji rade s obnovljivom energijom možete pronaći:

  • solarno grijanje koje se sastoji od termalnih solarnih panela;
  • električni kotlovi na fotonaponske panele;
  • dizalica topline zrak-zrak;
  • dizalica topline zrak-voda;
  • geotermalna dizalica topline.

Ostale vrste grijanja koje ne rade s obnovljivom energijom ipak su dio grijača male potrošnje, kao što su:

  • električni inercijski grijač;
  • plinski kondenzacijski kotao.

Stariji grijači – poput starih kotlova na naftu ili plin – više se ne preporučuju za grijanje kuće.

Imajte na umu da će 2022. biti zabranjena ugradnja novih kotlova na lož ulje.

Odabir energije za njeno grijanje najprije će odrediti iznos vašeg računa za energiju. Doista, instaliranjem toplinske pumpe, na primjer, možete zagrijati svoju kuću koristeći energiju po vrlo niskim cijenama. U obzir će se uzeti troškovi instalacije i održavanja.

Ako idete prema grijanju spojenom na električno brojilo vaše kuće ili na gradsku plinsku mrežu, morat ćete uzeti u obzir i cijenu po kWh plina ili električne energije, kao i cijenu pretplate vašeg dobavljača. ‘Energije.

Međutim, odabir obnovljive energije nije nužno pravi izbor za uštedu energije. Doista, neki ekološki grijači zahtijevaju da se tamo instalira određena konfiguracija kuće..

Izbor energije ovisit će stoga i o konfiguraciji vašeg doma, kao i o vremenskim uvjetima u vašoj regiji..

Dobro je znati: grijači na drva vraćaju se u naše domove, sa zadovoljstvom zagrijavajući prostoriju peći na drva ili pelete, a prednost je korištenje drveta, koje je ekonomično i ekološko..

solarna ploča na pozadini neba.

Kako odabrati grijač prikladan za vaš dom ?

Grijač prikladan za njegov dom je grijač koji:

  • dovoljno je snažan da brzo zagrije volumen svih prostorija u kući;
  • nemojte pretjerano trošiti energiju za pravilno zagrijavanje kuće;
  • ima termostat za reguliranje temperature okoline svake prostorije u kući do najbližeg stupnja ili pola stupnja.

Osim toga, morat ćete uzeti u obzir i svoje navike u pogledu korištenja grijanja. Ako želite grijač koji može brzo zagrijati sobu, možete odabrati električni grijač ili plinski grijač..

Ako živite u velikoj kući u kojoj će se određene prostorije tijekom zime malo koristiti (npr. Soba za goste), možete također dati prednost grijanju koje će vam omogućiti da postavite različitu temperaturu u svakoj prostoriji. Tako, na primjer, svoj električni grijač možete programirati u načinu zaštite od smrzavanja u prostorijama koje ne koristite i povećati termostat svojih radijatora u dnevnim sobama na 19 °.

kako zagrijati kuću različite vrste aparata

Koje grijanje odabrati za svoju novu kuću ?

Nova kuća ima prednost u ispunjavanju najnovijih standarda energetskih performansi sadržanih u RT 2012., a u novije vrijeme i u RT 2020. Slijedom toga, novu će se kuću lakše zagrijati.

Ako je kuća još u fazi izgradnje, imat ćete veliki izbor grijača. Zapravo, možete planirati uzvodne električne priključke ili cijevi koje ćete stvoriti za instaliranje grijanja po vašem izboru..

U slučaju ekološkog grijanja, prethodno provjerite u gradskoj vijećnici postoje li ograničenja u vezi ugradnje solarnih panela ili dizalice topline.

Osim toga, ako želite instalirati geotermalnu toplinsku pumpu, imajte na umu da za ovu vrstu grijanja potreban je susjedni vrt minimalne površine za ukopavanje toplinskih senzora..

Koji je najjeftiniji način grijanja za novu, dovršenu kuću? Ako želite instalirati drugi ekonomičniji ili učinkovitiji grijač bez obavljanja većih poslova, morat ćete uzeti u obzir ugradnju postojećeg grijača. Ako je vaša nova kuća opremljena, na primjer, konvekcijskim radijatorima, možete ih jednostavno zamijeniti inertnim radijatorima male potrošnje..

bijela instalacija grijanja na narančastom zidu svijetli parket

Koje grijanje odabrati za zagrijavanje stare kuće ?

Stare kuće koje su zadržale izvorni način grijanja obično su opremljene centralnim grijanjem sa starim kotlom na ulje ili starim plinskim kotlom.

Stari električni grijači također su grijači koji su vrlo česti u starim zgradama..

Bez obzira na grijanje koje postoji, u većini je slučajeva neispravno ili jednostavno previše energetski intenzivno za potpuno zagrijavanje kuće u razumnom proračunu..

Često je potrebno zamijeniti stari sustav grijanja učinkovitijim i ekonomičnijim sustavom grijanja.

Dakle, koji je najbolji grijač za staru kuću? Ako je vaša stara kuća imala centralno grijanje, možda bi bilo vrijedno provjeriti je li moguće ponovno koristiti cijevnu mrežu. Kotao ćete tako moći promijeniti odabirom električnog kotla ili plinskog kondenzacijskog kotla..

Za ugradnju grijanja bez većih radova, također možete favorizirati ugradnju električnih radijatora s malom inercijom potrošnje koji zahtijevaju samo priključenje na električno brojilo vaše kuće.

Također je moguće krenuti prema ekološkim grijačima, poput toplinske pumpe ili solarnog grijanja, na primjer, za zagrijavanje stare kuće. Međutim, morat ćete uzeti u obzir ukupnu količinu zagrijavanja da biste znali hoće li biti potrebno ugraditi dodatno električno ili plinsko grijanje. Ako vaše solarno grijanje ne može funkcionirati optimalno – zbog nedostatka sunca nekoliko dana zimi – imat ćete održivo i jednako učinkovito rješenje grijanja..

kći se igrala na podu dok roditelji i sin čitaju knjigu