Как да се отървете от бълхи в апартамент

Бълхите са малки, пъргави насекоми, които живеят с кръвта на животните. Те са много плодородни и имат болезнени ухапвания, които могат да имат сериозни последици. Следователно, след като намерихме тези вредители, пристъпваме към незабавното им унищожаване. Но преди да започнем битката, със сигурност трябва да идентифицираме насекомото, с което влизаме в дуел. Защо това е важно, защото все пак ще унищожим всички вредители? Точно така, но всяко насекомо има свои собствени методи за борба. И ако отровите буболечки с отрова за бълхи, няма да има резултат и обратно. Затова ще определим няколко признака, по които можете да различите бълхите от други насекоми вредители:

 • Бълхите скачат и то достатъчно високо.
 • Предимно тези насекоми хапят крака.
 • Външен вид. Ако е възможно, опитайте се да хванете вредителя и го сравнете със снимката или описанието.

След като определите със сигурност, че това е бълха, проучете всички възможни и налични методи за борба с насекомите. Да се ​​отървем от всякакви паразити изисква внимателна подготовка, сложна и много бърза операция. След това трябва да разберете как насекомите са влезли в стаята. Или на животно, тогава то трябва да бъде правилно обработено, или от улицата, което е по -подходящо за частни къщи. След това трябва да се вземат всички предпазни мерки, за да се избегне повторното навлизане на паразитите. Или може би бълхите се появиха по двата начина. Във всеки случай е необходимо да се обработи животното и целия апартамент. Това трябва да стане, както вече беше споменато, поетапно и бързо..

Две части:

Ето няколко различни начина за справяне с бълхите.

Част 1: Лечение на апартамента ви срещу бълхи

Бълхи

1. Ботанически прах, смесен с борат на прах или борна киселина

Най -лесният начин да убиете бълхите е в етапите на яйце и ларви на тяхното развитие, през този период те са най -уязвими. Възрастните живеят само около седмица, ако не се хранят с гостоприемника. А ларвите на бълхите могат да живеят до няколко месеца, така че трябва да започнете с унищожаването на ларвите. Тази смес ще помогне да се предотврати превръщането на ларвите в бълхи..

 • Ботаническият прах действа като отрова за стомаха на бълхите.

Ботанически прах

 • Трябва да се внимава да не се вдишва ботанически прах и боратни смеси. Носете маска, когато използвате прах и смес.

Защитете се с маска

 • Напръскайте килим, всички мебели, легла и места, където вашето куче или котка спи с ботанически прах. След лечението е най -добре да не сте вкъщи поне 24 часа. Трябва да дадете на сместа един ден, за да се утаи. Когато се върнете, прахосмукайте килима, мебелите, измийте чаршафите.

Смес от вода и препарат

2. Смес от вода и препарат за миене на съдове

това е като отровен басейн с бълхи. Веднъж попаднали в тази смес, те умират. Напълнете плитките купи с препарат и вода.

 • Поставете тази смес от вода и препарат в много плитка купа и я поставете на пода, така че бълхите случайно да скочат в нея..
 • Можете също така да поставите сместа близо до нощна светлина. Бълхите са привлечени от светлината. Приближавайки се към него, много от тях ще попаднат в сместа и ще умрат..

Капан в близост до източник на светлина Спрей от лимонов сок

3. Използвайте лимон върху засегнатите области

Нарежете един цял лимон на тънки филийки и поставете в половин литър вода. Доведете водата до кипене. Оставете да се запари за една нощ. Изсипете в спрей бутилка и напръскайте засегнатите области.

Парчета кедър

4. Използвайте парчета кедър в засегнатите области

Парчета кедър могат да бъдат намерени в зоомагазина или в отделите на индустрията. Бълхите мразят миризмата на кедър, избягват го по всякакъв възможен начин..

 • Важно е да се уверите, че вашият домашен любимец няма алергия към кедър. Много кучета имат този вид алергия. Така че, докато кедърът ще държи бълхите далеч, не трябва да го използвате, ако наранява кучето ви..

Важно е да се уверите, че кучето ви няма алергия към кедър.

 • Ако животното не е алергично към парчета кедър, тогава ги изсипете в ъглите на стаите, на мястото, където кучето спи и под мебелите..

Торбичка с парчета кедър на мястото, където домашният любимец спи

 • С помощта на кедър можете също да обезопасите леглото си. За да направите това, увийте парчетата кедрово дърво в памучна кърпа и ги поставете под възглавницата си. Това ще гарантира, че леглото ви ще остане без вредители. Освен това ще даде приятен аромат..

Кедър под възглавницата Бълха сол

5. Поръсете сол върху килима си

Солта е изсушител, което означава, че абсорбира влагата от нещата и ги изсушава. Когато кристалите на солта се прилепват към бълха, това причинява разтриване и остъргване и в резултат на това значително кървене и смърт на бълхата при нейното движение..

 • За да направите това, използвайте много фина сол. Колкото по -фино, толкова по -добре: солта трябва да е достатъчно фина, за да се прилепи към бълхата.
 • След 7-10 дни прахосмукайте осолената зона много старателно, като не забравяте да премахнете цялата сол и трупове от бълхи от килима. Повторете процеса още един или два пъти.

Вакуумирайте добре осолените зони

 • Когато приключите с изсмукването, изхвърлете старата вакуумна торбичка и поставете нова и продължете с прахосмукачката.

Вакуум, вакуум и вакуум

6. Вакуум, вакуум, вакуум

Разходете се из всички засегнати зони, особено там, където най -вероятно ще бъдат вашите домашни любимци. Повечето бълхи няма да могат да оцелеят в т. Нар. Торнадо във вакуумна торба.

