A kerti világítás, mint a tájtervezés eleme

A kert vagy a személyes telek megvilágítása nemcsak a szépség, hanem a biztonság fontos eleme is. Ehhez csak egy sétára van szüksége a hátsó udvaron vagy a kertben kézi lámpával. A jól átgondolt és hozzáértő világítási rendszer megkönnyíti az éjszakai navigációt a kertben, és nagyfokú biztonsággal mozoghat rajta. A virágágyások, kerti utak, lépcsők és fák dekoratív megvilágításával egyedi hangulatot teremthet a személyes parcellában, és meghosszabbíthatja a természettel való kommunikáció idejét.

Tájvilágítás

Függesztett világítási rendszer

Kétféle közvilágítás létezik:

 • haszonelvű (funkcionális);
 • dekoratív.

Hátsó világítás

Fontolja meg, hogy a kerti világítást használó tájtervezési projektek konkrét példái segítségével hogyan védheti meg nemcsak önmagát, háztartásait és egy külvárosi vagy városi magánháztartás vendégeit, hanem az ünneplés, a rejtély vagy a romantika hangulatát is megadhatja személyes cselekményének..

A főbejárat megvilágítása

Funkcionális világítás

Ez mindenekelőtt a biztonságos mozgás a helyszín körül és annak közelében éjszaka. Ha a személyes telek vagy hátsó udvar megvilágítását tekintjük a kényelmes biztonság szempontjából, akkor a ház verandájának, a garázs bejáratának vagy az autó és a kerti utak parkolására szolgáló terület megvilágítása elegendőnek tekinthető szint.

A pálya megvilágítása

Ha a legegyszerűbb és legolcsóbb módjairól beszélünk a lakástulajdonnal szomszédos webhely megvilágítására, akkor elegendő a lámpák egyenletes elrendezése a kerti utak mentén. Az ilyen világítás a kerti világítás alapjává válhat, kis területeken ez elég lehet.

Funkcionális világítás

Haszonvilágítás

A funkcionális világítás tervezésekor több kulcsfontosságú szempontot kell szem előtt tartani:

 • a világítóberendezéseknek tartósnak, minden évszaknak megfelelőnek, egyszerűnek és kényelmesnek kell lenniük a működés és a karbantartás szempontjából;
 • fenn kell tartani a harmóniát az utak és a táj egyéb objektumai megvilágítási szintje között. A sétáló kényelmetlenséget érez, ha túl erős fény árasztja el. Jobb, ha a maximális fényerőt a világító ékezetes elemekre – pavilonokra, teraszokra, fákra vagy cserjékre – irányítjuk;
 • fontos, hogy az épület homlokzata továbbra is a legvilágosabb hely maradjon a helyszínen; pszichológiailag könnyebb a ház lakói és vendégei számára egy sötétebb helyről egy világos megvilágítású helyre költözni;
 • A pszichológiai kényelem másik tényezője az a tény, hogy még a nap legsötétebb időszakában is láthatóak az udvar vagy a telek határai.

Kőlépcsők

Állólámpák

A funkcionális világítás megszervezésére mind a hagyományos izzólámpák, mind az energiatakarékos fénycsövek alkalmasak különféle szerelési módokkal. A leggyakrabban használt hagyományos állólámpák. Ezek világítóberendezések, amelyek függőlegesen vannak felszerelve, és matt üvegből készült diffúzorokkal vannak felszerelve, amelyek jelentősen javítják a beléjük szerelt lámpák fényminőségét. A high-tech állólámpák egyre népszerűbbek, de vannak tervezési projektek is retro stílusú berendezésekkel..

Gömb alakú lámpák

Gömblámpák

Gömb alakú lámpák – a karbonátból vagy polikarbonátból készült gömb szerves formája, kis teljesítményű lámpákkal felszerelve, nem csak gyenge megvilágítást képes létrehozni, hanem bármilyen hely tájképét is díszítheti.

Napelemes Kombinált világítás

Napenergiával működő világítás – napközben töltődnek (ehhez speciális elemekkel vannak felszerelve), hogy éjszaka a hátsó udvar vagy a kert jelentős területeinek gyenge megvilágítását biztosítsák. Az ilyen eszközök mobilok, és nem igényelnek csatlakozást az elektromos hálózathoz, télen eltávolíthatók, vagy a meleg évszakban átvihetők a kert különböző részeire, hogy kiemeljenek bizonyos tárgyakat, folyamatosan megváltoztatva webhelye megjelenését és hangulatát. szürkület. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a napelemmel működő készülékek érzékelőkkel és LED-ekkel vannak ellátva, amelyek automatikusan bekapcsolnak, az ilyen világítás egész éjszaka tarthat..

Kerti ösvények

Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg, amikor a lámpákat személyes telekhez választja, használhat egy egyszerű szabályt – ha a kert tájképi kialakítása elég sokrétű, akkor különböző virágágyások, kerti bútorokkal ellátott teraszok, alpesi csúszdák és sok más dominál dekoratív elemeket, akkor jobb, ha lakonikus formájú lámpákat választ, vagy rejtett háttérvilágítást használ (erről később). Egy egyszerű és lakonikus tájtervezés esetén pedig minimalizmusra törekedve retro lámpákat, díszes formákat, különböző világítási árnyalatokat használhat..

Beépített lámpák Beágyazott rendszer Lépésvilágítás és így tovább Háttérvilágítású terasz

A közelmúltban a beépített világítási rendszereket nemcsak beltérben, hanem személyes parcellákban is meglehetősen széles körben alkalmazták. A lámpákat beágyazhatja a lépcsők, alpesi csúszdák, szökőkutak, szegélyek és egyéb tájképek aljába.

