100 идеи за кухня

За повечето руснаци кухнята е нещо повече от място за готвене. Именно в кухненското пространство вечер се събира цялото семейство, през уикендите се провеждат съвместни вечери и дори приемането на особено близки гости може да се осъществи на няколко квадратни метра от тази многофункционална стая. Невъзможно е да се преброят всички опции, които често се изпълняват от много скромна стая. Ето защо ремонтът на кухненско пространство е едновременно приятно и много старателно, отговорно занимание. Трябва да се решат твърде много въпроси и дилеми – какви материали да изберете за декорация, за да не страдате с постоянно почистване, как да подредите мебели и домакински уреди, за да си осигурите необходимия брой системи за съхранение и работни повърхности и как да направете интериора на кухнята красив, модерен и удобен … Ако изберете практичност, функционалност и дори малко строгост в дизайна на кухненското пространство, тогава модерният стил е за вас. Хармоничен, достатъчно гъвкав и гъвкав, модерен стил в дизайна на кухненски помещения, лесно се трансформира според нуждите на собствениците, за да създаде наистина комфортен, високо функционален и в същото време уютен интериор.

Кухненски интериор в модерен стил

Оригинални кухненски облицовки

Съвременен стил за кухненското пространство

Самото име «модерен стил» предполага много обобщения. В този стил дизайнерите и техните клиенти лесно могат да намерят мотивите на такива стилове като модерен, хай-тек, таванско помещение и дори авангард. Но има и такива «скелет» основните мотиви, които винаги издават наличието на модерен стил като основа за дизайна на определена стая и кухня, не правят изключение:

  • модерният стил обича пространството и светлината – ако е възможно да се разширят вратите и да се заменят прозорците с много по -големи, това трябва да се направи, ако кухнята е част от хола и трапезарията, тогава се използва отворен план за подредете ставното пространство;
  • принцип «по -малко е по -добре» отразява точно концепцията за модерен стил – минимум декор и разкрасяване, максимум практичност и функционалност;
  • високотехнологичните домакински уреди стават не просто част от интериора, а негов фокус, не е обичайно да се скрива зад фасади;
  • прости и ясни форми – основата на обзавеждането в модерен стил;
  • специално внимание се отделя на осветлението, както естествено, така и изкуствено; осветителните устройства не само зонират пространството в работната и трапезарията, но и действат като декоративни елементи.

Контрастен интериор

За просторна кухня

Тъмни елементи на бял фон

Избор на оформление на кухненския ансамбъл

Въпреки че изборът на оформление за мебелен комплект не е обвързан със стилистичното изпълнение на интериора, но това е необходима и основна мярка. Цялото изображение на кухненското пространство и местоположението на този или онзи вид завършване зависят от това как ще бъдат разположени системите за съхранение, домакински уреди и работни повърхности (очевидно е, че зоната за хранене и например кухненска престилка не само може, но също така трябва да бъде декориран с различни материали).

Декориране на модерна кухня

Ярък дизайн на кухненския остров

Една от най-практичните и универсални опции за местоположението на мебелен комплект е ъглово (L-образно) оформление. Този метод на подреждане на мебели и домакински уреди е подходящ както за стаи със скромни размери, така и за по-просторни кухни. В голяма кухня ъгловото оформление обикновено се допълва от остров, който изпълнява много функции. Тази свободно стояща единица се превръща в основа за интегриране на котлона, а понякога и мивката, удължаването на плота му прави острова не само работна повърхност, но и място за кратко хранене. Това е всичко. да не говорим за многото вариации по темата за системите за съхранение – от шарнирни шкафове и чекмеджета до отворени рафтове с осветление.

Цветен дизайн

Изобилие от снежнобели повърхности

Контрастни комбинации

Една от модификациите на ъгловото подреждане на мебелния комплект е добавянето на полуостров към ансамбъла. По този начин можете да увеличите броя на системите за съхранение и да организирате място за кратки хранения (закуска, следобеден чай, само лека закуска), а в случай на малко семейство и постоянна зона за хранене.

