Дизайнерски идеи за малък балкон или как рационално да се използва допълнително жилищно пространство

Не всички собственици на градски апартаменти имат късмета да станат собственици на голям балкон или просторна лоджия. В повечето случаи всичко, с което можем да се задоволим, са няколко квадратни метра, които се използват за съхранение на различни и често напълно ненужни неща. Преди отписвахме малки балкони от категорията «обитаван» и полезни помещения. В края на краищата е много по -лесно да вземете кутии със зеленчуци, велосипед, детска шейна и всичко, което пречи тук от апартамент, да затворите вратата и да забравите за това. Предлагаме обаче да се вслушате в съветите на дизайнерите, да преразгледате отношението си към функционалното предназначение дори на малък, но балкон и да използвате тази допълнителна площ по -рационално..

Дизайн на малък балкон – основни правила

Жителите на апартаменти в многоетажни сгради винаги нямат уютно и удобно място за почивка и уединение. Дори ако вашето семейство се състои от трима души, този въпрос от време на време става актуален за всички и малък балкон може перфектно да се справи с тази задача..

Първо трябва да разглобите какво има върху него «склад» и да извърши одит на ценностите. И в този случай не се колебайте да се отървете от ненужния боклук. Не забравяйте, че концепцията «Живей добре» е наличието на необходимото. Спестявания, в случай «внезапно дойде по -удобно», няма нищо общо.

След основно почистване трябва да оцените състоянието на балкона и първо да съставите план за предложената работа. След това можете да започнете изолация, остъкляване, ако това е включено в плановете, и други ремонтни дейности..

Следващата стъпка ще бъде самата трансформация на балконската зона. И за това е необходимо предварително да се реши функционалността на балкона и да се реши дали тази стая ще остане изолирана, отворена или ще се присъедини към съседната стая.

На последния етап от подреждането трябва да вземете решение за стила на актуализирания балкон, да закупите необходимите довършителни материали и да продължите директно към създаването на интериора.

Видове балкони

На етапа на изграждане на всяка жилищна сграда отговорностите на строителната компания не включват остъкляване и подобряване на балконската площ. Следователно тези помещения са студени. По време на процеса на обновяване повечето балкони са модифицирани и като цяло те могат да бъдат разделени на три типа – отворени балкони, остъклени и затворени балкони, както и балкони, прикрепени към общата жилищна площ. Именно този фактор е доминиращ при избора на функционалното предназначение на балкона и влияе върху избора на интериорен дизайн.

Как да оборудваме малък балкон

Ако желаете, можете да промените и компетентно да оборудвате дори малък балкон. Основното е да анализирате възможните варианти предварително и да определите възможностите.

Зона за почивка

Малък балкон е идеален за тази роля, защото понякога не е необходимо да се разпределя цяла стая за отдих и релаксация. Дори на няколко квадратни метра можете да подредите минимално количество мебели и да създадете малък уютен кът, където можете да си починете от ежедневните грижи и офис работа, да прочетете книга в тишина или просто да изпиете чаша ароматен чай. За тези цели са подходящи както затворени, така и отворени балконски зони..

Проучване

Подобна оферта ще бъде отлично решение за тези хора, които често работят от вкъщи и нямат възможност да оборудват пълноправен офис или работна зона в една от стаите. В този случай създаването на мини-офис на затворен или прикрепен балкон към съседната стая може да се нарече универсална опция..

Зона за съхранение

Разлика между «склад» очевидни са ненужните предмети и компактните отделения за съхранение. Всичко, което остава за вас, е да инсталирате гардероб, рафтове, маси за ракла, скринове и просторни шарнирни рафтове на затворения балкон. Ако балконът е в непосредствена близост до кухнята, тогава неговата площ ще бъде отлично място за съхранение на храна и ястия. Ако балконът е в непосредствена близост до спалнята, можете да оборудвате съблекалня на допълнителни метри.

