Грешки в дизайна на кухнята

Когато планират и подреждат кухня, хората често допускат грешки, които се отразяват негативно на удобството и функционалността на интериора. Въпреки че може да изглежда като проста задача за проектиране на кухня, все пак си струва да запомните няколко важни стъпки, предприети при нейното създаване. Кои са най -често срещаните пропуски и как могат да бъдат избегнати? Какво да търсите, преди да създадете напълно нова кухня?

Липсата на ясен бюджет и планиране на кухнята може да бъде голяма грешка при ремонта.

Първата и най -важна стъпка в ремонта е точното определяне на бюджета за ремонта и проекта. Познавайки границите на вашите възможности, можете лесно да изберете подходящите материали и оборудване, които ще използвате.

Друг важен момент е да се придържате към принципите на кухненската ергономия. Лицето, проектиращо кухнята, не трябва да забравя за детайлите, които могат да предизвикат неудовлетвореност и нервност по време на ежедневните кухненски дейности. На първо място, функционалността е важна, както и правилната естетика, адаптирана към вашия начин на живот..

Струва си да обърнете внимание на неща, които на пръв поглед изглеждат очевидни:

 • правилната височина на повърхността на плота;
 • правилно избрано разстояние между кухненските прибори;
 • цялостна естетика на дизайна;
 • осветление;
 • цветове на фасади и стени.

Без разделяне на зони

Всяко кухненско пространство трябва да съдържа 5 основни зони:

 • запаси;
 • съхранение;
 • измиването;
 • приготвяне на храна;
 • готвейки храна.

Принципът на работния триъгълник не е изпълнен

Зоните трябва да се следват една друга – в случай на десница по посока на часовниковата стрелка, за левичар – в обратната подредба. Освен това разстоянията и така нареченият работен триъгълник са важни, тоест съответното разстояние от:

 • хладилник;
 • черупки;
 • фурни.

За да бъде кухнята напълно функционална, разстоянието между устройствата в така наречения кухненски триъгълник не трябва да надвишава:

 • от хладилник до кухненска мивка 120-210 см;
 • от кухненската мивка до фурната 120-210 см;
 • от фурна до хладилник 120-270 см.

Помня! Твърде малките разстояния между печката и мивката, както и между мивката и хладилника, са много неудобни. От друга страна, проблемът може да е твърде дълги разстояния. Изминаването на километри между хладилника, фурната и мивката може да бъде изтощително.

Неправилна височина на кухненските мебели

Кухненски остров е ефективно решение за големи пространства. От двете страни на мивката трябва да има работни повърхности, върху които ще се съхраняват храни или готови ястия. Височината на плотовете, съответната им площ и разположението на оборудването също са много важни..

Съвет! По принцип височината на кухненските мебели трябва да бъде адаптирана към вашата височина, тоест 10-15 см под височината на лакътя, с толеранс от няколко сантиметра, когато няколко души използват кухнята.

Използване на едноредово оформление

Много дизайнери смятат едноредовото оформление за грешка, тъй като потребителят в такава опция трябва да преодолее дълги разстояния. В тази версия няма правило за кухненски триъгълник, което на първо място влошава функционалността на пространството. Въпреки че в някои случаи поддържането на подходящи разстояния между оборудването улеснява работата.

Съвет! Най -удобното оформление на кухнята е това, което приема формата на буквата U, L или G..

Неправилно конфигуриран хардуер

Инсталирането на фурна или дори микровълнова върху миялна машина е ужасна идея. Водните пари, издигащи се от съдомиялната машина, ще повредят горното оборудване и ще анулират вашата гаранция..

Лоша организация на съхранение

Всеки елемент, независимо дали е оборудване, храна или прибори, трябва да има място в кухнята, до което да осигурите лесен достъп. Това ще помогне за поддържане на реда и подобряване на използването на кухнята. Трябва да се погрижите за практичността на шкафовете. На първо място, трябва да премахнете предмети от повърхността, които отнемат ценни полезни сантиметри и нарушават хармонията..

 Съвети! «Хоризонтално планиране» много важно за правилния дизайн на кухнята. В килерите на височина си струва да сгънете онези неща, които се използват по -рядко. Същото важи и за най -ниските части. Подходящата настройка на оборудването ви спестява от ненужни движения и търсене на предмети, които са необходими в момента.

Шкафовете, разположени в ъглите, поради проблемно оформление, трябва да имат добре подбрана вътрешна система, благодарение на която е лесно да се премахват предмети от погледа. На тесни места на шкафа могат да се поставят рафтове, благодарение на които можете да скриете бутилки и кутии.

Недостатъчно осветление

Това важи както за естественото, така и за изкуственото осветление. Кухненската работа изисква добра светлина, за да улесни ежедневните задължения. Не забравяйте правилното местоположение на осветлението: няма да мине без лампа отгоре, която осветява цялата стая, и устройство за място за определени зони.  

Доброто осветление е много важно в кухнята. Основната светлина не трябва да бъде прекалено интензивна, трябва да изберете лампи с достатъчно топъл цвят. Работните повърхности трябва да бъдат осветени от допълнителен източник. Струва си да използвате различни видове флуоресцентни лампи или LED лампи, които са идеални за монтаж директно над плотове..

Малко търговски обекти или на неудобни места

Когато планирате поставянето на контакти, трябва да запомните колко домакински уреди в кухнята трябва да бъдат свързани към електричество. Имайте предвид, че контактите са за големи уреди като хладилник, фурна или миялна машина, но също така и за малки домакински уреди на плот – кафе машина, чайник или тостер..

Използването на непрактичен материал в декорацията

Когато планирате нов дом или обзавеждате апартамент, не можете да мислите за кухнята в самия край. Всяко разпространение на електроника или водопровод, както и подходяща декорация на стени, подове и тавани, може да повлияе на функционалността и практичността на вашата кухня. Например, дървените подове не са много подходящи за тази стая. Тук е по -добре да използвате плочки или линолеум..

Кухнята е предимно помощно помещение, така че изборът на материали и мебели трябва да се ръководи главно от практическите ценности и функционалност. Това, разбира се, не означава, че трябва да изоставите на пръв поглед непрактични елементи. Например, дървена работна повърхност може да бъде страхотна, тъй като е достатъчно лесна за защита. Трябва също така да запомните, че кухнята е сложна стая и някои материали или оборудване просто няма да работят за нея..