Hoe maak je een keuken functioneel en comfortabel?

Het artikel bevat de basisregels voor het inrichten van een keuken – ze zijn algemeen en daarom van toepassing op alle soorten keukens. Een van de belangrijkste vereisten voor keukenontwerp is functionaliteit en gemak. Het is immers handig om hier te koken en gezellig te dineren als de inrichting is uitgedacht voor een specifieke ruimte en voor de gewenste wensen..

Om de essentie van het concept te begrijpen «comfortabele keuken» u moet begrijpen dat de keuken, die een eenpersoonskamer is, uit afzonderlijke functionele ruimtes bestaat. Elke zone vervult een overeenkomstige functie, maar sommige zones worden vaker, andere minder vaak gebruikt. Op basis van deze regel moet u beslissen hoe het pand zal worden gebruikt en prioriteiten stellen. Maar hoe het goed te doen? Laten we het samen uitzoeken. Om niet alles in de war te brengen, bestaat het actieplan uit verschillende hoofdpunten, die vervolgens elk worden verduidelijkt..

Keuken meubels

Het eerste punt was dat het meubilair volkomen terecht is gekozen, al was het maar omdat het niet als meubelstuk wordt herschikt, als het niet overeenkomt met de grootte en kenmerken van de keuken, comfort helemaal niet kan worden bereikt. Laten we beginnen met de koptelefoon. Er wordt een set gekozen, rekening houdend met het oppervlak van de keuken in overeenstemming met smaak, voorkeuren, gewenste vereisten, maar hoe kleiner de grootte van de kamer, hoe smaller de keuze. Voor een kleine keuken zou een hoekset een ideale keuze zijn. Er zijn twee mogelijkheden: zelf de headset samenstellen, door de juiste modules te kiezen, of bestellen. De eerste optie is goedkoper, bovendien headsets – veel bedrijven maken nu ontwerpers en de koper kan zelf de gewenste configuratie kiezen. De tweede optie is duurder, maar in dit geval past het meubilair zoveel mogelijk in het interieur, waarbij elke nuttige centimeter wordt gebruikt – wat nodig is voor een kleine keuken. Naast het gebied, moet u rekening houden met de vorm van de keuken – de hoekset past perfect in een vierkante keuken en in een rechthoekige keuken zal het krap worden.

Rode keuken Stijlvolle keuken Keuken foto Handige keuken Keuken Ontwerp

Keukentafel. Vanaf het begin moet je beslissen of je überhaupt een eettafel in de keuken nodig hebt – in een kleine keuken is dit vooral het geval. Of het gezin nu in de keuken of in een andere kamer dineert, of het gezin nu groot is – dit zijn de vragen waarop u de juiste keuze kunt maken. Als de grootte van de keuken het toelaat, is het heel goed mogelijk om een ​​grote rechthoekige tafel te plaatsen, waaraan een groot gezin zich comfortabel zal voelen. Als de keuken kleiner is, is het beter om een ​​ronde tafel te kiezen, zodat de hoeken niet in de weg zitten. Als het gezin uit twee of drie personen bestaat en de keuken erg klein is, kunt u een opklapbaar tafelblad gebruiken voor een gezinsmaaltijd of een transformatortafel.

De rest van het meubilair – hangende dozen, toogs, wordt op verzoek van de eigenaar geïnstalleerd, rekening houdend met de oppervlakte van de kamer en de locatie van de rest van het meubilair. De groeiende populariteit van het eilandontwerp is meer dan gemiddeld goed in een keuken, maar het heeft zijn voordelen, die hieronder zullen worden besproken..

Het geselecteerde meubilair moet correct worden geplaatst. Dat klopt – dit is zodat alles bij de hand is en niets het bewegen in de keuken hindert. Hier is het noodzakelijk om te zeggen over de functionele gebieden, die aan het begin werden genoemd. De drie meest gebruikte zijn het fornuis, de gootsteen en de koelkast, idealiter moeten ze op gelijke afstand van elkaar staan..

Lades in de keuken Keukeninrichting Reling foto Kruiden voor in de keuken Weegschalen voor de keuken

Door twee zones op één lijn te plaatsen, en de derde er apart uit te halen, krijg je de zogenaamde keukendriehoek. Meestal is er apart een gootsteen of koelkast. Als de keuken een eilanddesign heeft, is de spoelbak ingebouwd in het werkblad. Als de eettafel een noodzaak is, mag deze de toegang tot de belangrijkste functionele ruimtes niet belemmeren.

De hoogte van het werkoppervlak en hangende dozen en planken moeten ook worden gekozen op basis van metrische gegevens, maar in dit geval wordt niet rekening gehouden met het gebied van de keuken, maar met de groei van de eigenaar. Het tafelblad moet zich op heuphoogte bevinden en de kasten zodat u er niet naar hoeft te reiken. Het is beter als de kastdeuren verticaal omhoog gaan, dan kun je niet bang zijn voor stoten op je hoofd..

Verschillende apparaten die zijn ontworpen om ruimte te besparen en snelle toegang tot keukengerei te bieden, dragen bij aan het gemak van de keuken. de belangrijkste «helpers» – een reling en diverse ophangsystemen.

Functionele aanpassingen

Keuken accessoires Aanrecht in de keuken Reling voor de keuken Bin Prullenbak voor keuken Keuken prullenbak

Een reling is een metalen buis die haken en bevestigingsmiddelen, planken en verschillende houders vasthoudt. Ze zijn horizontaal en verticaal en installeren is net zo eenvoudig als het pellen van peren – je hoeft alleen maar twee schroeven in de muur of het plafond te schroeven. Het meest gebruikte keukengerei wordt aan de rail gehangen. Maar met al het gemak van dit apparaat, is het de moeite waard om de locatie te overwegen – het is beter om het niet boven het fornuis te hangen, zodat spatten van het bereide voedsel het keukengerei niet bevlekken, en de miniplanken met kruiden boven de gootsteen bij zie er op zijn minst belachelijk uit.

Een ander belangrijk detail is de prullenbak – het is beter als deze handsfree kan worden geopend door op het pedaal te drukken. En zodat het niet verstrikt raakt onder de voeten, wordt het in de hoek naast de gootsteen of in de kast onder de gootsteen zelf geplaatst, dus het is beter om dit rechthoekige item te kiezen. De keuken, ook al is deze ruim, lijkt krap als de ontwerpdetails slecht zijn doordacht. De beste keuze voor een kleine keuken zijn bijvoorbeeld pasteltinten van gevels, gecombineerd met levendige, heldere tinten van details – twee primaire kleuren, het is beter om ze niet meer te gebruiken. Spiegeloppervlakken vergroten visueel de ruimte, hetzelfde wordt gedaan door spotverlichting van meubels.

Alles wat hierboven is geschreven, is slechts een algemene universele regel voor keukenplanning en mag alleen worden gebruikt als een baken of startpunt voor het transformeren van de keuken. Overweeg uw behoeften en u kunt niet fout gaan.