Градина

Също толкова оригинален вариант може да се нарече използването на балкон за градинска площ и в този случай не говорим за изкуствени лехи с краставици или домати. Защо обаче не? Подовите или висящи саксии с цветя или листа от маруля са чудесна идея за създаване на уютен кът в околната среда «местообитание» в апартамента. Вълнуващо, но успокояващо хоби за всички членове на семейството..

Избор на шкаф за малък балкон

Инсталирането на шкаф на балкона изглежда много по -интересно от боклука, просто изхвърлен в ъгъла. Освен това подобно решение ще спаси собствениците от много проблеми, свързани със съхранението на зеленчуци, консервирането, инструментите и други атрибути. Тази идея се използва, като правило, за подреждане на затворени зони, където конструкцията ще бъде надеждно защитена от студ, дъжд и вятър..

Шкаф за балкон може да бъде шкаф или вградена конструкция, да има стандартни размери или да бъде направен по поръчка, което е по-важно за балконска стая с малка площ. Размерите на продукта, дизайнът, броят на стелажите и рафтовете в този случай също се определят индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на балкона и желанията на собствениците на помещенията..

Как да изберем диван за миниатюрен балкон

Меките и уютни дивани като никой друг допринасят за създаването на уют, а разнообразието от форми, размери и дизайн ви позволява да използвате подобна мебел дори за подреждане на малък балкон.

Мини-диван е инсталиран, като правило, в един от ъглите на балкона и може да има всякаква конфигурация-да бъде кръгла, квадратна, ъглова, с облегалка, подлакътници или вградено отделение за съхранение.

Видове маси за малък балкон

Тъй като днес обсъждаме подреждането на балконска площ с малък квадрат, тогава масата за тази стая, независимо от нейното функционално предназначение и стилово решение като цяло, на първо място трябва да бъде компактна. Това може да бъде миниатюрна масичка за кафе за пиене или хранене на чай, която е инсталирана в зона за отдих или градина..

Писмено бюро, ако говорим за създаване на кабинет на балкона. Тоалетка, в случай на присъединяване на балкона към спалнята. Както и перваза на прозореца, която е особено често срещана в примери за комбиниране на балконска стая с кухня. Такива маси могат да имат различни форми, размери, да бъдат преносими и вградени, шарнирно и окачени, сгъваеми и сгъваеми.

Кресло във вътрешността на малък балкон

Друго интересно решение е използването на столове за обзавеждане на интериора на малък балкон. Особено популярни в този случай са продуктите с мека тапицерия и плетени конструкции с оригинални възглавници, люлеещи се столове, окачени конструкции и модели столове под формата на хамак, които са прикрепени директно към тавана. Както и легла за столове, използвани, ако е необходимо, като допълнително легло и оригинални модели столове под формата на чанта, круша или топка, които ще се харесат особено на по-младото поколение.

Интериор на малък балкон

Както разбирате, материалите за довършване на балкона, както и мебелите, текстилните елементи и други компоненти, обикновено се избират въз основа на стила на интериора. Дори да говорим за открита зона. В случай на комбиниране на балкон със съседна стая, трябва да продължите «бивш» балконът вече е избрал стил на дизайн.

Интериорният дизайн в стил таванско помещение предполага наличието на известна бруталност, която може да се прояви в метални части, необичайни килими, груба мазилка или тухлена зидария по стените.

Хай-тек се характеризира с наличието на многофункционални мебели, максимум светлина и минимум декоративни орнаменти..

Напротив, Прованс благоприятства текстилните компоненти, дървените мебели, декора и различните видове шарки..

Декорацията на балкон в селски стил ще бъде чудесно убежище за стари мебели и завеси.

Ориенталският стил е богата украса с много декоративни възглавници, аксесоари и сложни щампи.

Подреждането на малък балкон е едновременно вълнуваща и предизвикателна задача. Като се има предвид това, не е нужно да използвате определен стил. Дори в такава компактна зона можете да експериментирате малко и да създадете свой собствен интериор. Всичко във вашите ръце!