Keuken gecombineerd met de woonkamer – ontwerpnuances 2019

Voor de meeste Russen is een ontwerptechniek, waardoor twee of meer kamers worden gecombineerd tot één ruimte, geen noviteit. Het combineren van een keuken met een woonkamer is de meest populaire optie geworden om meerdere functionele ruimtes binnen één ruimte met elkaar te verbinden. Meestal wordt deze methode om de mogelijkheden van de woning uit te breiden gebruikt als de keuken een zeer bescheiden oppervlakte heeft of de woonkamer niet voldoet aan de vereisten voor comfortabele huisvesting van huishoudens en hun gasten. Vaak wordt tijdens het combineren van een keuken met een aangrenzende kamer ook een gang of een deel van een gang bevestigd. De resulterende ruime en lichte kamer kan worden uitgerust met een hoog niveau van comfort, ergonomie en esthetiek. In de meeste appartementen die in het nieuwe millennium zijn gebouwd, gaat de indeling aanvankelijk uit van een gecombineerde ruimte voor het inrichten van de keuken, met een woonkamer en een woonkamer. Maar een ontwerp maken voor een multifunctionele ruimte is geen gemakkelijke opgave. Niet alleen omdat het nodig is om alle functionele segmenten correct te verdelen, om een ​​ergonomische meubelindeling te kiezen, maar ook om de eenheid van stilistische oplossingen te behouden om een ​​harmonieus, stijlvol en uiterlijk aantrekkelijk beeld van de ruimte te verkrijgen..

Keuken verbonden met de woonkamer

Gecombineerde ruimte

Voor- en nadelen van het verbinden van de keuken met de woonkamer

Zoals elke ontwerptechniek, impliceert het combineren van een keuken met een woonkamer de aanwezigheid van voor- en nadelen. De voor de hand liggende voordelen zijn onder meer:

  • het verkrijgen van één ruime en lichte kamer waarin meerdere functionele zones met een hoog comfortniveau kunnen worden ingericht;
  • in appartementen met een zeer kleine keuken, kunt u door de verbinding met een aangrenzende kamer een eethoek naast de werkkamer organiseren, wat niet alleen het proces van het serveren en wisselen van gerechten vereenvoudigt, maar ook een organisch beeld van de hele ruimte creëert;
  • het verkeer in een appartement of huis wordt aanzienlijk verminderd;
  • de gastvrouw kan communiceren met leden van het huishouden in de recreatieruimte tijdens het koken of het uitvoeren van andere keukenprocessen (u kunt de kinderen volgen zonder uw bedrijf te onderbreken).

Vork naar de keuken in de gecombineerde kamer

Binnen met ongebruikelijke geometrie

Uitzicht vanuit de keuken naar de woonkamer

Met binnenwanden

De nadelen van de gecombineerde kamer omvatten de volgende feiten:

  • geuren en geluiden van werkende keukenprocessen zullen steevast de ontspanningsruimte van de woonkamer binnendringen. Deze problemen kunnen gedeeltelijk worden opgelost met behulp van een krachtige afzuigkap en het gebruik van andere huishoudelijke apparaten met een laag geluidsniveau;
  • het schoonmaken van het werkgebied van het keukengedeelte moet vaker en grondiger worden uitgevoerd vanwege de locatie in de gemeenschappelijke ruimte.

Ongebruikelijk ontwerp

Overvloed aan houten oppervlakken

Zicht op de woonkamer met open haard

Als u de locatie van de keuken, eetkamer en woonkamer correct plant, kunnen bijna alle nadelen worden geminimaliseerd. Maar het is duidelijk dat u veel zult moeten uitgeven – aan de aankoop van stille huishoudelijke apparaten, het gebruik van afwerkingsmaterialen die bestand zijn tegen vochtigheid en extreme temperaturen, de uitvoering van meubelgevels in een versie die kan worden schoongemaakt.

Origineel interieur

In een ruime kamer

Hout voor vloer en plafond

Licht en ruimte

Zoneringsopties in een gecombineerde kamer

Ontwerpprojecten van moderne keukens die zijn verbonden met woonkamers op internet worden meestal geleend van buitenlandse sites. Het is noodzakelijk om rekening te houden met het verschil in mentaliteit en levensstijl van onze landgenoten en huisvrouwen in Europa of Amerika. Als de gemiddelde Europese of Amerikaanse vrouw de keukenruimte vooral gebruikt om kant-en-klaarmaaltijden op te warmen of snel iets te koken van halffabrikaten, dan kan een Russische gastvrouw met een groot gezin een halve dag in het verkeer tussen fornuis, koelkast en zinken om een ​​volledig driegangendiner te bereiden. Met deze nuances moet niet alleen rekening worden gehouden bij het kopen van huishoudelijke apparaten, maar ook bij het kiezen van afwerkingsmaterialen, de locatie van het keukenblok en rekening houden met alle regels van ergonomie.

