Детска стая за момиче: 100 модерни дизайнерски идеи

Декорирането на детска стая е толкова приятно, колкото и отговорно. Преди да преминете към най -обичания предмет за декориране на стая за повечето майки и татковци, трябва да преминете през поредица от трудни дилеми при избора на довършителни материали, дизайна и подреждането на мебелите, за да намерите оптималната комбинация от безопасност, практичност, екологичност и цената на всяка мебел. При всичко това е важно да се вземат предвид предпочитанията и интересите на самото дете, да не се поддавате на стереотипите за декориране на стаи за разделяне на момчета и момичета и да вземете предвид нюансите на определено пространство – неговия размер, форма , брой прозорци и местоположение спрямо кардиналните точки. В тази публикация бихме искали да се занимаем с възможностите за дизайн на стая за момиче. Впечатляваща селекция от съвременни дизайнерски проекти, създадени от специалисти в различни части на нашата планета. Надяваме се, че повече от сто оригинални, практични и уютни изображения на детска стая за момиче ще ви помогнат да съставите план за декориране на стая за вашата принцеса..

Дизайн на стая за момиче с необичайна геометрия

Оригинална стена с акцент

Художествена живопис на стената

Критерии за избор на дизайн за момичешка стая

Децата растат, техните страсти, интереси и нужди се променят с такава скорост, че родителите могат да имат само време да проследят метаморфозите, които се случват с детето им. Разбира се, възрастта ще бъде основният критерий за избор на дизайн за детска стая, защото всяка възрастова група момичета има свои собствени предпочитания, способности и умения и ниво на независимост. Но има много други аспекти, които ще имат пряко въздействие върху изготвянето на план за ремонт или реконструкция на стая за малка дама:

  • размера и формата на стаята;
  • броя на отворите на прозорци и врати;
  • местоположението на стаята спрямо кардиналните точки;
  • броя на момичетата, които ще живеят в детската стая;
  • интереси на детето, неговите хобита, хобита;
  • характера на детето (спокойно или активно, нуждаещо се от успокояване или поддържане на добра форма);
  • финансови възможности на родителите и планиране на ремонт за определен период (не всеки ще може да променя интериора на детската стая на всеки 3-4 години, както препоръчват експертите);
  • стил на декорация на апартамент или частна къща.

Ярък дизайн на работното място

Ярък коралов тон

Необичайни цветови комбинации

Системи за съхранение в детската стая

Отворени рафтове на таблата

Изработване на детска стая в зависимост от възрастта на момичето

В стаята на бебе под 1 година дизайнът е свързан в по -голяма степен с пристрастията на родителите. Бебето все още не се интересува от тапети или дизайн на мебели, основното е приятен микроклимат в светла стая, не претоварен с детайли (по -малко декор – по -малко прах). Експертите препоръчват създаването на основен ремонт, който впоследствие лесно ще бъде декориран за момиче, което вече се е научило да ходи и се стреми да опознава света около себе си по всички възможни начини. Светли, пастелни нюанси за декорация на стени – идеални за създаване на фон, върху който по -късно можете да нанесете художествена живопис, рисунки с помощта на шаблони или да залепите стикери с герои от любимите си приказки, карикатури.

Стаята на бебето

В стая с детско креватче

Създавайки дизайна на бебешка стая, вие полагате основите за следващите 3-4 години. Очевиден е изборът на материали, които са безопасни за хората и околната среда за декорация и като суровини за производството на мебели и други интериорни предмети. За да извършите възможно най -малко промени в бъдеще, имайте предвид на началния етап, че детското креватче ще трябва да бъде сменено на по -голямо, ще ви трябва място за инсталиране на маса (за игри, творчество, класове ), а малък скрин (известен още като масичка за преобличане), който ви е необходим, ще замени или добави гардероб към него. Стелаж или друга система за съхранение на играчки може първоначално да бъде инсталиран чрез насрочване на постоянно увеличаване на артикулите за игри, спортно оборудване и книги.

