Идеи за дизайн на прозорци 2021: Съвети за избор на завеси и щори

Такава концепция като модерен интериорен дизайн включва не само мащабни или повърхностни ремонтни дейности, свързани с подреждането на определена стая. Изборът на дизайн за отвори за прозорци в този случай също е от голямо значение, тъй като прозорецът всъщност може да се нарече лице на всяка стая, която автоматично привлича вниманието, може да бъде неразделна част от цялостния интериор или да действа като основен акцент. Следователно, компетентен подход към разработването на дизайна на тази част от стаята ще преобрази стаята и ще я направи по -привлекателна. В същото време, сред възможните начини за декориране на отвори за прозорци днес, дизайнерите предлагат да се обърне внимание не само на идеите, с които сме свикнали. В допълнение към класическото използване на завеси, които между другото са представени в доста впечатляващ асортимент, можете безопасно да украсите прозорци в интериора с помощта на различни видове щори. Ще ви кажем как да превърнете тази или онази дизайнерска идея в реалност по -нататък..

Декорация на прозорци 2021: основните тенденции за завеси и щори

Голямо внимание се отделя на дизайна на завеси през 2021 г., тъй като този метод на декорация на прозорци се счита за най -разпространения и основната характеристика на новите прозорци е хармонично съчетание на практични и декоративни функции. Модните завеси в същото време трябва да допълват стила на интериора и в същото време да не се открояват твърде много на общия фон..

Собствениците на помещенията, разположени от северната страна, се съветват да дават предпочитание на видовете завеси от воал, фитин или муселин, характеризиращи се с привлекателна прозрачност, която ще позволи на слънчевата светлина да проникне в стаята и да създаде необходимата атмосфера на лекота и въздушност..

При подреждането на прозорци с южно изложение или в случаите, когато собствениците предпочитат напълно да изолират дома си от проникването на любопитни очи, идеалното решение биха били завеси от материали, които не пропускат дневна светлина. Такова решение може да се изрази в използването на модерни днес затъмнения или плътни смесени тъкани..

Декорирането на прозорци със завеси от плътно бельо, с ясно изразена естествена текстура, без ярки цветове, орнаменти и прекомерна обработка, или използването на платна от необичайно мека двойна коприна, се счита за също толкова оригинално и модерно решение през 2021 г..

Ако се предпочитат по-цветни и изискани комбинации, тогава в този случай трябва да разгледате по-отблизо продуктите със спокоен геометричен орнамент, опции със средни по размер елементи от ботанически принт или завеси с цветя, без добавки в под формата на богато украсени и сложни шарки.

Що се отнася до щорите, в зависимост от начина на подреждане на ламелите, такива продукти могат да бъдат хоризонтални или вертикални, да имат различна ширина на плочите и да бъдат изработени от голямо разнообразие от материали..

Завеси в декорация на прозорци: видове продукти

Както вече казахме, съвременните завеси имат много разновидности, които се различават един от друг не само по външен вид, но и по конфигурация и методи за закрепване. Щорите в този случай също принадлежат към този номер, но се открояват като отделна група и не по -малко приятно впечатляват с разнообразието си..

Класически завеси

Завесите за прозорци от този тип се считат за най -често срещаните и се използват за декориране на интериора на стаите в много стилове. В повечето примери това са асиметрични, правоъгълни платна, с дължина на пода, с равномерни гънки, които покриват цялата площ на отвора на прозореца. При поискване класическите завеси могат да бъдат украсени с миди, ресни или халки.

Ролетни щори

Такива конструкции на прозорците представляват право платно със специален претеглящ агент в долната част, пружина, верига или автоматизиран механизъм. В сгънато състояние такива модели приличат на ролка и не заемат много място. По структура ролетните щори са разделени на касетни и отворени, предлагат се в различни цветове и могат да бъдат допълнени с всякакви шарки.

Римски завеси

Моделите от този характер са външно донякъде подобни на предишното предложение, но имат редица различия. Материята при римските щори е разделена на няколко секции с помощта на вертикално подредени ленти от твърд материал, така че класическите продукти, когато са сгънати, се състоят от гънки. При каскадни римски щори такива гънки присъстват дори на отворени платна. Този тип завеса може да се състои от две части и лесно ви позволява да регулирате наситеността на светлината, влизаща в стаята..

Японски завеси

В родината си, в Япония, такива завеси често се наричат ​​екрани и се използват за хармонично разделяне на стаите на функционални зони. А външно подобни структури са като цяло вертикални, прави панели, покрити с плат. В долната част такива модели завеси са оборудвани със специални тежести, които позволяват платното винаги да бъде в идеално равномерно, опънато състояние..

Завеси във френски стил

Модерните завеси, направени във френски стил, като правило са оборудвани с механизъм с въртяща се верига, който ви позволява да регулирате дължината на тъканите, а в повечето примери са украсени с различни волани, дантели и драперии..

Австрийски завеси

В известен смисъл моделите на австрийски завеси имат някои прилики с френските завеси. Разликата в този случай е, че гънките на такива продукти се появяват само когато платната са сгънати..

Италиански завеси

Такива завеси по право принадлежат към класическия тип и са идеални за декориране на широки отвори за прозорци. Ако обаче класическите продукти позволяват, ако е необходимо, да отворят напълно прозореца, тогава в такъв пример платната имат надеждно фиксиране. Регулирането на проникването на дневна светлина в стая с такава декорация на прозорци става с помощта на специални грайфери или шнурове, разположени в долната част на всяко платно.

Кисея или завеси-конци

Продуктите с такова оригинално име имат същия необичаен външен вид и обикновено се състоят от нишки, които се различават по текстура, преплетени помежду си. Особено пищно изглеждат завеси-конци, в които допълнително се използват корнизи или мъниста.

Декориране на отвори за прозорци с щори

Методът за декориране на прозорци с щори се счита за също толкова оригинална идея. Основните предимства на използването на такива структури са лекотата на работа, практичността на продуктите, удобното регулиране на интензивността на проникване на светлина, както и доста достъпната цена и широк спектър от.

Щорите са изработени от метал, пластмаса, дърво, бамбук и различни материи и в зависимост от посоката на разположението на ламелите, те могат да бъдат вертикални или хоризонтални, както споменахме по -горе в материала. И най -интересното е, че този метод на проектиране може да се използва като независим тип дизайн за отвори за прозорци, или да се комбинира с обикновени завеси. В същото време дължината на продукта може точно да повтори параметрите на стъклото или почти да достигне пода..

Както можете да видите, има много начини да украсите отворите на прозорците. И днес разгледахме само няколко от възможните варианти. Надяваме се, че предложеният материал ще се превърне в своеобразен пътеводител в света на дизайна и в бъдеще нашите читатели ще могат лесно да претворят собствените си идеи в реалност..