Оригинални цветови решения

Ъглово оформление с полуостров

Г-образно оформление и полуостров

Едноредовото оформление на кухненския ансамбъл е подходящо за малки кухненски пространства, в които е необходимо да се инсталира трапезарна група – маса и столове за семейни ястия и евентуално за приемане на гости. Ако жилището има възможност за подреждане на трапезарията като отделна стая или част от хола, тогава кухненското пространство с едноредов комплект се допълва от остров. В този случай островът се превръща в помощно средство при интегрирането на домакински уреди, поставянето на системи за съхранение и работни повърхности, които най-често липсват при едноредово (линейно) подреждане на мебелния ансамбъл..

Многофункционален остров

Оригинално изпълнение на острова

Необичаен мебелен ансамбъл

Едноредово оформление и остров

Паралелното планиране е препоръчително да се използва в тесни проходи. В такива пространства няма възможност за инсталиране на група за хранене или кухненски остров, дори поставяне на плот за кратки хранения. Но системите за съхранение, разположени от двете страни на помещението, вградените уреди и плотове, ще създадат пълноценна основа за готвене и други работни процеси..

Паралелно оформление

Довършване в модерна кухня – избор на практични и красиви материали

Може би в никоя друга стая не се обръща толкова голямо внимание на избора на довършителни материали. Спецификата на функционалността на кухненската зона оставя отпечатък върху критериите за избор на материали за декориране на тавана, стените и подовете. Висока влажност, постоянни спадове на температурата, възможно излагане на горещи капки мазнини по повърхността и много повече – финишът трябва да бъде непретенциозен при работа и да може да се почиства.

Комбинация от довършителни материали

Бели повърхности

Креативен дизайн на голяма кухня

Редките съвременни кухни се справят без инсталиране на абсорбатор, което помага не само да се справи с почистването на въздуха в помещението от миризмите на готвене и изгаряне, но също така помага за улавяне на най -малките капчици мазнини. Но дори наличието на мощен аспиратор не освобождава кухненските повърхности от възможно замърсяване. Ето защо за оцветяване се избират смеси, които могат да се почистват с влажна гъба, за облицовка на стени е необходимо да се използват панели, които лесно могат да понасят дори въздействието на почистващи препарати (не абразивни), и дори за кухненска престилка, материали, които издържа на високи температури (керамика, стъкло, стомана).

Светъл образ на кухнята

Ярък, цветен дизайн

За довършване на тавана в модерна кухня е най -добре да използвате най -простите методи за декорация. Ако вашият избор е паднал на окачен таван, тогава не трябва да го изпълнявате на няколко нива, дори ако има голяма височина на помещението. Но вградените лампи ще ви бъдат полезни. Ако използвате структура на опън, тогава е по-добре да се ограничите до обикновен снежнобял материал, без отпечатване на снимки и друг декор. Залепването на тавана с тапети отдавна е признато за най -непрактичния вариант за довършване на таванни повърхности в кухненското пространство. Методът е евтин, но изключително краткотраен.

Фасади

Плот от маса от дърво

Дизайн с бял шоколад

За декорация на стени в кухня в модерен стил можете да изберете материали с голямо разнообразие от характеристики и методи на приложение. Единственото нещо, което трябва да ги обедини, е неутралността на цветовата схема. Довършването в модерна кухня играе ролята на фон, на който основната част от интериора – кухненски комплект – трябва да изглежда грандиозно. Ако се използва печатна декорация, това е само като акцент върху повърхностната декорация. Такава стена може да бъде самолет в зоната за хранене или кухненска престилка..

Текстурирана декорация на стени

Комбинирано покритие

От стила на таванското помещение модерният стил наследи заимстването на някои техники за довършителни работи, включително имитация или обработка на истинска тухлена зидария. Индустриални нотки, оригинален външен вид и текстуриран акцент създават използването на тухлена зидария дори върху една малка повърхност.

Тухлена зидария в кухнята

Тухлена зидария като завършек

Най -добрият начин да украсите кухненския гръб е да използвате керамични плочки или мозайки. И в това съвременният стил е в солидарност с традиционните тенденции в дизайна на помещения. Трудно е да се измисли по -практичен, безопасен и издръжлив вариант за повърхностни облицовки, които постоянно са изложени на различни видове влияния – от висока влажност до гореща мазнина. Често в съвременните дизайнерски проекти можете да намерите цялата повърхностна облицовка над долния слой на кухненските шкафове до тавана. Този подход е особено актуален за кухненските пространства, където горното ниво на мебелния комплект се заменя с отворени рафтове, за да се създаде по -светъл образ на пространството..