 • Хората често получават мощни прахосмукачки със свръхсмукане, но вакуумът със средна мощност също ще се справи добре..
 • Поръсете отрова от молец върху килима или вътре във вакуумната торбичка и изсмучете отново. Това ще помогне да се убият бълхите..

Отровата на молец е подходяща и за бълхи

 • След вакуумиране винаги изхвърляйте вакуумната торба. Това ще помогне да се избегне повторно заразяване..

Капани за бълхи

7. Капани за бълхи

Те действат почти по същия начин като описаната по -горе смес от вода и перилен препарат. Бълхите се привличат от топлина и ярка светлина и се улавят..

8. Подов спрей

Спрей за под и спално бельо с регулатор на растежа на насекоми (IGR). IGR спира развитието на бълхите, като по този начин нарушава размножителния цикъл. Най -икономичният начин е да си купите концентрат и да смесите според указанията. Обикновено сместа трябва да се използва два пъти с интервал от поне три седмици и половина. Препоръчително е месечно да пръскате зоните, където често се среща вашият домашен любимец през целия сезон на бълхите..

 • Много е важно IGR да не е токсичен за бозайниците. Това ви позволява да използвате този спрей дори за тези, които имат деца или малки животни като хамстери, влечуги, риби и други..

Част 2: Лечение на вашия домашен любимец от бълхи

Работа с животни

1. Почиствайте домашния любимец редовно

Къпането ще помогне да се убият бълхите, които живеят върху него. Но не забравяйте да използвате други методи за унищожаване на бълхи, като прахосмукачка, боратна смес и парчета кедър. Факт е, че в околната среда винаги може да има бълхи в различни етапи на развитие, които чакат момента да скочат върху животното..

 • Използвайте сапун за бълхи, за да къпете домашния си любимец и започнете близо до ушите, очите, носа, устата и под опашката. Когато бълхите усетят водата, те незабавно търсят безопасно място на животното, а именно близо до ушите, очите, носа, устата и ануса. Следователно, тези места трябва първо да бъдат третирани със сапун, преди да се намокри цялото животно, така че бълхите да нямат къде да избягат..

Зони за първоначално третиране

 • След като сапунирате уязвимите зони на вашия домашен любимец, намокрете го старателно и измийте сапуна по цялото тяло. Оставете животното в сапуна поне 10 минути, за да може сапунът да подейства върху бълхите. След това срешете мъртвите бълхи при изсушаване на домашния любимец..

Изплакнете и срешете вашия домашен любимец

 • Ако вашият домашен любимец не реагира добре на сапун от бълхи, опитайте сапун, съдържащ евкалипт, масло от чаено дърво или масло от кедър. Бълхите не харесват маслата на тези дървета, така че можете да използвате това във ваша полза..
 • Можете също да използвате шампоан за бълхи вместо сапун. Неговият ефект и начин на използване са същите като на сапун. Единствената разлика във формулировките и компонентите е, че шампоанът е малко по -мек в ефекта си върху животните..

2. Използвайте продукти от бълхи за вашите котки и кучета

Тези продукти са Advantage или Frontline, които са насочени лечения, които се прилагат за домашни любимци на месечна база. Разбира се, има много други марки лекарства от този тип..

 • Обикновено тези процедури на място се прилагат върху кожата на вашия домашен любимец в областта между лопатките и няколко места по гръбначния стълб. Лекарството прониква през кожата и премахва вредителите от животното.

Бълхи капки

3. Специални средства

Третирайте кожата със специални препарати и винаги ги използвайте в тандем с IGR (регулатор на растежа на насекомите). Това ще попречи на бълхите да се адаптират към лечението. Но може да се случи и лечението на бълхи да стане неефективно. Това предполага, че насекомите са свикнали с определен вид лечение, тоест с лекарствата, които използвате (включително химикалите, съдържащи се в яките на бълхите). В този случай сменете лекарствата, но не забравяйте да използвате тандема на лекарството за локално третиране и спрея за регулатор на растежа на насекомите, просто вземете други марки. Защо е важно да използвате спрей с регулатор на растежа? Факт е, че това ще спре развитието на следващите поколения насекоми и ще предотврати до голяма степен адаптирането към лечението..

4. Хапчетата също са чудесен начин да избавите домашния любимец от бълхи.

специално проектирани за тази цел. Естествено, те се дават през устата на животното, съгласно инструкциите за употреба. Таблетките започват да действат в рамките на няколко часа. Под действието на хапчетата, бълхите умират, но в смъртното гърло започват да хапят собственика. Къпането на вашия домашен любимец ще помогне за облекчаване на болката и облекчаване на зъба от ухапване от умиращи насекоми..

 • Хапчетата срещу бълхи могат да причинят хиперактивност на някои котки, крещене или задух. Ако това се случи, опитайте да намалите препоръчителната доза, но може да се наложи напълно да пропуснете хапчетата или да опитате друга марка. Но ако котката отново реагира неадекватно на хапчета от друга марка, струва си напълно да се откажете от този вид лечение. Използвайте само капки.

Хапчета против бълхи за храна

5. Като се има предвид, че бълхите се хранят с кръвта на животните, е възможно да се действа върху тях, като се изхожда от това

 • Добавете малко оцет към водата на животното. Но този метод е подходящ само за кучета, във всеки случай не давайте оцет на котки, тъй като тяхното рН е много по -чувствително от кучетата. Смесете супена лъжица ябълков оцет и вода в купа. Можете също така да къпете животното, като използвате вода и оцет..

Забележка.