Hoekkeukenindeling – ontwerp 2018

Renovatie van keukenruimtes is altijd een struikelblok voor eigenaren van zowel kleine appartementen als ruime privéwoningen. Er moet rekening worden gehouden met te veel interieurelementen, er zijn veel dilemma’s om op te lossen en het hele verloop van de reparatie te plannen in het stadium van het schetsen van het beeld van de kamer. Maar in de meeste gevallen moeten al deze beslissingen worden genomen voor een zeer bescheiden kamer, vaak met een complexe geometrie en «origineel» locatie van communicatiesystemen. Een van de belangrijkste beslissingen is in ieder geval de keuze van de indeling van het keukenblok. Niet alleen de inrichting van de keuken, maar ook de functionaliteit, het gebruiksgemak van alle componenten en het uiterlijk van de keuken hangen grotendeels af van hoe de opbergsystemen, werkbladen en ingebouwde huishoudelijke apparaten zich bevinden. We brengen een selectie van ontwerpprojecten voor keukenruimten onder uw aandacht, waarin de hoekindeling van het meubelensemble werd gebruikt, als de meest veelzijdige en praktische.

Hoekindeling van de meubelset

Hoekmeubelensemble

Hoekkeuken in donkere kleuren

Kenmerken van de hoekindeling van het keukenensemble

Niet voor niets is de hoekige indeling van het keukenensemble zo populair. Het heeft een aantal voordelen:

  • hoekige lay-out is geschikt voor bijna elke kamer in vorm, van elke grootte;
  • de zijkanten van de hoekset kunnen verschillende lengtes hebben, afhankelijk van de parameters van de keukenruimte;
  • met een hoekige opstelling van het meubelensemble is het mogelijk om het maximaal mogelijke aantal opslagsystemen op het minimale oppervlak van de bruikbare keukenruimte te integreren;
  • in de L-vormige lay-out is het gemakkelijk om de toppen van de zogenaamde «werkdriehoek» – spoelbak, kookplaat (kookplaat) en koelkast;
  • zelfs in een middelgrote keuken is er na het installeren van een hoekmeubelensemble voldoende ruimte voor een eetgroep, een kookeiland of een schiereiland dat kan dienen als plaats voor maaltijden.

Hoekmeubel arrangement

Sneeuwwitte gevels

Hoek locatie

Tegen de achtergrond van een helder schort

Contrast-headset

L-vormige indeling in keukens van verschillende soorten en maten

Een van de belangrijkste voordelen van de hoekige indeling van het meubelensemble is dat het organisch in een kamer van elke vorm en grootte kan passen – u hoeft alleen maar te beslissen over de lengte van de zijkanten van de headset – of het een compositie zal zijn in de vorm van een letter «G» of een hoek met gelijke lijnstukken. In de keukens van standaard appartementen, met een oppervlakte van niet meer dan 6,5 m². m, in de regel bevindt de set zich met de lange zijde langs de muur met communicatie (fornuis, boiler, gootsteen), de korte zijde grenst meestal aan de deuropening. Deze opstelling maakt het niet alleen mogelijk om voldoende opbergsystemen te plaatsen en huishoudelijke apparaten in te bouwen, maar laat ook ruimte over voor het installeren van een kleine eetgroep of toog..

In pastelkleuren

Hoek compositie

Lichtblauwe headset

Licht keukenontwerp

Lay-out per letter

Als een van de hoeken van de keuken uit raamopeningen bestaat (deze optie komt vaker voor in particuliere huizen, minder vaak in appartementen met een nieuwe indeling), dan was het het meest logisch om een ​​gootsteen in deze zone te plaatsen. Wassen bij het raam is de droom van veel huisvrouwen. Routinematige keukenprocessen zijn veel aangenamer om uit te voeren, omdat ze de mogelijkheid hebben om het prachtige uitzicht vanuit het raam te bewonderen. En het niveau van natuurlijk licht is in dit geval maximaal, wat een gunstig effect kan hebben op de kwaliteit van de afwas en het uitvoeren van andere werkprocessen..

Hoekdecoratie

Hoek van ramen

Hoekset en eiland

Zinken bij het raam

Afwassen bij het raam

Hout en steen voor de keuken

Maar zelfs in een keukenruimte zonder ramen kan een spoelbak effectief in de hoek van de kamer worden geplaatst. Het voordeel van het hoekgedeelte is dat er zelfs voor een dubbele spoelbak voldoende ruimte is. En elke verbetering in belangrijke functionele segmenten van de keukenomgeving leidt niet alleen tot tijdsbesparing en moeite, maar ook tot plezier in routinematige werkprocessen..