Довършване на кухненска престилка

Керамика за довършителни престилки

Отворен план

Избор на довършителни материали

Към подовите настилки в кухненското пространство се налагат много изисквания – от устойчивост до висока влажност до възможност за почистване с химикали. Идеалният вариант са керемиди от порцелан, които ще създадат надеждно и трайно покритие. В същото време изборът на цветова палитра е невероятно широк – можете да създадете имитация на дървена дъска или да използвате мраморна повърхност. Но този метод не е евтин, затова често с помощта на керамика подът се изписва само в работната зона, а в сегмента за хранене се използва ламинат или линолеум, имитиращ дърво..

Плочки за под

Отворени рафтове на кухненския остров

Пачуърк на пода

Кухненските фасади са основният елемент от интериора на модерна кухня

Очевидно целият образ на пространството до голяма степен зависи от външния вид на кухненските фасади (врати на шкафове). Изборът на цветова палитра, текстура, качество на материала на изпълнение и дори обков ще определи не само дизайна на цялата кухня, но и живота на мебелите..

Модерни лъскави фасади

Светла и просторна кухня

Снежнобял гланц

Модерният стил означава лаконичност и простота на изпълнение – строгите линии и ясните форми са поставени на преден план. Ето защо най -разпространеният вариант на кухненския комплект са шкафове с абсолютно гладки фасади. Просто трябва да решите цветовата схема и да изберете гланцирана или матова повърхност. Очевидно лъскавите фасади допринасят за визуалното разширяване на пространството и са много подходящи за малки кухни. Но в същото време пръстовите отпечатъци са ясно видими върху лъскави повърхности и ще има много от тях, тъй като шкафовете се отварят чрез натискане на магнитни ключалки, няма дръжки на гладки фасади.

Контрастна кухня

Гладки, строги фасади

Белоснежни фасади

Изборът на цветове за изпълнение на кухненския комплект е важен не само за формирането на образа на цялата стая, но и влияе върху честотата на почистване в нея. Светлите повърхности, противно на общоприетото схващане, се почистват много по -лесно, те почти не показват следи от водни капки и пръстови отпечатъци, докато тъмните повърхности изискват постоянна поддръжка. Освен всичко друго, светлите фасади са идеални за малки кухни, допринасяйки за визуалното разширяване на стаята. Снежнобяла кухня никога няма да излезе от мода, дълго време вашият дизайн ще бъде актуален, създавайки чист, лек, лек образ на кухненското пространство..

Снежнобял мебелен ансамбъл

Кухня като част от хола

Кухня-трапезария в модерен стил

За да може снежнобял кухненски комплект да изглежда най-впечатляващ, е по-добре да изберете по-ярки цветове за довършване на кухненските повърхности. Например подови настилки «под дървото» а доста цветният дизайн на кухненската престилка може да се превърне в отличен фон за лек мебелен ансамбъл.

Комбинация от бяло и дърво

Индустриални бележки

Необичаен плот

Една от опциите за избор на цветова палитра за кухненски комплект, която допринася за визуалното разширяване на пространството и визуалното увеличаване на височината на помещението, е да се използва светъл тон за изпълнение на горното ниво на окачени шкафове или отворени рафтове и по -тъмен, наситен нюанс за подови системи за съхранение..

Тъмно дъно - светло горно

Необичайна цветова палитра

Пастелни нюанси

Сивото може спокойно да се нарече фаворит при формирането на модерен интериорен стил. Различни нюанси на сивото се използват както като фонови довършителни работи, така и за обзавеждане. Не можете да намерите по -неутрален и непретенциозен тон. Точно такава ще бъде кухненската обстановка – неутрална и подходяща за всеки, който се озове в модерна кухня. Сивият цвят на кухненските фасади е перфектно съчетан с бели интериорни елементи и блясъка на хромирани повърхности на домакински уреди.