Harmonieuze eenwording

Kamer met panoramische ramen

Originele ontwerpoplossingen

In een kleine kamer in de keuken-woonkamer

Voor de Russische eigenaar van een appartement of huis is de optie om een ​​keuken te combineren met een woonkamer meer geschikt in de vorm wanneer elk functioneel segment vrij tastbare grenzen heeft, wanneer twee (en samen met de eetkamer en drie) zones niet volledig opgaan in één enkele ontwerpoplossing. Om het keukensegment effectief en goedkoop uit het recreatiegebied van de woonkamer te halen, zijn er veel manieren.

Focus op verlichting

Origineel schiereiland

Op witte achtergrond

Boom overal

Het gebruik van een keukeneiland om de ruimte voorwaardelijk in tweeën te verdelen is een populaire ontwerptruc. Het eiland overlapt de ruimte niet volledig, omdat de benadering ervan van alle kanten kan worden uitgevoerd, maar tegelijkertijd de ruimte van de gecombineerde keuken vrij duidelijk indeelt. Meestal is de module zelf gemaakt in dezelfde kleuren als de keukenset, maar de kant die naar de woonkamer is gericht, kan worden uitgevoerd in een tint die meer in harmonie is met het ontwerp van het recreatiegebied.

Eiland - zoneringselement

Een zone markeren met afwerking

Licht beeld

Hi-tech stijl

Een eiland in de kijker

Traditionele locatie

Een nog groter effect kan worden bereikt bij het gebruik van een schiereiland of een toog als zoneringselement. De module, met een uiteinde aan de muur bevestigd, schetst duidelijk de grenzen van de keuken. Als het mogelijk was om boven het schiereiland wandkasten of open planken te plaatsen (in de vorm van een klein hangend rek), dan wordt het keukensegment onmiddellijk «hoek». In het geval van een schiereiland of een toog wordt een deel van de woonkamer automatisch een eethoek, want aan het tafelblad van deze interieurelementen kunnen maximaal vier personen plaatsnemen voor een korte maaltijd..

Schiereiland zonering

Schiereiland als basis voor een bank

Sneeuwwitte oppervlakken

Witte keuken

Schiereiland als eetgelegenheid

Een uitstekende ontwerptruc is om het keukenschiereiland te gebruiken als verbindingselement tussen twee zones met tegengestelde opties. Vanaf de zijkant van de keuken fungeert het schiereiland als opbergsysteem voor borden of een module voor het inbedden van huishoudelijke apparaten, een tafelblad om te snijden of een oppervlak voor korte maaltijden. En vanaf de zijkant van de woonkamer kan het schiereiland worden voorzien van open planken voor het opbergen van boeken. Een kleine thuisbibliotheek in een compacte module is een geweldige manier om de stelling te onderhouden die: «er zijn nooit teveel opbergsystemen».

Schiereiland - boekenplank

Multifunctionele module

Boekenplankrek

In sommige appartementsgebouwen die zijn uitgerust met gasfornuizen, is het niet mogelijk om de muur tussen de keuken en de aangrenzende kamer volledig te verwijderen. In dit geval kunt u gedeeltelijke uitlijning gebruiken – gebruik een deel van de muur om de bar te versieren en laat zoiets als een brede deuropening achter. Enerzijds krijgen beide kamers meer natuurlijk licht, anderzijds worden de functionele segmenten gedeeltelijk geïsoleerd.

Sneeuwwit interieur

Contrasterende rand

Schiereiland als afscheiding

Van de keuken naar de woonkamer

Schermen, rekken, scheidingswanden, gedeeltelijke overlap van twee functionele gebieden – een variant van meer dan voor de hand liggende zonering. Het is effectief om hiervoor een kleine scheidingswand met een ingebouwde haard te gebruiken. De haard kan dubbelzijdig zijn of het vuurspel alleen vanaf de zijkant van de woonkamer laten zien. Het zal in ieder geval niet alleen een uitstekend zoneringselement zijn, maar ook een spectaculair onderdeel van een modern interieur..

Rekken als een element van zonering

Open haard als onderdeel van de partitie

Boekenkast - scheidingswand

Een ander functioneel segment – de eetkamer – kan een zoneringselement worden tussen de keuken en de woonkamer. De eettafel en stoelen bevinden zich niet alleen op de grens van de twee zones, maar helpen ook om de locatie van de keukenset correct te plannen. Meestal, met een dergelijke installatie van een eetgroep, heeft een keukenmeubelensemble een lineaire of hoekige lay-out. Hierdoor kunt u het maximale aantal opbergsystemen en inbouwapparatuur creëren op de minimaal mogelijke bruikbare ruimte voor het keukensegment..