Дизайн на стаята за новородено

В стая за момиче от една година до около 4 години, по -голямата част от стаята трябва да бъде предоставена на зона за игра. Освен място за спане и системи за съхранение, имате нужда от малък ъгъл за творчески дейности – това може да бъде компактна маса, инсталирана до прозореца, или малка конзола, която може да бъде преместена по -късно. Всеки функционален сегмент трябва да бъде оптимално осветен – няма да работи да бъде ограничен до един източник на светлина дори в най -малките помещения.

Ярки акценти

В стаята за предучилищна възраст

В детската стая, която е малък свят за момиче на 5-6 и повече години, по-голямата част от стаята все още е запазена за игри. Но паралелно със сегмента за игри и творчество се появява зона с работно място. По -добре е да се подготвите за училище на пълноценно бюро (за предпочитане с регулиране на височината на плота на масата – по този начин мебелите ще «растат» заедно с детето) с удобен стол или фотьойл (с регулируема височина на седалката, наклон на облегалката).

Цветен текстил

Завършете с акцентна стена

Цветни акценти

Класически стил

В стаята на момиче в предучилищна възраст интериорният дизайн е съвместно действие на родители и дете. Възрастта на бебето вече й позволява съзнателно да говори за любимите си цветове, дизайнерски теми (герои от приказки, книги, комикси), хобита и предпочитания. Ако детето няма да се интересува да отиде на базата на довършителни материали с родителите си, тогава бебето ще може да избира модели мебели в Интернет или в магазин, най -вероятно ще иска да участва в процеса на избор на текстилна декорация на стаята – спално бельо и покривки, драперии за прозорци, килим.

В светло розови тонове

Лаконично обзавеждане

Ярка декорация на стаята

Дизайн с бели мебели

Стая в стил Прованс

В стаята на тийнейджърката дизайнът се превръща не просто в съвместна дейност на родители и дете, но често става изцяло отговорност на растящ дизайнер. В юношеството момичетата трябва да покажат своята независимост, лично да организират уединен ъгъл за възможността да бъдат сами. Затова родителите трябва да бъдат търпеливи и да изслушат всички предложения за декориране на детска стая. В края на краищата само момичето знае как иска да види своя малък свят, своята вселена, затворена в няколко квадратни метра. Ще бъде възможно да се намери компромис, защото съвременните магазини ни предлагат широка гама от довършителни материали, готови решения за мебели, осветителни тела и текстил за декориране на легло и драпиране на прозорци.

Тоалетна масичка

В стаята на тийнейджърка

Детска стая със снежнобяла тапицерия

В стаята на ученичката

Ярки детайли

Тясна и дълга стая

В стаята на тийнейджър трябва да се направи специално пристрастие за разширяване на пространството за спане и «печалба» настройка на работния сегмент. Скокове на растеж често се появяват при юноши по време на пубертета – мебелите трябва да имат запас за такива случаи, по -добре е да си купите легло «за растеж», и стол (фотьойл) за бюро и компютърно бюро с възможност за регулиране на височината на седалката и облегалката. Обикновено в стаята на тийнейджър не остават играчки (ако са само колекционерски), така че всички системи за съхранение под формата на стелажи и обикновени рафтове са запазени за книги, канцеларски материали.

Ярки тъмни тонове

Спално място на подиума

Светло изображение на стаята

Интериорът на стаята на тийнейджърката

Интериорът на стаята на тийнейджърката

Паралелно оформление

Детска стая в светли нюанси

Цветовата палитра в стаята на малката дама

50 -те нюанса на розовото, които поставиха зъбите на ръба на повечето родители, с които често им се налага да прибират в гардероба на децата, планират да преминат към дизайна на детската стая. И не става въпрос за стереотипите за разделяне на всичко, което люлее момичетата в розово, а момчетата в синьо. Повечето момичета наистина харесват розовото и те молят родителите си да го използват в дизайна на своето уединено място – стая, където се отпускат, играят, изследват света, правят творчество и спортуват. В допълнение, розовото има много нюанси, сред които вероятно ще можете да намерите «моята», подходящ за ролята на основния тон на фона.