Кухня в сиво

Фасади в сив тон

Тъмно сив тон за фасади

Приятни за очите цветови схеми

Сива кухня

Декор и модерен стил

Въпреки факта, че модерният стил е поел някои мотиви на минимализма, декорът не му е чужд. Важно е само да се отбележи, че най -често напълно функционални елементи действат като декоративни елементи. Например, красиви, оригинални и дори необичайни осветителни тела стават декорация на кухнята, в допълнение към изпълнението на основните им функции. Често малките качулки се маскират като полилеи с висулки с много лъскави декоративни елементи. Слизайки над котлона или печката, такава абсорбатор не само помага за пречистване на въздуха в кухнята, но и украсява съвременния й облик..

Оригинални полилеи-качулки

Фокусирайте се върху осветлението

Осветление като декор

Многофункционална система за осветление

Подсветката на дъното на висящите шкафове помага да се осигури необходимото ниво на осветеност на плотовете, върху които протичат повечето от работните процеси. Осветяването на долната част на кухненските системи за съхранение е по -предназначено за интериорна декорация – мебелите сякаш плават над пода и изглеждат невероятно модерни. В този случай не можете да включите централната светлина в кухненското пространство, ограничавайки се до по -ниското осветление, ако излезете през нощта да изпиете чаша вода.

Оригинална подсветка

Долно осветление

Нуждае ли се от кухненското пространство завеси, щори или завеси? Всичко зависи от размера на прозорците, мащаба на самата стая и местоположението на стаята спрямо кардиналните точки. Модерният стил означава максимално възможно осветяване на помещенията чрез слънчева светлина – големите прозорци и липсата на драперии върху тях допринасят за това. Но ако вашата кухня е с южно изложение или се намира в тази част на частна къща, която гледа към улицата и просто трябва да се предпазите от светлина и любопитни очи, декорирането на прозорци може да бъде причина за създаване на цветен или текстуриран акцент, внесете жар в интериора на кухнята.

Завеси в кухненското пространство

Ролетни щори за кухнята

Модерен стил за малки кухни

Скромната площ на кухненския бокс оставя отпечатък не само върху избора на оформлението на мебелния ансамбъл, броя на вградените уреди и размера на плотовете, но и върху избора на цветовата палитра на довършителните работи и изпълнение на кухненските фасади. Най -добрият вариант за цветовата схема са светлите нюанси, които ще допринесат за визуалното увеличаване на пространството, създавайки лек и свеж образ на стаята. Но светлите повърхности трябва да се разреждат, внасяйки цветово разнообразие в интериора. Най -лесният и ефективен начин да направите това е да използвате дървени повърхности или техните имитации – подови настилки, плотове, отворени рафтове от дърво ще бъдат отлично допълнение към снежнобялите повърхности на кухненското пространство и ще внесат естествена топлина в образа на стая..

Дизайн на малка кухня

Леки повърхности за малка кухня

Няколко практически примера за организиране на системи за съхранение в кухненско пространство

«Никога няма твърде много системи за съхранение» – всеки собственик на апартамент или частна къща знае за това. В същото време размерите на самото жилище не са толкова важни – винаги няма достатъчно шкафове и рафтове. Неистовият ритъм на живот, постоянната заетост и често липсата на квадратни метри кухненско пространство сред клиентите подтикват производителите на мебели и аксесоари към него да създават не просто места за съхранение, но систематизирани, подредени опции за местоположение и невероятно бързо търсене на едно или друго кухненски прибори. Предлагаме на вашето внимание няколко практически идеи за организиране на складови помещения в модерна кухня, предназначени не само за рационално използване на всеки сантиметър пространство, но и за спестяване на времето на собствениците..

Съхранение в модерна кухня

Системи за съхранение на съдове

Систематично съхранение

Шкафче за списания и документи

Ъглови шкафове

Мини килер в килера

Рафтове с форма на сектор

Съвременно съхранение

Технологични рафтове

Гардеробен остров

Прибираща се режеща повърхност

Рационално съхранение

Издърпващи се складови станции

Многосекционен шкаф

Система и подреденост