Eetgroep als zoneringselement

Nadruk op het eetgedeelte

Keuken-eetkamer-woonkamer

Spel van contrasten

Een eettafel in de spotlight

Als we het hebben over zonering vanaf de zijkant van de woonkamer, dan wordt het conditioneel scheidende element tussen de segmenten meestal gestoffeerde meubels – een lineaire of hoekbank, een paar fauteuils. Ter ondersteuning van het zitgedeelte in de woonkamer kan tapijt ook fungeren, wat in het keukensegment volkomen ongepast is, en meer dan de voorkeur heeft in het recreatiegebied.

Hoekbank voor zithoek

Gestoffeerde meubels als zoneringselement

Nadruk op de bank in de woonkamer

Boheemse sfeer

Afwisselend donkere en lichte oppervlakken

Wit en zwart ontwerp

Als de gecombineerde ruimte een groot oppervlak en een hoog plafond heeft, kunt u gebruik maken van zonering door de niveaus van de vloer- en plafondbekleding te verdelen. In de regel wordt de keuken op een laag podium geïnstalleerd, iets boven het woonkamerniveau. De grenzen van de functionele segmenten zijn in dit geval meer dan duidelijk. Een vergelijkbare techniek kan worden gebruikt bij het decoreren van het plafond, waarbij de zones worden verdeeld in elementen van valse plafonds van verschillende niveaus. Het is duidelijk dat in dit geval het ingebouwde verlichtingssysteem de zonering van een grote kamer zal creëren..

Segmenten splitsen

Verschillende plafondniveaus

Zonering met verschillende afwerkingsniveaus

In een ruime kamer

Tegen een donkere achtergrond van vloeren

Contrasterende inzetstukken

Het verlichtingssysteem kan ook een zoneringselement worden. Vanzelfsprekend moeten in een ruime ruimte met meerdere functionele segmenten alle ruimtes verlicht zijn. Het kunnen zowel spots als stripverlichting zijn, een combinatie van opties. Naast plafondverlichting, die heel duidelijk onzichtbare grenzen tussen zones trekt, kunnen staande lampen en wandlampen worden gebruikt om de ontspanningsruimte in de woonkamer te verlichten. In het keukensegment kunt u, naast plafondverlichtingsarmaturen, de verlichting van het onderste deel van de bovenkasten van de keukenset gebruiken om de werkoppervlakken te verlichten..

Lampen voor zonering en decoratie

Wand- en vloerlampen

Verlichtingssysteem keuken-woonkamer

Originele lay-out

Heldere decoratieve elementen

Kleuren voor modern design

Trends in de inrichting van woonruimtes komen niet zo vaak voor als bijvoorbeeld in de modewereld, maar toch kun je trends opmerken die de komende seizoenen relevant zullen zijn. Er zijn veel universele kleuroplossingen waarmee u ervoor kunt zorgen dat uw keuken-woonkamer de komende jaren trendy en stijlvol wordt. Zo zijn lichte tinten altijd in de trend. Vooral als u een kleine ruimte visueel wilt vergroten of licht wilt toevoegen aan een kamer aan de noordkant van het gebouw. Een lichtpalet, waarin wit overheerst, kan dus een licht, ontspannen beeld van een ruimte creëren, zelfs van zeer bescheiden afmetingen, maar het is belangrijk om accenten niet te vergeten die gewoon nodig zijn om de aandacht te kunnen vestigen en benadrukken de geometrie van de kamer..

Sneeuwwitje ontwerp

Sneeuwwitte gevels

Lange en smalle kamer

Originele afwerking

Sneeuwwitte kamer

Het is duidelijk dat voor het creëren van een harmonieus interieur van een ruimte, waarin verschillende functionele segmenten worden gecombineerd, verbindende factoren nodig zijn. In de regel zijn dergelijke factoren afwerkingsmaterialen voor verschillende oppervlakken van de kamer. Meestal heeft de decoratie van het plafond, de vloer en de muren in de keuken-eetkamer-woonkamer dezelfde stijl van uitvoering in alle zones. De enige afwijking van deze regel is de afwerking van het keukenschort (in sommige gevallen wordt het verlengd tot het plafond als open planken worden gebruikt in plaats van de bovenste laag kasten). Als een witte tint de hoofdkleur van de afwerking wordt, dreigt de kamer niet alleen zijn individualiteit te verliezen, maar ook zijn grenzen en vorm. Contrasterende accenten zijn onmisbaar. Bij het kiezen van een dergelijke lichte afwerking, is het noodzakelijk om zorgvuldig meubels te selecteren in elk functioneel gebied, zonder enig deel van het interieur te negeren – van lampen tot fotolijsten aan de muren.