На розов фон

Розова стая

Розово и бяло

Всички нюанси на розово

В стаята на принцесата

Розова палитра

Детска стая с еркерен прозорец

Какви цветове е най -добре да комбинирате розово и неговите нюанси? Няма универсален съвет, много зависи от размера на стаята, нейната форма, оформление, интензивността на естествената светлина и резултата, който малката домакиня на стаята и нейните родители биха искали да получат. Комбинацията от розово и бяло привет за създаване на деликатен и лек образ на стаята. Можете да добавите сив тон или повърхности от светло дърво към такъв съюз. Експертите не препоръчват използването на повече от три цвята (или техните нюанси).

Розова и сива палитра

Снежнобяла розова гама

Бледо розови стени

И още малко за сивия тон, като една от основните цветови схеми за детската стая. Само на пръв поглед може да изглежда, че всеки нюанс на сивото в стаята на момиче е меланхолия и скука. Този цвят, неутрален във всички отношения, е перфектно съчетан с бял и друг по -наситен тон. Три основни цвята, два от които допринасят за визуалното разширяване на пространството (бяло и светло сиво) и създават спокойна, спокойна атмосфера – отличен избор за детска стая. Като трети цвят в този случай можете да използвате любимия розов или по -наситен тон – пурпурен, син или тюркоазен, лилав, люляк и дори оранжев. Основното нещо е разумна доза ярък тон..

Светлосив фон

Светло сив тон в дизайна на детската стая

Сиво и бяло със смели акценти

Цветен тапет

В стая със сиви стени

Бялото и неговите нюанси като основен тон на финала са отлична възможност за създаване на лек и чист вид. Ако говорим за малки стаи и дори със сложна геометрия, грехове в планирането или архитектурата, тогава белият цвят често се превръща в единствения печеливш вариант за декориране на стени и тавани. Освен това всяка мебел и декор ще изглеждат страхотно на бял фон. Не е нужно да мислите за комбинаторни цветове, белият тон се комбинира с всякакви цветови решения.

На фона на снежнобели стени

Леко покритие

Бяло за предизвикателна архитектура

Бял тон за довършителни работи

Бяло покритие за малка стая

Снежнобяло изображение

Бежовото е друга универсална опция, която може да стане не само отлична опция за основната цветова схема, но и визуално «загрявка» интериор, за да внесе мекота и комфорт, лекота и свежест в атмосферата. Бежовото има много нюанси, но пастелни, топли нюанси се използват за украса на стените в детската купа. В комбинация с бяло и бледо розово, бежовото е способно да създаде изненадващо леко и невероятно «У дома» изображения. Подобен ефект може да се постигне, като се използва прасковен цвят като основно решение за палитрата за детска стая за момичета..

Светло бежово

Бежова тапицерия

Светло бежова палитра

Наситени бежови тонове

В романтичен стил

Приятни бежови тонове

Ако вие и вашето дете харесвате различни нюанси на синьото, тогава не се колебайте да изхвърлите стереотипите и да ги използвате като основна или допълнителна (към светлия тон) цветова схема за декориране на стаята. Меките сини нюанси изглеждат страхотно както като основен тон за декорацията на всички стени, така и за създаване на акцентна повърхност (ако останалите са декорирани в бяло, например). Небесно синьо, светло тюркоазено, ментолово или ултрамарин с нотка на бяло – всички тези нюанси могат да бъдат отлично решение за стаята на момичето. Но е важно да се разбере, че всички нюанси на синьото са студени цветове и са подходящи за помещения, разположени от южната страна на сградата с добра естествена светлина. В противен случай цветната температура на интериора ще трябва да бъде «повдигнете» топли тонове, използвайте естественото дървесно зърно, за да добавите топлина.

Студени цветове

Пастелни нюанси за райе

Светло синьо покритие

Готина палитра

Ярко сини стени в детската стая

Акцент върху декорацията на тавана

Детска спалня в светло синьо

Студени нюанси

Необичаен избор на печат

Друга палитра, създадена сякаш специално за момичета, е нюанси на люляк, лилаво. Нежните виолетови стени могат да бъдат отличен фон за създаване на лек и свеж образ на стаята на момичето. Можете да разреждате пастелно лилаво с бяло, тъмно лилаво и дори сиво..

