Interijer kvadratne spavaće sobe: kako racionalno i stilski iskoristiti prostor

Kvadratne sobe vrlo su popularne među potrošačima zbog svog svestranog oblika. Međutim, opremanje i uređenje takve sobe nešto je teže nego što se čini na prvi pogled. Četvrtaste sobe, u nedostatku uskih prostora, imaju svoje specifičnosti. Ako imate sreće da imate veliku spavaću sobu ovog oblika, tada je s pravilno sastavljenim dizajnom interijera vaša spavaća soba osuđena na lijepu, prostranu i zanimljivu. Ove sobe imaju puno prostora i za projektiranje i za tehničke aktivnosti, pa imate težak posao, ali to u potpunosti opravdava utrošena sredstva..

Dizajn male kvadratne spavaće sobe

Vrlo često, u višestambenim zgradama sobe su prilično male i ograničene prostorom. Veličina je glavni nedostatak takvih prostorija, međutim nedostaci se uvijek mogu pretvoriti u prednosti. Na primjer, male četverokutne spavaće sobe stvaraju ugodnu atmosferu, a prema mnogim dizajnerima lakše je postaviti dekor i organizirati prostor, što je prilično teško učiniti u velikim sobama. Kako biste vizualno povećali prostor u prostoriji, preporučujemo da u prostoriju postavite dovoljan broj prirodnih i umjetnih izvora svjetlosti, izbjegavajući velike i zamagljene uzorke na zavjesama i zidnim oblogama, čineći sobu svijetlim bojama, a također i ne preopterećujući prostoriju puno namještaja i dekora..

Zoniranje kvadratne spavaće sobe

Kao što je ranije spomenuto, četvrtaste sobe su prilično svestrane, a ako trebate rasporediti prostor u nekoliko zona, ovaj oblik omogućuje vam korištenje bilo koje od dostupnih metoda zoniranja. Dva glavna smjera u zoniranju prostora su nepovratne i reverzibilne metode zoniranja. Nepovratni se provode uz pomoć obnove prostora i prijenosa zidova, ali ovu metodu je teško implementirati, zahtijeva puno novca i truda. Štoviše, potrebno je posebno dopuštenje za obnovu prostora u višestambenim zgradama, a neki se zidovi uopće ne mogu premjestiti jer su nosivi.

Reverzibilne metode su praktičnije i lakše ih je implementirati. Povratne mogućnosti uključuju svjetlosne rasporede, naglaske na bojama i namještaju, zavjese i postavljanje pregrada. Jedna od najpopularnijih i najuspješnijih metoda zoniranja je stalak, koji zbog svoje veličine savršeno dijeli prostoriju, zadržavajući cjelovitost prostorije. Mobilne i univerzalne zavjese, elegantne ukrasne pregrade i podiji različitih visina i površina savršeni su kao razdjelnik zona..

Integracija prostora

Integracija prostora, koja se naziva i koncept otvorenog prostora, savršeno je rješenje za interijer male prostorije. Ovakav način organiziranja prostora pomaže se riješiti ugnjetavajućeg osjećaja koji se javlja u malom zatvorenom prostoru. U ovom slučaju, kako ne biste preopteretili prostor i vizualno ga povećali, preporučujemo korištenje jednostavnih komada namještaja male veličine. A za racionalno korištenje prostora možete koristiti podignute krevete ispod kojih će biti dovoljno prostora za spremanje nekih stvari, kao i napustiti masivne okomite ormare u korist minimalističkih komoda.

Svijetle boje u unutrašnjosti kvadratne spavaće sobe

Svijetle nijanse uvijek vizualno povećavaju prostor, daju prostoriji lakoću, a također izgledaju elegantno i moderno. Bijele, bež i svijetlo sive boje učinit će sobu zaista ugodnom i prostoriji dati efekt zračenja. Bijela se obično povezuje s čistoćom i svjetlošću, stoga se ne bojte koristiti u unutrašnjosti jer će izgledati zanimljivo u jednobojnom dizajnu, ali napadi će savršeno razrijediti ili nadopuniti svijetle boje..

Pojedinosti o naglasku

U unutrašnjosti je uvijek važno ne zaboraviti na naglasne detalje. Mogu biti ukrasni kamin ili TV. Ispred naglašenog komada namještaja možete staviti i tepih u kontrastnoj boji. Glavna stvar u kvadratnim sobama je izbjeći nered i pravilno rasporediti svaki centimetar prostora, stoga nemojte koristiti veliku količinu dekora. Dekor se može naglasiti na ukrasnim jastucima, vazama, podnim svjetiljkama, ogledalima i slikama.

Rasvjeta u spavaćoj sobi

Ne koristite glomazna rasvjetna tijela. Odaberite praktična rasvjetna tijela kako biste svojoj spavaćoj sobi dodali pravi ambijent i udobnost. Elegantna podna lampa može se postaviti u blizini kreveta ili naslonjača, a mekano osvjetljenje može se postaviti na ormare ili police. Kako bi se uštedio prostor, noćne svjetiljke mogu se zamijeniti i svjetlosnim aplikacijama. Rasvjeta je važan dio svakog prostora, pa je važno pažljivo razmotriti scenarij osvjetljenja u spavaćoj sobi. Budite kreativni i stvorite funkcionalan i atraktivan dizajn.

Krevet u četvrtastoj spavaćoj sobi

Jedan od najvažnijih komada namještaja u spavaćoj sobi je, naravno, krevet. Prije kupnje kreveta pažljivo razmislite o unutarnjem uređenju sobe, a zatim odlučite o njegovoj veličini. Ako vam je mali krevet za jednu osobu ugodan, a također se dobro uklapa u unutrašnjost sobe, slobodno zaustavite svoj izbor na njemu. Ova će opcija pomoći uštedjeti prostor u prostoriji i učiniti je prostranijom. Prilikom odabira velikog kreveta u četvrtastoj spavaćoj sobi, budite oprezni, jer s njegovom ugradnjom nema prostora za drugi namještaj u prostoriji. Ipak, veliki krevet izgleda luksuzno i ​​može se pobijediti uz pomoć zanimljivih dizajnerskih rješenja..

Dodatni namještaj u spavaćoj sobi

Unutrašnjost kvadratne spavaće sobe izgledat će mnogo isplativije ako iz sobe uklonite ukupne i glomazne predmete namještaja. Zamijenite velike ormare jednostavnim komodama ili zidnim ormarima. Dizajneri i planeri savjetuju da ostavite najmanje pola metra slobodnog prostora ispred predmeta s ladicama i najmanje dva metra ispred kreveta i radnog stola. Pametno koristite prostor!

Prilikom renoviranja kvadratne spavaće sobe važno je uzeti u obzir posebnosti ovog oblika prostorije, ipak će rezultat biti vrijedan vašeg truda. A kako bi soba bila ugodna ne samo s estetskog gledišta, već i funkcionalna – pristupite ovom pitanju odgovorno i proučite sve nijanse rada.