Amit fontos tudni az utcai világítás vásárlásakor:

 •  feltétlenül kérje a bolt biztonsági bizonyítványát a készülékhez;
 • győződjön meg arról, hogy a tanúsítvány információkat tartalmaz a vásárolt termék védelmi fokáról;
 • érdeklődjön a kültéri világító elem jótállási idejéről;
 • fordítson különös figyelmet az anyagra, amelyből a készülék készült. A lámpatest testét aktívan befolyásolják a napsugarak, a nedvesség és az egyéb időjárási jelenségek. Ellenőrizze, hogy a lámpatest tartó belseje festett -e, ha rozsdásodik, a lámpatestet el kell dobni. Működés közben a rozsdamentes acélból (festett), öntöttvasból és alumíniumötvözetből készült lámpák jól beváltak..

Fali lámpák

fali lámpa

Dekoratív világítás

A sötétség kezdetével minden, még a legszebb és legkifinomultabb személyes cselekmény is elveszíti egyéniségét. Az ágyak és virágágyások, kerti szobrok, tavak és szökőkutak megkülönböztethetetlenné válnak a szürkületben. A jól szervezett háztáji vagy kerti világítás átalakíthatja a természet gyönyörű szépségét, és egyedi éjszakai képet hozhat létre a helyszínről, amely teljesen más lesz, mint az udvar nappali megjelenése. Ön dönti el, hogy az infield melyik megjelenése megfelelő az Ön számára – titokzatos vagy romantikus, tele drámával vagy ünnepi szórakozással..

Girlandok

Világos világítás

Érdekes dekoratív hatás érhető el a növények (fák és cserjék) kiemelésével. Ehhez mini-reflektorokat szerelnek a talajra (kis mélyedésekben)..

A pihenőhely megvilágítása

Halvány háttérvilágítás

Világítás lámpatestek használata nélkül

Egyre több tájtervezési projekt törekszik a LED -es világítás használatára, amely lehetővé teszi egyfajta rejtett háttérvilágítás létrehozását lámpák, spotlámpák és lámpák használata nélkül. Ebben az esetben bármilyen típusú támogatást használnak a kisfeszültségű LED -lámpák – kő, ág vagy épületek és szerkezetek – támogatására. A LED -ek el vannak rejtve a fák és cserjék koronájában, virágágyásokba helyezve, sok lehetőséget teremtve a kert átalakítására sötétben.

Ledes világítás

LED háttérvilágítás Fény lámpatestek nélkül

Rejtett háttérvilágítás

A tározók kiemelése

Az elgondolkodva megvilágított víz látványa elbűvölő. A sokszínű háttérvilágítás átalakíthatja a tavat, és a monokromatikus világítás jelentőséget és nemességet kölcsönöz. A medencék, kis tavak, szökőkutak és egyéb mesterséges víztározók megvilágítása radikálisan megváltoztathatja az udvar megjelenését.

A tározók megvilágítása

Medence világítás

Mesterséges tározók megvilágítása

Fény és víz mániája

Kaszkádok és mini vízesések

Többféle tervezési módszer a kert díszítésére

Sokféleképpen személyre szabhatja tereprendezési webhelyét. Miért nem készít saját kezűleg eredeti lámpákat, vagy nem vásárol szokatlan kialakítású világítótesteket? Kísérletezzen, ne korlátozza fantáziáját, de ne felejtse el a biztonságot és a funkcionalitást.

Eredeti design

Palacklámpák

Néhány fontos információ a kerti dekoratív világításról:

 • a világítás segítségével zónázhat egy tágas személyes parcellát, és vizuálisan bővítheti a határokat egy kis udvaron – a meleg fény közelebb hozza hozzánk a világító tárgyat, míg a hideg fény éppen ellenkezőleg, vizuálisan távolodik;
 • rekreációs területeken (nyitott teraszok, teraszok, peronok és pavilonok) a meleg színek lágy szórt fénye alkalmasabb. A visszafogott világítás hangulatos légkört teremthet, amely elősegíti a családdal vagy barátokkal való kommunikációt és kellemes időtöltést;
 • ha a kertben különböző színű lámpákat használnak, akkor kívánatos. Úgy, hogy kiegészítik egymást. Általában 2-3 szín elegendő. A nagyon élénk fehér szín képes «életet venni» webhelyén, legyen óvatos a használatával. A vörös és barna színeket is óvatosan és adagolva kell használni;
 • ünnepi világítást hozhat létre a kertben füzérek és fákra helyezett LED -csíkok segítségével, pavilonban vagy a terasz körül.

Ünnepi világítás Party világítás Az utak és a peronok megvilágítása Háttérvilágítású fák Terasz világítás Lombkorona világítás

Pavilon világítás

És végül

A tájkoncepció megalkotásának kezdetén szükség van egy személyes telek világítási projektjének létrehozására. A világítást párhuzamosan tervezik a pavilonok, teraszok, sziklakertek, kerti utak, beltéri és kültéri területek, teraszok és egyéb rekreációs területek projektjeivel. Ha nem veszi be a világítási rendszert az udvar kezdeti tereprendezési tervébe, akkor később további költségek merülhetnek fel, és több időt és energiát fordíthat annak megszervezésére. Telepítenie kell elektromos berendezéseket, és ez a tájtervezés némi átalakításához vezethet..

Homlokzati világítás

Füzérekkel

Fedélzeti világítás