Spoelbak in de hoek van de keuken

Keuken met donkere gevels

Hoekset met gladde gevels

Organisatie van een eethoek in de keuken met een hoekset

Zoals hierboven vermeld, kunt u met de hoekige indeling van het keukenensemble voldoende bruikbare keukenruimte overlaten voor het installeren van een eetgroep. Maar het hangt af van de grootte en vorm van de kamer – of het een ruime eettafel met comfortabele stoelen is of een kleine console die aan de muur wordt bevestigd en waarmee slechts twee gezinsleden van een maaltijd kunnen genieten. De grootte en aanpassing van de eetgroep zelf hangt ook af van de locatie (en het aantal) raam- en deuropeningen..

Sneeuwwitte oppervlakken

Origineel ontwerp

Indeling voor een ruime keuken

Headset in lichte kleuren

Bij buitenlandse keukenontwerpprojecten is het gebruik van een kookeiland enorm populair. Ook onze landgenoten gaan mee in deze trend en ervaren persoonlijk de voordelen van het gebruik van een vrijstaande module, die kan dienen als extra opbergsysteem, een plek voor het integreren van huishoudelijke apparaten, het plaatsen van een spoelbak, een kookplaat. Maar in de context van ons thema interesseert het kookeiland ons vooral als module voor het organiseren van een eetgelegenheid. Hiervoor kan het aanrechtblad van het kookeiland zowel aan één zijde (zitplaatsen voor twee gezinsleden) als aan de hoek van de module worden verlengd (3-4 personen kunnen plaatsnemen, afhankelijk van de grootte van het aanrechtblad).

Houten gevels

Grootschalig kookeiland

Keuken in grijstinten

Origineel eiland

Laconieke kleuroplossingen

Donkere onderkant, lichte bovenkant

Eethoek - kookeiland

Een andere manier om uw maaltijd te organiseren, is door gebruik te maken van het aanrecht op het schiereiland. In tegenstelling tot het eiland is het geen absoluut op zichzelf staande module en wordt het aan één kant aan de muur of het keukenblok bevestigd. Voor kamers met een kleine oppervlakte (waar niet genoeg bruikbare ruimte is voor een kookeiland of een volwaardige eetgroep), kan het schiereiland een uitstekende manier zijn om extra opbergsystemen te introduceren en een eetgedeelte voor twee of drie gezinsleden te regelen.

Hoekindeling met schiereiland

Meubelset met schiereiland

Het schiereiland is een plek voor korte maaltijden

Compacte indeling

Contrasterende combinaties

Schiereiland - toog

Voor Russen is de meest gebruikelijke manier om een ​​eethoek te organiseren het opzetten van een tafel en stoelen voor de maaltijden. Helaas heeft niet elk Russisch appartement voldoende ruimte om een ​​volwaardige eetgroep te huisvesten. Maar de hoekige lay-out van het meubelensemble helpt om nuttige ruimte in kleine kamers te besparen, zonder significante verliezen in het aantal opslagsystemen en ingebouwde huishoudelijke apparaten.

Originele eettafel

Eettafel ontwerp

Traditionele uitvoering

Keukenfronten – actuele ideeën van 2017

De eigenaren van appartementen en huizen die renovaties in hun keukenruimtes plannen, waren te allen tijde voorwaardelijk verdeeld in degenen die, ondanks alle innovaties, de voorkeur geven aan tijdloze klassiekers en degenen die van moderne ontwerpideeën houden. Moderne stilistiek streeft naar minimalisme met behoud van de principes van persoonlijk comfort. Meubels in een moderne stijl zien er eenvoudig en beknopt uit, maar zijn tegelijkertijd ongelooflijk functioneel, praktisch en gebruiksvriendelijk. In dit geval hoeven de gevels niet absoluut glad te zijn, zonder decor en zichtbare fittingen. Moderne headsets kunnen bijvoorbeeld een combinatie zijn van gladde fronten in het bovenste deel van het ensemble en kastdeuren die zijn uitgerust met handgrepen aan de onderkant.

Moderne stijl

Laconiek ontwerp

Sneeuwwitte idylle

Modern keukenontwerp

Gladde gevels van een laconieke headset

Klassieke gevels ondergaan ook veranderingen ten gunste van een vereenvoudigd uiterlijk en gemak van fabricage en verdere bediening. Complex houtsnijwerk of sierlijke fittingen zijn niet langer zichtbaar, zelfs niet in klassieke keukenontwerpprojecten, ze werden vervangen door interieurs in de neoklassieke stijl, met behoud van tradities, maar aangepast aan de moderne realiteit.

Traditioneel ontwerp

Neoklassieke stijl

Klassieke gevels

Klassieke keuken

Een van de moeilijkste, vanuit het oogpunt van effectief gebruik, is de hoek van elke kamer. In zo’n functioneel beladen keukenruimte wordt de rationele werking van de hoekzones een struikelblok. In de meeste gevallen hebben keukenfaciliteiten inderdaad niet voldoende ruimte en om bruikbare ruimte te besparen, wordt de rekening centimeter bijgehouden. Gelukkig hebben moderne meubelfabrikanten veel manieren gevonden om opbergsystemen op de meest rationele manier te ontwerpen, handig in gebruik en in termen van reiniging..