Heldere elementen op witte achtergrond

Heldere accenten in een witte kamer

Lichtpuntjes in lichte ruimte

Lichte achtergrond en heldere details

Scheiding per eiland en open planken

Nadruk op een levendige eetgroep

Een geweldige manier om een ​​lichte en tegelijkertijd warme sfeer in het interieur te creëren, is door sneeuwwitte afwerkingen af ​​te wisselen met heldere houten oppervlakken. Keukenset, werkbladen, toog of eiland, opbergsystemen in de woonkamer – al deze elementen kunnen worden gemaakt van hout of de spectaculaire imitatie ervan met een prachtig natuurlijk patroon. Het wordt mogelijk om kleine kleuraccenten te plaatsen met behulp van lampen, grote levende planten, tapijt in het vrijetijdssegment.

Hout en wit

Licht maar warm ontwerp

Interleaving van hout en lichte oppervlakken

Ontwerp kleine kamer

Contrasterende combinaties zijn altijd in de mode. Niet alleen omdat ze steevast dynamiek en toon in het interieur brengen, maar je ook in staat stellen originele afbeeldingen van gebouwen te creëren, zelfs voor degenen die geen ervaring hebben op het gebied van woninginrichting. Het is niet moeilijk om een ​​​​paar in een lichte toon op te pakken – tinten van grafietgrijs, donkere chocolade tot zwart kunnen een spectaculair donker accent worden dat de kenmerken van een bepaald ontwerp van de gecombineerde ruimte benadrukt. Donkere tinten kunnen ook worden gebruikt om de ruimte visueel uit te breiden. Als het bovenste deel van het keukenblok licht is en het onderste deel donker, dan lijkt de ruimte visueel hoger..

Loft-stijl

Contrasterend interieur

Zwart-wit ontwerp

Zolder keuken met woonkamer

Wengé en lichte toon

Hi-tech en contrasten

Een andere universele optie voor het creëren van een moeilijk harmonieus keukenontwerp in combinatie met een woonkamer en een echt gezellige kamer met een warme sfeer, is het gebruik van een beige palet. De afwisseling van lichtbeige, wit, zandkleuren met licht hout zorgt voor een licht en warm beeld waarin elk huishouden of gast zich prettig zal voelen..

Beige palet

Zand en witte tinten

Licht beige

Aangenaam palet

Kamer met boogramen

Warme kleuren

De populariteit van grijs en zijn vele tinten vervaagt niet met de komst van het nieuwe designseizoen. De veelzijdigheid, bruikbaarheid en eenvoud van combinatorialisme plaatsen deze neutrale kleur in alle opzichten in de toplijst van kleuroplossingen voor ruimtes met elke functionele belasting. De studiokeuken is daarop geen uitzondering. In het werkgebied van de keuken heerst meestal de glans van roestvrij staal van huishoudelijke apparaten, en vaak van werkbladen, een keukenschort en zelfs tentoongestelde gerechten. De gemakkelijkste manier om deze metaalglans te behouden is met wit en een van de grijstinten. Een nobel maar rustig, evenwichtig en elegant beeld van de kamer is gegarandeerd voor u. Om de kleurtemperatuur van de kamer een warm tintje te geven. Experts raden aan om oppervlakken en elementen van hout of houtimitatie te integreren.

Wit, grijs en hout

Vervolg van de keuken in de woonkamer

Kamer in grijstinten

Donkere accenten

Alle tinten grijs

Vloeiende lijnen en vormen

Zijn accentheldere plekken acceptabel in de decoratie van de gecombineerde kamer? Natuurlijk, als u vindt dat het interieur daar behoefte aan heeft. De keuken-woonkamer wordt in de regel na het combineren een kamer van indrukwekkende grootte, die heel goed in staat is om de integratie van heldere, contrasterende afwerkingen te accepteren. Afhankelijk van de indeling van de kamer, de locatie van raam en deuropeningen, kan zowel het oppervlak van het keukensegment als de muur in het recreatiegebied van de woonkamer een accentmuur worden. In ieder geval zou een heldere, duidelijke muur de enige moeten zijn. Het kan het enige oppervlak worden dat is versierd met patroonbehang, terwijl de rest van de oppervlakken in één kleur zijn gemaakt..

Accentmuren in het eetgedeelte

Een helder accent in de keuken

Accentoppervlak in het recreatiegebied