Интериор на моминската стая

Светло лилава гама

Спалня в лилави тонове

Ярки акценти и декор

Светло лилав тон за стени

Колористите твърдят, че повечето нюанси на зелено могат да се използват като основен цвят за декориране на детска стая. Цветът тонизира положително, събужда креативността и е в състояние да успокои хиперактивните деца. Само със сянка е необходимо да се реши правилно. Колкото повече има примес от сини тонове в зелено, толкова по -хладен е нюансът, толкова по -жълт, толкова по -топъл. Изберете маслинови, светли шам -фъстъчени тонове за стаи, разположени от северната страна на сградата.

Приятни цветови комбинации

Комбинация от зелено и розово

Дизайн на малка стая

Контрастни комбинации в детската стая? Защо не! Ако искате да подчертаете геометрията на стаята, да подчертаете този или онзи функционален сегмент и да внесете динамика в образа на детската стая, тогава редуването на светли и тъмни повърхности е идеално за това. Често тъмните петна в интериора на детска стая са черни магнитни дъски, върху които можете да рисувате с пастели, да прикрепяте рисунки, снимки и други резултати от творчеството. Да се «да подкрепя» контрастни теми, можете да използвате контрастен печат върху декоративни възглавници, драперия на легло или прозорци, килим (по -добре е да закупите малки нощни килими, които лесно могат да бъдат извадени от стаята за почистване)

Контрастни комбинации

Игри на контрасти

Тъмни контрасти

Подчертайте формата

Тъмна магнитна дъска

Необичайни контрасти

Тъмни и светли повърхности

Дизайн за стая с две момичета

В стаята, в която живеят сестрите, основният проблем при избора не е цветовата палитра или моделите на мебели, а правилното, рационално и ергономично разпределение на пространството. Не е лесно за две принцеси да създадат среда, в която би било удобно да се отпуснат, да играят, да учат, да бъдат креативни и това, което обичат. Задачата става по -трудна, ако стаята е малка, а момичетата имат голяма разлика във възрастта и в резултат на това имат различни интереси, предпочитания и дори начин на живот. Но винаги може да се намери компромис, единственият въпрос е, че ще трябва да отделите повече време и евентуално бюджета за преработка на стаята или пълен ремонт.

В стая за две момичета

Дизайн на сестринска стая

Двуетажно легло е чудесно решение за спестяване на място в малка стая, споделена от две момичета. Този подход за организиране на места за спане е идеален за малки принцеси с малка разлика във възрастта (и следователно височина). В резултат на инсталирането на легло с две нива на легла се освобождава място за активни игри, инсталиране на работни места със системи за съхранение.

Спестяваме място

Стая с двуетажно легло

Рационално използване на пространството

Но не всички сестри са подходящи за използване на двустепенни конструкции. Ако площта на стаята позволява, инсталирането на леглата успоредно едно на друго, така че подходът към местата за спане да е от всички страни, може да се счита за идеален. В такава ситуация ще бъде възможно да се монтира нощно шкафче или масичка до всяко легло. Ако квадратът на стаята е скромен, тогава леглата се монтират до стените, а между тях се поставя шкаф или малък скрин. Но поне е необходимо да се организира източник на светлина при всяка глава на леглото..

В стая с две легла

Уютен дизайн на стая за двама

Няколко идеи за декориране на стаята за момиче

Декорацията, която често се предпочита да бъде пренебрегвана от възрастните момчета, е задължителна за стаята на момичето. В края на краищата, детайлите, които са скъпи за сърцето, правят интериора не просто модерен, стилен, красив, но сладък и уютен. Волани по завеси, дантела върху спално бельо, картини и снимки по стените, рисунки, изображения на любимите ви герои по всички възможни повърхности. Предлагаме ви няколко идеи за декориране на стая за момиче, много от които носят не само естетически товар, но са и функционални интериорни предмети.

Декор в стаята на момичето

Модни закачалки за мъниста

Стелаж за лакове

Декор и осветление

Стенна декорация

Палатка в детската стая

Ъгъл за четене

Сенник и неговият декор

Около работното място

Акцент върху текстилния дизайн