Felszívás vagy fa lépcső a házban

A ház lépcsőjének fő célja az emeletek közötti kapcsolat. Az ilyen kialakítás kiválasztásának fő tényezője a biztonság és a megbízhatóság. Az esztétikai jellemzők ebben az esetben másodlagosak, de fontosak is..

Változatos formák és minták

Mindegyik lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A nagy dőlésszögű meredek lépcső akkor hasznos, ha a hozzárendelt hely kis területre korlátozódik. Egy ilyen fatermékhez kényelmes korlátra van szükség. Ebben az esetben nemcsak dekoratívak, hanem biztonságot is nyújtanak..

Egy csavart (csigalépcsős) lépcső a helyiség központi eleme lehet. Bármilyen árnyalatú fából készülhet. A lényeg az, hogy egy ilyen kialakítás harmonikusan illeszkedjen a belső térbe. A sötét színek kompaktabb megjelenést kölcsönöznek a lépcsőnek, ami megszünteti a zsúfoltság érzését..

Fa csigalépcső Kétszínű csigalépcső Meredek csigalépcső

Ha a hely megengedi, készítsen egy lágy emelkedésű, enyhén szögben beállított létrát. Ez a kialakítás kényelmesebb és kevésbé veszélyes, ha leesik..

Fa lépcső kovácsoltvas korlát

Van olyan fajta, mint az ívelt lépcsők. Az ilyen termékek leggyakrabban egyedivé válnak, és eredetiséget adnak a helyiségnek..

Keskeny fa lépcső

A fa kiválasztásának kritériumai

Fontos megjegyezni, hogy egy jól elkészített lépcső átalakíthatja az otthont. Az ehhez kiválasztott fát modern módszerekkel alaposan meg kell szárítani és használatra elő kell készíteni. Ez a folyamat nagyon fontos, mivel a kapott szerkezet működésének időtartama és biztonsága attól függ..

Falépcső egy stilizált házban Fa lépcső a kőfalnak

A fa lehet a lépcsők alapja és a befejező anyag. A következő típusú kőzeteket használhatja:

 • puha;
 • félszilárd;
 • szilárd.

Fa lépcső a második emeletre Fa lépcső kecses korlátja Létra enyhe dőléssel

Alkalmas látványos befejezéshez:

 • Cseresznye;
 • araucaria;
 • dió;
 • mogano;
 • kullancs és mások.

Fa lépcső kovácsolt korlátja Több fából készült lépcső

Fontos, hogy ne kombináljuk a fafajokat olyan teherhordó szerkezetekben, amelyek eltérő szálbővítési együtthatóval rendelkeznek. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a helyiség páratartalma emelkedik, és kellemetlen változásokhoz vezethet a kialakításban..

Ha a tömörfa valamilyen okból hozzáférhetetlen anyag, akkor több rétegben ragasztóval helyettesíthető. A legelfogadhatóbb ilyen anyag a korlátok, húzók és lépcsők építésében lesz..

Szokatlan fa kerítések Lépcsők nagy fagerendákból

Az anyagválasztás nagymértékben függ attól, hogy milyen osztályozásba tartozik a jövőbeli szerkezet. A létrák a következőkre oszlanak:

 • belső;
 • szabadtéri.

A felhasználás módja szerint a következőkre oszthatók:

 • helyhez kötött;
 • átalakítható;
 • hordozható.

Kecses korlát fa lépcsőkhöz

A létrát felszerelheti:

 • húrok;
 • íjhúrok;
 • csavaros.

Tervezési árnyalatok

Sok tervező a fa lépcsők modelljeinek kidolgozását a fa és más anyagok kombinációjára alapozza. Leggyakrabban a korlátok más anyagokból készülnek. A legnépszerűbbek az acél, akril és üveg kerítések. Az ilyen különféle textúrák és árnyalatok lehetővé teszik, hogy a lépcső bármilyen stílusba illeszkedjen.

Kecses csigalépcső sötét fából

Különös figyelmet kell fordítani azokra az anyagokra, amelyekkel a lépéseket befejezik. A dekoratív hatás mellett az ilyen bevonatnak maximális tapadást kell biztosítania a cipőtalpnak a lépcső felületéhez..

Fedél fa lépcsőkhöz

A lépcsőt körülvevő teret különféle kiegészítőkkel lehet díszíteni. A ház ezen része könnyen átalakítható kis galériává. A lépcsőn felfelé haladva egy személy számos családi fényképet vagy festményt láthat, amelyeket egy közös téma egyesít..

Kétnyílású fa lépcső

Az átlátszó elemek használata a szerkezet kialakításakor elegendő megvilágítást biztosít. Ez a biztonság szempontjából fontos tényező. A tartós üveg vagy akril könnyen továbbítja a sugarakat a szükséges mennyiségben. Ugyanakkor az ilyen korlátok nem törnek el, és nem szenvednek a közeli elhelyezkedésű lámpák megnövekedett hőmérsékletétől. Szükség esetén egy kellően széles lépcsőn egyáltalán nélkülözheti a korlátot. De egy ilyen elegáns lehetőség csak azoknak az otthonoknak megfelelő, ahol nincs gyermek és háziállat. Ez a típusú lépcső kiegészíthető a fal mentén futó korláttal..

Fa lépcső korlát nélkül Fa lépcső üvegkorlátokkal Fából készült lépcső fém korlátja

A fa lépcsők díszítésének gyakori módja a lépcsőkre szögezett szőnyeg. Ez a textiltermék nemcsak dísz lesz, hanem hangszigetelő funkciót is betölt..

A lépcsők és lépcsők díszítése rímelhető a szoba díszítésének más elemeivel. Ily módon stílust és harmóniát kölcsönözhet a belső térnek..

Eredeti korlátok fa lépcsőkhöz

A fa lépcső belső részének érdekes módja a panorámaablakok mentén való elhelyezkedés. Napközben egy ilyen lépcsőt kellően megvilágítanak. Ugyanakkor használatával megcsodálhatja a nyitó nézetet.

Fa lépcső a panorámás ablak közelében Nagy fa lépcsőelemek

A fa lépcsők bármilyen stílusban kialakított helyiségben használhatók. Egy ilyen szerkezet a leghatékonyabban néz ki parkettával kombinálva vagy laminált vagy természetes táblával díszített belső térben. Nehéz elképzelni egy vidéki házat a második emeletre érkező fa lépcső nélkül..

Rusztikus lépcső Vidéki ház és lépcsőház Lépcső a nappaliban Faház fa lépcsővel Fából készült lépcsőház, amely megfelel a falak színének

Más belsőépítészeti lehetőségek némi finomítást igényelnek a klasszikus fa lépcsőn további anyagokkal. Mindenesetre egy fából készült lépcső minden olyan helyiségbe illeszkedik, amelyhez hozzáférést kell biztosítani a felső emeletekre..