Hoekkast planken

Organisatie van opbergsystemen in de hoek

Niet-standaard oplossing

ongebruikelijke oplossing

Hoek decoratie

Een van de opties voor de gevel van het hoekopslagsysteem zijn laden, waarvan de bekleding de hoek imiteert. Deze aanpak maakt het niet alleen mogelijk om het beeld van een hoekset te behouden, maar ook om geen enkele extra centimeter vrije ruimte in de keuken te besteden. Voor opslagsystemen levert dit een klein capaciteitsverlies op..

Hoekgevels

Ladefronten

Laden

Uitzicht van boven

Lichte hoekgevels

In trendy grijs

Radiale uitvoering komt minder vaak voor. «hoek» gevels van de onderste laag van de keukenset. Halfronde gevels zijn moeilijker te vervaardigen en dus duurder. Maar het originele uiterlijk en de veilige prestaties maken de hoge kosten goed.

Hoekkast in een halve cirkel

Radiale gevels

Gebogen vormen

Vloeiende lijnen

Een andere effectieve manier om een ​​hoekkast te ontwerpen, is door deze in de vorm van een vijfhoek te ontwerpen. In dit geval wordt een klein deel van de hoek van het buitenste deel van de headset afgesneden, het resterende deel van de keuken voor de installatie van de eetgroep en het vrije verkeer wordt verminderd, maar niet kritisch. Maar de uitvoering van de gevel zelf is niet ingewikkeld en kost niet veel meer dan de vervaardiging van andere elementen van opslagsystemen.

Vijfhoekige kast

Nadruk op de bovenste laag

Vijfhoekige kledingkast

De originele hoek van de keuken

Als de hoek van een meubelset uit twee opbergsystemen bestaat, wordt het gebruiksgemak van dergelijke kasten problematisch. De inhoud van dergelijke opslagsystemen bevindt zich immers vrij diep in de hoek van de kamer. Om het gebruik van hoekkasten te vergemakkelijken, hebben meubelfabrikanten veel opties bedacht voor uitrolbare en draaibare planken. Afhankelijk van welk formaat het keukengerei in kasten wordt opgeborgen, kun je verschillende opties kiezen

Slimme opbergsystemen

Uitrolbare planken

Opbergen in hoekkasten

Handige opslag

Optimaal gebruik van opbergsystemen

Bovenaanzicht van de hoekkast

Het kan in sommige gevallen gerechtvaardigd zijn om een ​​fornuis of een set kookplaat en oven in de hoek van een meubelset te plaatsen. Hoewel het meer bruikbare ruimte in de hoek vereist. In zeer langgerekte keukenruimtes of doorloopruimtes is er vaak geen andere manier om een ​​ergonomische opstelling te organiseren «werkdriehoek», een van de voorwaardelijke hoekpunten waarvan de plaat is.

Fornuis in de hoek van de keuken

Ingebouwde kookplaat en afzuigkap

Niet-triviaal hoekontwerp

Indrukwekkende plaat in de hoek van de kamer

In sommige gevallen is het raadzaam om een ​​hoekkast te gebruiken (voor de gehele hoogte van de meubelset) om de hoek van de kamer effectief te benutten. Maar deze opstelling van opbergsystemen is geschikt voor middelgrote tot grote keukens. Dan zal de onderbreking van de werkbladen voor de installatie van een ruime kast-etui niet kritisch en licht zijn «getrimd» de ruimte die overblijft na de installatie van de headset is voldoende om een ​​eettafel, eiland of schiereiland met een tafelblad voor maaltijden te installeren.

Kast-pantry

Hoekkast-etui

Witte fronten, zwarte werkbladen

Bijzondere hoekkast

Ingebouwde hoekkast

Zowel in kant-en-klare meubeloplossingen voor de keuken als in op maat gemaakte headsets zie je de volgende optie voor het organiseren van opbergsystemen in de hoek van de keuken. Er is geen ruimte tussen de bovenste en onderste laag kasten, deze wordt ingenomen door laden of draaideuren van een opslagsysteem, meestal gemaakt in de vorm van een vijfhoek (minder vaak hebben dergelijke kasten een halfronde gevel).

Landelijke stijl

Ongebruikelijke kleur van gevels

Ander ontwerp van gevels

In lichtgrijze tinten

Houten versie

Als we het hebben over de organisatie van opslagsystemen in de hoek van de keuken op de bovenste laag, dan is de eenvoudigste en tegelijkertijd originele manier van uitvoering het ophangen van open planken. Deze planken zijn gemaakt in een hoekontwerp en stellen u in staat om een ​​moeilijk deel van de kamer effectief te gebruiken. Bovendien laten open planken toe: «verdund» degelijkheid van de bovenste laag keukenkasten, breng variatie in het ontwerp van de gevels van de meubelset.

Planken als alternatief voor de bovenste laag

Open planken

Ongebruikelijke samenstelling van planken

Warme keuken

Gestreepte gevels

Origineel keukeninterieur