Have af sten i landskabsdesign

På stenene i hans have

Dyrk sakura

Elsker hendes sjæl

Svar på Pink bliver

Kobayashi Issafremragende haiku -mester, japansk digter

De århundreder gamle kulturtraditioner i Japan har altid tiltrukket repræsentanter for andre nationer med deres dragende mysterium og nåde. Der er flere og flere mennesker, der ønsker at genskabe atmosfæren i det japanske liv i deres hjem og personlige plot. Sten er det vigtigste designelement for parker og haver i Japan. En af de mest almindelige landskabspleje metoder er en stenhave..

En traditionel stenhave er et fladt område dækket af sand eller små småsten. Hovedelementet på dette websted består af tilfældigt placerede ru sten. Faktisk er kaoset kun tydeligt: ​​sammensætningen af ​​sten er underlagt de strenge regler for filosofien om zen -buddhisme – en af ​​de japanske religioner. Hele installationen består af separate grupper indeholdende tre sten, det samlede antal sten er 15. Det klassiske arrangement af en japansk have er, at uanset hvor den besøgende er, vil hans blik altid kun åbne 14 sten. I øjeblikket kan et sted dekoreret med sten meget betinget og eksternt ligne en ægte stenhave, i hvilket tilfælde det er vigtigt ikke at krænke harmonien i enhed i husets ydre og indre:

En stor sten kaster en skygge

Selv en rå sten kan bruges som et strejf af en fuldgyldig stenhave til et ydre i japansk stil:

Hvide betonplader med spiret græs

På overfladen af ​​sandet eller småsten i haven, ifølge den japanske tradition, laves særlige riller med en rive, der omgiver stenene. Små småsten symboliserer vand, store – land og furer – bølger. For eksempel et hav med øer:

Lodret høj sten

Stenhave er meget populær i moderne landskabspleje, selvom gamle japanske traditioner ikke holdes med historisk nøjagtighed. Denne dekorationsstil har imidlertid visse regler: Alle sten skal nødvendigvis have forskellige størrelser og er placeret asymmetrisk:

Træsving bag sten

Du kan understrege integriteten af ​​designideen om et landskab i stil med en japansk have på de mest kreative måder. Læg for eksempel en rektangulær platform med murbrokker, og sammensæt en hieroglyf på den med flade sten af ​​samme type:

Hieroglyf fra flade sten

Installationer lavet af sten i et landskabsområde

Stenhaveens oprindelige funktion var evnen til at meditere, bevæge sig væk fra travlheden i verden og hverdagens problemer, og sammensætningen af ​​stenene skulle sammensættes på en sådan måde, at det blev lettere. Du kan kombinere flere elementer til en installation: en stenlampe, hælde vand i en stentønde, en papirlanterne:

En vandstråle fylder en stenbeholder

Hvis arealet og de naturlige forhold i landet tillader det, kan plantesammensætninger kombineres med sten. Grupper af ubehandlede brosten understreger nåden ved et krøllet blomsterbed med en lille grøn græsplæne og en blomstrende liljebusk:

Tænkt blomsterbed med runde sten

Upolerede kampesten i forskellige konfigurationer vil organisk passe ind i designet af stedet med bonsai bonsai træer. Du kan bygge en improviseret bænk fra en stenplade, hvor det vil være praktisk at beundre naturen, reflektere i ensomhed:

Stenbænk

Grunden, hvis design er baseret på grønne områder, kan suppleres med originale strukturer lavet af sten eller en del af grunden kan udlægges med småsten, der har dannet en bølget kant, der ligner en flodbred:

Firkantede stenplatforme

Klippehaver i japansk stil

Det er meget bekvemt at oprette stenhaver på grundlag af stensammensætninger og dermed kombinere østlige og vestlige kulturer. Dette gør det muligt for et stykke dyreliv organisk at passe ind i det kunstige landskab. En eklektisk kombination af stenplader i strenge geometriske former med sten i deres oprindelige form og med buske plantet på en måde som kunstnerisk uorden, vil skabe en følelse af naturlig naturlighed:

Stenplader

Et lille alpint rutsjebane kan placeres på et sand- eller småstensted. For at stenhaveens sammensætning ikke krænker sværhedsgraden af ​​den japanske stil, kan du bruge en dekorativ brønd med lodrette dekorationer og planter som landskabselementer:

Alpint rutsjebane på en rullesten

Tørstrøm i klippehaven

En have med sten og tørre reservoirer er perfekt kombineret i landskabsdesign. Du kan bruge dekorative tagrender til det usædvanlige design af en tør strøm, fylde dem med polerede sten, malet i pastelfarver. En sådan dekoration vil supplere sammensætningen af ​​sten af ​​samme farve, men af ​​en større størrelse, der ligger ved siden af ​​et tørt reservoir:

Polerede sten i tagrenden

Åen, der roligt fører sit vand gennem dit websted, kan dekoreres med en sten i stor størrelse, der ligner et klippeskær. Et element som dette vil altid henlede opmærksomheden på et usædvanligt landskabsdesign:

Blok af sten på hvide småsten

Havestier i japanske haver fik meget opmærksomhed: du skal følge dem til tehuset til teceremonien, og denne vej skal ikke være enkel og let. Derfor lægges flade sten ud, så der opnås en trin-for-trin sti: stenene skal placeres i en afstand på 10-15 cm fra hinanden. Lignende stier kan anlægges i hele længden af ​​en tør strøm:

Stensti

Dekorationer i haven af ​​sten

En have eller parkområde i japansk stil er utænkeligt uden skulpturelle eller arkitektoniske dekorationer. Den mest almindelige af dem er lamper i forskellige konfigurationer: lav eller høj, med et bredt låg eller i form af et hus med spids tag. Disse stenlygter skaber harmoni med alle de andre elementer i klippehaven:

Stenlampe med låg Spidsarmatur med flere niveauer i sten

Ud over lamper installeres ofte figurer af mytologiske guder i den japanske have. Hotei – gud for sjov, rigdom og lykke – ifølge legenden om japanerne fjerner deres herres problemer og fiaskoer. Skulpturen af ​​Hotei, der sidder blandt stenene, vil samle alle elementerne i haven:

Hotei -statue

Installation af en Buddha -statue i en have bør behandles med stor omhu, fordi for religionen Japan er det et sted for tilbedelse, der skal tilbedes. Hvis du stadig beslutter dig for at sætte en skulptur, der viser Buddha, skal du studere og forstå essensen af ​​dette billede. Skulpturen skal nødvendigvis installeres på en bakke, foran den er det nødvendigt at udstyre et sted til tilbud, omend symbolsk, den skal være synlig fra forskellige dele af haven:

Alpine rutsjebane foran Buddha -statuen

Sort farve i kulturen i den stigende sol symboliserer glæde, derfor er sorte miniatureklipper i midten af ​​den japanske havesammensætning et symbol på livets triumf.

Sorte sten i haven

Stenhaven skal være i harmoni med hele stedet, facaden og interiøret i huset. Selv fra vinduet burde kontemplation over et smukt landskab fremkalde positive følelser og bidrage til filosofiske refleksioner..